NY RETNING?  IOC-president Thomas Bach forsøker å reformere bevegelsen sin. Da trenger han et skifte i den norske folkemeningen. FOTO:EPA/Laurent Gillieron.
NY RETNING? IOC-president Thomas Bach forsøker å reformere bevegelsen sin. Da trenger han et skifte i den norske folkemeningen. FOTO:EPA/Laurent Gillieron.Vis mer

På sjarmoffensiv i Norge

IOC-president Thomas Bach vil at vi skal få Vinter-OL 2022. Han vet bare ikke helt hvordan han skal få det til.

OM noen spesielt interesserte har hatt hemmelige drømmer om å se Ringenes Herrer komme krypende til prektige Norge for å be oss redde vinterutgaven av den olympiske herligheten deres, blir disse fantasiene innfridd i dag.

For nå sitter snart Thomas Bach; den nye presidenten i den internasjonale olympiske komite (IOC) i samtale med de store fagforeningene, Bellona, Amnesty, Den norske Helsinki-komiteen og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner for å diskutere framtida for den olympiske bevegelsen.

Spoler du filmen tilbake til Lillehammer-OL 1994 da Vegard Ulvang talte daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch midt imot, hadde et slikt møte vært et utenkelig klipp.

Nå er det helt nødvendig regi.

FOR slik vi følte at Ulvang dengang spilte en naturlig del av Norgeshistorien i rollen som Kong Sverre mot Paven i Rom, er norgesfolket fortsatt like gjenstridige mot den utenlandske makta.

Det bastante flertallet på meningsmålingene mot å arrangere vinter-OL 2022, har gjort dette besøket til en siste sjanse for Thomas Bach og de i IOC-ledelsen som kobler Norges søknad til en avgjørende fornyelse av den olympiske bevegelsen.

Da må det også helt nye virkemidler til.

DET er derfor flere av de mest Sotsji-kritiske grupperingene nå blir invitert til direkte samtaler med IOC-presidenten. Der disse vinterlekene ble en sportslig suksess for Russland, var de ødeleggende for den olympiske interessen i resten av Europa.

Det er her Norge kommer inn. Et lavkost-OL i Oslo og Lillehammer med en tydelig forankring i fagforeninger, menneskerettighets -og miljøbevegelser, blir sett på som selve vendepunktet:

•• Snur folkemeningen i Norge, har IOC-president Thomas Bach også større sjanse til å lykkes med sine egne reformplaner.

Det trenger han.

FOR starten på denne reformprosessen har ikke vært spesielt lovende. Da IOC for en drøy måned siden ble organisert i nye komiteer, var det fortsatt mange gamle; ikke fullt så reformvennlige, herrer på plass i viktige posisjoner. Slik er det foreløpig ingen grunn til å overdrive den interne lysten på endring.

Samtidig er Bach en pragmatiker med rykte for å kunne lirke ting på plass på sin tålmodige måte. Som sjef for det tysk/arabiske handelskammeret har han tette bånd utenfor Europa, og har skaffet seg en allianse bred nok til å få bevegelsen dit han vil.

Det er bakgrunnen for at han har tatt med nesten hele den sentrale IOC-ledelsen til Norge.

NETTOPP denne uvanlige topptunge delegasjonen har vakt internasjonal oppsikt. Anledningen er egentlig inspeksjon av arenaene til Ungdoms-OL på Lillehammer, men sammensetningen av IOC-laget viser at dette dreier seg om noe mye mer.

De siste årene har IOC vært svært tilbakeholdende med å vise at en av kandidatene er viktigere enn de andre. Sjarmoffensiven til oss bryter denne tradisjonen.

Det i seg selv viser alvoret for bevegelsen:

•• Vinter-OL er i ferd med å miste omdømmet og mulighetene i Europa.

I utgangspunktet var det fem kandidater til lekene i 2022, men den gruppen kan bli redusert til to før IOC tidlig i juli skal avgjøre hvilke byer som er aktuelle til finalerunden.

DEN runden skal egentlig bestå av tre byer, og da helst fra ulike kontinenter. Nå kan det fort bare bli asiatiske Almaty og Beijing, og ingen av disse stedene blir naturlig forbundet med reformer.

Førstkommende søndag er det folkeavstemning i polske Krakow om OL. Meningsmålingene tyder på et nei-flertall. Samtidig har OL-entusiastene i ukrainske Lviv av svært naturlig årsaker lagt sin søknad på is. I Ukraina er det valg på den samme søndagen, men der gjelder det nasjonen politiske framtid.

Det gjør det ikke i Norge.

Her er det bare litt dyr vintermoro på spill.