På sporet av den tapte is

Om de olympiske medaljene uteblir på Adler Arena i Sotsji, kan du oppsøke gull i form av klassiske skøytetekster fra tre av våre viktigste forfattere.

GYLLEN INSPIRASJON: Flere av våre fremste forfattere har latt seg inspirere av norsk suksess på skøytebanen, som da Knut «Kupper'n» Johannesen triumferte på 10 000 meter under OL i Squaw Valley i 1960. «Om Bjørndalens børse og Bjørgens krafttak skrives intet i skjønnlitterær form», skriver artikkelforfatteren. «Fortsatt er det skøyteløpene som står tilbake i gullskrift.»

Foto: NTB arkiv / Scanpix
GYLLEN INSPIRASJON: Flere av våre fremste forfattere har latt seg inspirere av norsk suksess på skøytebanen, som da Knut «Kupper'n» Johannesen triumferte på 10 000 meter under OL i Squaw Valley i 1960. «Om Bjørndalens børse og Bjørgens krafttak skrives intet i skjønnlitterær form», skriver artikkelforfatteren. «Fortsatt er det skøyteløpene som står tilbake i gullskrift.» Foto: NTB arkiv / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEER: 2014. Det norske landslaget i hurtigløp i skøyter er klar for Adler Arena i Sotsji. Det er en liten arena med plass til knapt 8000 tilskuere, en arena det lukter Nederland og nederlag av. Favorittene heter Swings, De Vrijes og Kramer. I spissen for det norske laget: Bøkko-søsknene, Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun. Foran dem skinner en sirkel is som har bergtatt det norske folk siden sportens opprinnelse. «...livet/ lar seg abstrahere/ til en sirkel, med indre/ og ytre bane, for den som ser/ lenge nok....» skriver Jan Erik Vold.

Norsk idrettshistorie er full av klassiske skøytedueller, og sporten har satt sine velkjente spor i litteraturen. Særlig fra tida da Norge var ledende skøytenasjon, og tider som 16.32,6 og 15.46,6 var allmennkunnskap for en gjennomsnittlig sportsinteressert nordmann. Ei tid da Norges største skøyteløper og største dikter krysset hverandres sti.

I Squaw Valley i 1960 står Knut «Kupper'n» Johannesen klar til å gå olympisk 10 000 meter, i Ulvik sitter Olav H. Hauge. Kupper'n skrider inn til olympisk gull. Hauge skriver Kupper'n inn i et av sine mest kjente dikt. Norsk idrettshistorie og norsk litteraturhistorie møtes med to våre aller største:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer