SKJEBNEDAG: De russiske friidrettsutøverne får ikke delta i OL. Søndag blir det avgjort hva som skjer med resten av de russiske utøverne. Foto: AP Photo/Sergei Grits, file
SKJEBNEDAG: De russiske friidrettsutøverne får ikke delta i OL. Søndag blir det avgjort hva som skjer med resten av de russiske utøverne. Foto: AP Photo/Sergei Grits, fileVis mer

På søndag får Russland vite om også resten av utøverne blir utestengt

Konferansemøtet ledes av IOC-president Thomas Bach.

Lederne i Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal diskutere en eventuell utestengelse av alle Russlands utøvere fra Rio-OL på søndag.

Det bekreftet en talsperson fra komiteen torsdag.

– Det vil være et konferansemøte på søndag. Det vil bli ledet av IOC-president Thomas Bach, sa talspersonen til nyhetsbyrået AFP.

I en annen uttalelse sier IOC at de vil «studere og analysere» Idrettens voldgiftsretts (CAS) avgjørelse om å avvise anken til de russiske friidrettsutøverne som ville delta under Rio-OL, men som tidligere har blitt utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Den internasjonale olympiske komité (IOC) satte tidligere denne uken sammen en disiplinærkomité som skal se på hele Russlands deltakelse i Rio-OL, etter at WADA og Richard McLaren presenterte en rapport som avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram.

De olympiske lederne sa at de måtte vente til etter torsdagens ankesak i Idrettens voldgiftsrett med å bestemme seg.

Torsdag offentliggjorde Antidoping Norge at de sammen med 13 andre nasjonale antidopingbyråer har sendt et brev til IOC-president Bach. I brevet ber de presidenten om å utestenge Russland fra Rio-OL.

I tillegg til Antidoping Norge, har også de nasjonale antidopingbyråene fra Østerrike, Canada, Danmark, New Zealand, Egypt, Finland, Spania, Finland, Japan, Sveits, Tyskland og USA skrevet under på det åpne brevet.

– Dette må være det mest organiserte jukset som er avdekket noen gang, sa leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB etter at McLaren-rapporten ble presentert.

– Dette er en unik mulighet for IOC til å vise at de tar antidopingarbeidet på alvor, og at de tar de rene utøverne på alvor, la han til.

(NTB)