På tå hev etter utbrudd av fugleinfluensa i England

Norske veterinærmyndigheter er på tå hev etter at det i helgen ble konstatert fugleinfluensa av det dødelige H5N1-viruset i en stor kalkunfarm i Suffolk i det østlige England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Hvis kalkunene er smittet av villfugl, er vi inne i vårt hovedtrekkområde i Nordsjøen, og det vil være betydelig fare for at fugl kan smittes under vårtrekket, sier forsker Bjørnar Ytrehus i Veterinærinstituttet til NTB.

Vårtrekket starter i februar-mars, og hele Nordsjø-området er viktige overvintringsområder for både andefugl, måkefugl og vadefugl. Mange av disse fuglene overvintrer i norske kystområder.

- Vi er betydelig mer på tå hev nå enn da det ble funnet fugleinfluensasmitte i Ungarn i slutten av januar. Utbruddet i Ungarn var det første i Europa siden august i fjor, og det var ikke konstatert smitte blant villfugler i Storbritannia før den dukket opp i kalkunfarmen, sier spesialveterinær i fjærfesykdommer Robert Bruce David i Veterinærinstituttet.

Instituttet oppfordrer folk som måtte komme over død villfugl om å ta kontakt med Mattilsynet, slik at fuglen kan bli analysert.

Vårtrekk

Veterinærinstituttet har en fortløpende overvåking av villfugl hele året. Hittil i år er det bare kommet inn 15-16 døde villfugler til analyse. Men instituttet vil ha høy beredskap i tiden framover og være forberedt på at det er en viss smittefare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer