På ski fra verdens tak

Tormod Granheim kjørte i natt fra 8201 meter over havet. Neste stopp: Mount Everest.

(Dagbladet.no): Den norske ekstremskikjøreren Tormod Granheim satt i natt utfor fra verdens sjette høyeste fjelltopp, Cho Oyu, i Tibet. Toppen er 8201 meter over havet, og deler av løypa nedover fjellsida var svært bratt.

- Jeg valgte å kjøre en linje ganske langt til venstre på fjellet og kunne dermed gjøre en tauløs nedkjøring, noe jeg hele tiden hadde drømt om, sier Granheim i en pressemelding.

På verdens tak

Cho Oyu er nærmeste nabo til mer kjente Mount Everest. Mens Granheim spente på seg skiene og gjorde seg klar til sitt livs skitur, kunne han samtidig nyte synet av den mekige nordveggen på Everest.

Men selv i en så ekstrem høyde var ikke skiføret mye å skryte av, hevder han. Da blir det kanskje bedre på selve Mount Everest. Den skal han etter planen bestige i 2006.

For så å kjøre på ski ned igjen.

Flere nordmenn på vei

Men Granheim er ikke alene i Tibet. Tre andre nordmenn skal i natt forsøke seg på det samme halsbrekkende stuntet. Og det er ikke bare skikjøringa som er ekstrem.

I natt klatret Granheim fra basen på 6400 moh til toppen på 13 timer.

- Mennesker er ikke laget for å fungere i de høyeste høyder og ved å bevege seg raskt, eksponeres man for den oksygenfattige luften i en svært begrenset periode. Dermed reduserer man risikoen for å pådra seg høydesyke, og andre problemer som er typiske for store høyder, sier han.

<B>8201 METER OVER HAVET: </B>Her setter Tormod Granhaug utfor verdens sjette høyeste fjelltopp, Cho Oyu i Tibet.
PÅ VERDENS TAK: Tormod Granheim med det norske flagget like før han satt utfor.