STRAM REGI: European Games i Baku arrangeres for å hedre det tvilsomme Aliyev-regimet i Aserbajdsjan.Da holder det ikke bare å dra på sportstur for å se for eksempel de østerrikske synkronsøstrene Anna-Maria og Eirin-Maria Alexandri. FOTO: AFP / Jack Guez.
STRAM REGI: European Games i Baku arrangeres for å hedre det tvilsomme Aliyev-regimet i Aserbajdsjan.Da holder det ikke bare å dra på sportstur for å se for eksempel de østerrikske synkronsøstrene Anna-Maria og Eirin-Maria Alexandri. FOTO: AFP / Jack Guez.Vis mer

På sportsreise til helvete

Alvor for norske utøvere og ledere å dra til European Games i Aserbajdsjan. Om vi ikke bare skal leke med enda en diktaturstat.

FOR bare halvannen uke siden ble Tom Tvedt valgt til ny idrettspresident av et idrettsting som var mer opptatt av sportens sosiale utfordringer enn noen gang. Nå er han på sin første representasjonreise i Baku, der det undertrykkende regimet til Ilham Aliyev arrangerer European Games for å bedre Aserbajdsjans grisete omdømme.

Stort tydeligere kan ikke idrettens politiske utfordring vises. For skal vi fortsatt leke med de som egentlig bare driver med blodig alvor?

IDRETTSPRESIDENT  Tvedt mener ja. På samme vis som fotballgutta møtte Aserbajdsjan til VM-kamp sist fredag, konkurrerer 57 norske utøvere fra flere ulike særforbund i Baku.

STILFULLT : Baku har et klart vestlig preg på fasaden. Her bæres EOC-flagget inn for historiens første European Games. FOTO: REUTERS/Stoyan Nenov.
STILFULLT : Baku har et klart vestlig preg på fasaden. Her bæres EOC-flagget inn for historiens første European Games. FOTO: REUTERS/Stoyan Nenov. Vis mer

Ingen i idrettsledelsen har diskutert boikott av Aserbajdsjan på grunn av de konsekvente bruddene på menneskerettigheter under Aliyev-regimet, og det er i utgangspunktet til å forstå:

•• Sport er ment å fungere som et verktøy for påvirkning og tilnærming.

Men da må den også bli brukt slik. Du kan ikke bare dra på sportsreise til et land som forandrer seg til et helvete for de som tør å stå opp for alminnelige menneskerettigheter. Som for eksempel den aserbajdsjanske ambassadøren Dagbladet fortalte om forleden som våget å varsle om de katastrofale følgene av myndighetenes korrupsjon i bygningsbransjen.

OVERDÅDIG: Riktig lekkert med sport og sånn i Aserbajdsjan under åpningssermonien lørdag. FOTO: CTK Photo/David Tanecek.
OVERDÅDIG: Riktig lekkert med sport og sånn i Aserbajdsjan under åpningssermonien lørdag. FOTO: CTK Photo/David Tanecek. Vis mer

FORELØPIG har Norges Idrettsforbund vært mest opptatt av å vaske hendene. Det er nødvendig. For her er det skittent.

Etter forrige store PR-satsing med Melodi Grand Prix i 2012, ble interne kritikere av Aliyev-klanen tatt hardt med fengsling og tortur. Det vil skje igjen når OL-drømmene kommer med «European Games» som er en usalig blanding av personlige ambisjoner, olympisk visvas og europeisk storpolitikk.

Etter at Aserbajdsjan sin OL-søknad for både 2016 og 2020 ble stoppet, har disse planene falt sammen med ambisjonene til foreningen for de nasjonale europeiske OL-komiteene (EOC). Lederen her har i årevis vært irske Patrick Hickey: en IOC-veteran som systematisk har bygget opp et venneforhold til gamle kommunister helt øst i Europa.

TIL TJENESTE: Den amerikanskeartisten Lady Gaga var hentet som åpningsseremoniens store overraskelse, og sang John Lennons "Imagine". Lite å si på stemningen altså. FOTO:AP Photo/Dmitry Lovetsky.
TIL TJENESTE: Den amerikanskeartisten Lady Gaga var hentet som åpningsseremoniens store overraskelse, og sang John Lennons "Imagine". Lite å si på stemningen altså. FOTO:AP Photo/Dmitry Lovetsky. Vis mer

For Hickey faller det helt naturlig å hylle Europas siste diktator, hviterussiske Alexander Lukashenko, som et fyrtårn i europeisk idrett. Sist helg møttes de to med Vladimir Putin og Ilham Aliyev i Baku til åpningen av European Games for å feire en konkurranse i gammelkommunistisk ånd:

- Gjennom dette arrangementet viser Aserbajdsjan nivå og svarer på all skepsisen, uttalte Lukashenko til Hvite-Russlands eget PR-byrå:

- Dette er et fredelig land med en god president. Til tross for all kritikk tar Aliyev vare på folket sitt, og som vi ser; også på hele Europa. Det er lettere å kritisere enn å gjøre noe, la den hviterussiske diktatoren til, og ble ivrig støttet av Hickey:

 PÅ ÆRESPLASS: EOC-president Patrick Hickey ved siden av Aserbadsjans president Ilham Aliyev omkranset av storheter som Russlands Putin, Tyrkias Erdogan og IOC-sjef Thomas Bach under åpningsseremonien. FOTO: AFP / Tobias Schwarz.
PÅ ÆRESPLASS: EOC-president Patrick Hickey ved siden av Aserbadsjans president Ilham Aliyev omkranset av storheter som Russlands Putin, Tyrkias Erdogan og IOC-sjef Thomas Bach under åpningsseremonien. FOTO: AFP / Tobias Schwarz. Vis mer

- Jeg kan ikke være noe annet enn helt enig. Forleden var det noen EU-politikere som kritiserte at vi arrrangerte European Games i Aserbajdsjan, Jeg svarte dem at de bare snakket på vegne av 28 land i Europa. Vi representerer 50 nasjoner. understreket EOC-presidenten.

Og så var det Lukashenkos tur til å jatte med:

- Et godt argument, kvitterte han.

POPULÆR GJEST : Vladimir Putin inspiserer den russiske troppen sammen med idrettsminister Vitaly Mutko /til venstre). FOTO: EPA/Aleksey Druginyn.
POPULÆR GJEST : Vladimir Putin inspiserer den russiske troppen sammen med idrettsminister Vitaly Mutko /til venstre). FOTO: EPA/Aleksey Druginyn. Vis mer

NORGE STEMTE i utgangspunktet nei både til selve European Games og vertskapet i Baku. Likevel ble denne nye konkurransen innført og Aserbajdsjan fikk arrangementet uten motkandidat under EOC-kongressen i Roma for tre år siden.

Vanligvis dekker OL-arrangørene opphold for alle gjestene. For dette prestisjearrangementet gikk Aliyev en klasse over da han søkte og fikk European Games:

•• Han spanderte også billettene på alle deltakerne.

 NY PARTNER: Putin brukte European Games til å styrke det stadig tettere forholdet med Tyrkia. Her i møte med Tyrkias president Tayyip Erdogan i Baku. FOTO:Aykut Unlupinar/AA/Abacapress Com.
NY PARTNER: Putin brukte European Games til å styrke det stadig tettere forholdet med Tyrkia. Her i møte med Tyrkias president Tayyip Erdogan i Baku. FOTO:Aykut Unlupinar/AA/Abacapress Com. Vis mer

Det skjedde riktignok på turistklasse med en sving innom Tyrkia som hører til familiens venner. Norges Idrettsforbund syntes opplegget ble vel strabasiøst og ordnet en annen bare delvis subsidiert reiserute for våre deltakere. Alle de norske lederne sa nei takk til gratis tur. Billettene deres til Baku er blitt betalt av egen kasse, men de valgte altså stille opp der:

•• For boikott er fortsatt det motsatte av idrettens bærende ide om å leke sammen.

Men hvilke andre argumenter går det an å finne for å medvirke til et glanset PR-opplegg for den undertrykkende Aliyev-klanen og deres medskyldige?

 FULL KONTROLL: President Ilham Aliyev har stoppet alle kritikerne med harde midler. Her i et vennligere øyeblikk med kona under prestisjearrangementet European Games. FOTO: Bernd Thissen/dpa.
FULL KONTROLL: President Ilham Aliyev har stoppet alle kritikerne med harde midler. Her i et vennligere øyeblikk med kona under prestisjearrangementet European Games. FOTO: Bernd Thissen/dpa. Vis mer

FØRST OG FREMST muligheten til å ødelegge regien. Den nyvalgte idrettspresidenten Tom Tvedt uttrykte til Sporten.com idet han dro, at ingen skulle være i tvil om at han og idrettsstyret ville si klart ifra.

- All utestengning, blokkering og hindring av demokrati er vi i mot, sa Tvedt.

Spørsmålet er hvor mye de vil bli hørt nå som showet er i gang.

 SLÅTT NED: Det er snart ti år siden noen våget seg med store demonstrasjoner i Bakus gater. Høsten 2005 ble den politiske opposjisjonen mot Aliyev-familien nøytralisert. FOTO: AP Photo/Saleh Abdullayev.
SLÅTT NED: Det er snart ti år siden noen våget seg med store demonstrasjoner i Bakus gater. Høsten 2005 ble den politiske opposjisjonen mot Aliyev-familien nøytralisert. FOTO: AP Photo/Saleh Abdullayev. Vis mer

I PRAKSIS må nok troverdige idrettsledere komme tidligere inn med sin kritikk av den globale lekens mange tvilsomme vertsnasjoner. Her er igjen utviklingen i den internasjonale olympiske komite mest interessant. Det er de klare kravene fra IOC som nå for eksempel presser OL-søker Kasakhstan til å stoppe en strengere homolovgivning.

EOC under Patrick Hickey har aldri vurdert å bruke muligheten til å påvirke Aliyev-klanen, selv om organisasjonen rundt den aldrende irske presidenten også er blitt påvirket av reformene i IOC. Dette er jo tross alt Hickey sine idrettspolitiske venner.

Men uten en tydelig holdning for menneskerettigheter og mot Alyev-regimet faller samtidig vår egen begrunnelse for å late som om vi bare leker i Baku.

 SISTE BILDE: Khadija Ismayilova var journalist for Radio Free Europe. Hun ble arrestert før jul i fjor rett etter at dette bildet ble tatt. Etterpå har hun sittet fenngslet. FOTO:AP /Aziz Karimov,.
SISTE BILDE: Khadija Ismayilova var journalist for Radio Free Europe. Hun ble arrestert før jul i fjor rett etter at dette bildet ble tatt. Etterpå har hun sittet fenngslet. FOTO:AP /Aziz Karimov,. Vis mer

Vi er der på alvor, og det er dessverre ganske alvorlig.


 BARE MORO?: Lekene blir brukt til de litt mindre øvelsene. Her fra jentenes triathlon-start. Men er det bare å leke med? FOTO:. EPA/Vassil Donev.
BARE MORO?: Lekene blir brukt til de litt mindre øvelsene. Her fra jentenes triathlon-start. Men er det bare å leke med? FOTO:. EPA/Vassil Donev. Vis mer