På tå hev etter utbrudd av fugleinfluensa i England

Norske veterinærmyndigheter er på tå hev etter at det i helgen ble konstatert fugleinfluensa av det dødelige H5N1-viruset i en stor kalkunfarm i Suffolk i det østlige England.

- Hvis kalkunene er smittet av villfugl, er vi inne i vårt hovedtrekkområde i Nordsjøen, og det vil være betydelig fare for at fugl kan smittes under vårtrekket, sier forsker Bjørnar Ytrehus i Veterinærinstituttet til NTB.

Vårtrekket starter i februar-mars, og hele Nordsjø-området er viktige overvintringsområder for både andefugl, måkefugl og vadefugl. Mange av disse fuglene overvintrer i norske kystområder.

- Vi er betydelig mer på tå hev nå enn da det ble funnet fugleinfluensasmitte i Ungarn i slutten av januar. Utbruddet i Ungarn var det første i Europa siden august i fjor, og det var ikke konstatert smitte blant villfugler i Storbritannia før den dukket opp i kalkunfarmen, sier spesialveterinær i fjærfesykdommer Robert Bruce David i Veterinærinstituttet.

Instituttet oppfordrer folk som måtte komme over død villfugl om å ta kontakt med Mattilsynet, slik at fuglen kan bli analysert.

Vårtrekk

Veterinærinstituttet har en fortløpende overvåking av villfugl hele året. Hittil i år er det bare kommet inn 15-16 døde villfugler til analyse. Men instituttet vil ha høy beredskap i tiden framover og være forberedt på at det er en viss smittefare.

- Vi går inn i en intens periode nå i februar-mars-april i Sør-Norge. Overvåkingsprogrammet som ble satt i gang i fjor, fortsetter i år, og vil øke i denne tidsperioden, sier David.

I fjor sjekket instituttet cirka 2.000 døde villfugler i Norge. I tillegg tas blodprøver av levende høner og annet fjærfe.

Overrasket

Britiske myndigheter vet fortsatt ikke hvordan det dødelige viruset ble spredt til kalkunfarmen.

- Det mest nærliggende er nok at kalkunene ble smittet av avføring fra villfugl mens de var ute på åkrene, sier David.

FRYKTER TREKKFUGLENE: Instituttet oppfordrer folk som måtte komme over død villfugl om å ta kontakt med Mattilsynet, slik at fuglen kan bli analysert. Foto: SCANPIX
FRYKTER TREKKFUGLENE: Instituttet oppfordrer folk som måtte komme over død villfugl om å ta kontakt med Mattilsynet, slik at fuglen kan bli analysert. Foto: SCANPIX Vis mer

I og med at smitten nå er rykket nærmere Norge, er det en fare for at smittede villfugler kan ha landet eller befunnet seg langs norskekysten.

- Men det er umulig å si før vi vet noe mer om smittekilden, sier David.

Han mener fugler som er bærere av H5N1-viruset kan ha kommet til Storbritannia fra sørøst. Det kan også være fugler som har overvintret i Storbritannia. På grunn av den milde vinteren har det vært lite fugletrekk denne vinteren.

Spesialveterinæren synes utbruddet på kalkunfarmen i England er overraskende. Det var ingen tegn på fuglevirus i Storbritannia.

- Det er derfor overraskende at det plutselig dukket opp i kalkunbesetningen. Det gir absolutt grunn til bekymring, sier David.

Det er et stort hopp fra smitte blant villfugl til at den havner inne i en fjærfebesetning. Men forholdene i fjærfeproduksjonen er annerledes i Storbritannia enn i Norge. David kjenner ikke til smittetiltak ved denne spesielle gården, men understreker at det i Norge er det svært god smittevernberedskap.

Fugleinfluensaen i kalkunfarmen i Suffolk ble oppdaget etter at 2.600 kalkuner døde i løpet av vel et døgn. De resterende 159.000 kalkunene er nå i ferd med å bli slaktet. Et område med radius på tre kilometer rundt gården er stengt av, og ytterligere et område med en radius på ti kilometer er satt under overvåking. Ansatte på gården som har hatt kontakt med de syke fuglene, blir tilbudt influensamedikamentet Tamiflu.

(NTB)

ADVARSELSSKILT: Britiske myndigheter prøver å begrense smittefaren.