På tide å bryte en ny forbannelse, Andy?

Britene har vært frustrerte i 77 år.

UNDER PRESS: Ingen mannlig britisk spiller har vunnet Wimbledon siden 1936. Andy Murray er Storbritannias store håp i år. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix
UNDER PRESS: Ingen mannlig britisk spiller har vunnet Wimbledon siden 1936. Andy Murray er Storbritannias store håp i år. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Da Andy Murray (26) begravet hodet i hendene og tok det innover seg at han hadde vunnet U.S. Open i fjor, var det første gang en britisk mann kunne feire en Grand Slam-tittel på 76 år.

Skotten hadde tapt fire Grand-Slam-finaler tidligere i karrieren, og hadde fått stempel som en evig toer. Veldig god, men ikke så god som Roger Federer (31), Rafael Nadal (27) eller Novak Djokovic (26).

OL-triumfen på Wimbledons gress i fjor så ut til å forvandle skotten. Plutselig virket har litt sterkere, litt raskere og en mye mer selvsikker.

Noen uker seinere nedkjempet han Djokovic i en episk U.S. Open-finale som varte i nesten fem timer. Endelig hadde Storbritannia en mannlig Grand Slam-vinner igjen.

- Jeg vet ikke hvordan jeg klarte det, sa en rørt Murray i seierstalen. 

- Mulig jeg aldri vinner Men så var det Wimbledon, da.

Det har nå gått 77 år siden avdøde Fred Perry vant sin siste av tre Wimbledon-titler i 1936. Britene har vært håpefulle, men blitt skuffet år etter år. I stedet har Björn Borg (fem titler), Pete Sampras (sju titler) og Roger Federer (sju titler) skrevet seg inn i Wimbledon-historien.

Da Federer slo Murray i finalen i fjor, var det første gang en brite var i finalen siden avdøde Bunny Austin i 1938.

Murray selv har ikke lagt skjul på at Wimbledon-trofeet er det han aller helst vil legge til samlingen.

- Det er en utrolig vanskelig turnering å vinne. Spillerne er så gode, og etter at jeg tapte finalen i fjor har jeg akseptert at jeg kanskje aldri får oppleve å vinne Wimbledon, sier han ifølge BBC.

Ironisk nok virker det som om den tankegangen har hjulpet Murray.

- Det er når jeg har akseptert slike ting at jeg har spilt bedre tennis, sier han.

Klokka to i dag møter Murray Yen-Hsun Lu. Taiwaneren slo Murray ut av OL i Beijing i 2008.

- Jeg forventer ikke å vinne. Jeg har hatt gode resultater mot ham før, men det er noen år siden, sier Lu.

Snakket om tragedie Veien til seier ble noe enklere da Rafael Nadal ble slått av Steve Darcis i turneringens første runde.

- Han hadde kanskje ikke spilt en match på gress på lenge, og slet på grunn av det. Det tar en stund å bli vant til å spille på gress. Jeg er egentlig overrasket over at slike overraskelser ikke skjer oftere. De beste spillerne har kommet til så å si alle Grand Slam-finalene de siste åra, og jeg har sagt at det ikke kan fortsette for alltid, sier han.

Før årets turnering snakket Murray for første gang om Dunblane-tragedien i 1996. Murray var på skolen da Thomas Hamilton kom inn med fem skytevåpen og drepte 16 barn og en lærer før han vendte våpenet mot seg selv.

- Det er noe jeg aldri har snakket om offentlig. Byen har klart seg så fint etterpå, og det er bra jeg har gjort noe de er stolte av, sa Murray mens han kjempet mot tårene.

BRØT BARRIERE: Andy Murray vant sin første Grand Slam-tittel da han gikk til topps i U.S. Open i fjor. Foto: Stan Honda / AFP / NTB Scanpix
BRØT BARRIERE: Andy Murray vant sin første Grand Slam-tittel da han gikk til topps i U.S. Open i fjor. Foto: Stan Honda / AFP / NTB Scanpix Vis mer