På suksess-sporet

I vår bestemte Norges Skiforbund seg for å øke satsingen på kvinnesida. Sportssjef Bjørnar Håkensmoen er overrasket over hvor fort det har gitt resultater.

BEITOSTØLEN: - Både Vibeke (Skofterud) og Marit (Bjørgen) har tatt steget ganske raskt. Det er litt overraskende, sier Håkensmoen før dagens åpningsrenn på Beitostølen.

Bredden på herresida er mye større enn på damesida i norsk langrenn. Uansett bestemte Norges Skiforbund seg i vår for å gi forholdsvis mange kvinner en plass på landslag. Målsettningen var klar - å være i verdenstoppen i begge stilarter på både herre- og damesida.

Fornøyd

Kvinnelandslagstrener Svein Tore Samdal er fornøyd med Skiforbundets kvinnesatsing, og mener det er lenge siden nivået har vært høyere.

- For første gang har vi flere jenter som kan være med å prege verdenscupen og VM, sier han.

Også OL-vinner Bente Skari er fornøyd med framgangen hos sine lagvenninner.

- Det er mer trøkk på samlingene. Når vi har en hardøkt, vet jeg at nivået er høyt. Det gir trygghet. Slik var det ikke alltid før, sier Skari.

Håkensmoen forklarer filosofien bak satsingen:

- De nest beste damene trener mer sammen med de beste. Også trenerne samarbeider mer. Det er viktig at de yngste så tidlig som mulig vet hvor lista ligger.

Sensasjon

Bente Skari var lenge den eneste norske langrennsjenta som hevdet seg i verdenstoppen. I fjor var det nærmest en sensasjon da ungjenta Vibeke Skofterud slo til med flere pallplasseringer i verdenscupen. I år har nok ei ungjente vunnet å markere seg. Marit Bjørgen vant årets første verdenscuprenn i sprint og hun røper en av grunnene til den store framgangen.

- Jeg har gått mye bak Bente og studert teknikken hennes i klassisk. I skøyting har jeg gått bak Vibeke, sier hun.

Knallhard jobbing

Marit Bjørgen har jobbet hardt og vært smart. Trukket det beste ut av alle på laget og fått framgang. Men hun er ikke den eneste. Alle jentene på laget bruker hverandre for å nå toppen.

- Vi er egoister alle sammen. Vi vil hele tida være best og prøve å vinne hver treningsøkt, sier Bjørgen med et smil.

Svein Tore Samdal gir Bente Skari skryt for å være et bra forbilde og en god læremester for både Skofterud og Bjørgen.

Viktig

- Bente er viktig. Hun bevisstgjør de yngste om: For å bli best, må de trene best. Hun har sunne holdninger både i forhold til sine sponsorer og administrasjonen, sier Samdal.

- Hun har også lært dem hvordan å takle media, sier han.

BEST SAMMEN: Marit Bjørgen (t.v.), Bente Skari og Vibeke Skofterud vil alle tre være med å prege resultatlista i dagens åpningsrenn på Beitostølen