TIL Å SKJØNNE MER AV:  Mailutvekslingen mellom trenerkompisene Petar Vukicevic og Sjrdan Djordevic belyser den verdikampen som norsk toppidrett hver dag står midt oppe i. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TIL Å SKJØNNE MER AV: Mailutvekslingen mellom trenerkompisene Petar Vukicevic og Sjrdan Djordevic belyser den verdikampen som norsk toppidrett hver dag står midt oppe i. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

På tide å finlese e-mailene

Om ikke jussen strekker helt til, hjelper det lenge med de riktige holdningene. Det har norsk idrett til slutt skjønt.

I DAG er det endelig grunn for alle som bryr seg om norsk idrett til å studere e-mail utvekslingen mellom Petar Vukicevic og hans serbiske trenervenn Srdjan Djordevic. Ifølge påtalenemda i Anti Doping Norge er ikke disse mailene manipulerte; de gjengir derimot oppskriften på et svært avansert dopingregime til bruk for norske utøvere.

Da blir ikke lenger Vukicevic-saken et spørsmål om idrettsjuss og foreldelsesfrister, men om hvorvidt norsk idrett ønsker å bruke trenere som utveksler slik informasjon.

Altså om holdninger og verdier i den daglige kampen for en renere idrett.

FOR DE som ikke husker hva vennen Djordevic på oppfordring ba Petar om å få testet ut den januarnatta i 2002, er det grunn til å friske opp hukommelsen:

I den ikke-manipulerte e-mailen skriver serberen:  

"" Hei,

Jeg foreslår følgende optimale løsning:

Forsøk å ta følgende blodprøve: LH , SHBG, fri T T binding... send resultatet.. deretter ta 2,5 mg hver 12. time (f.eks om natta) i løpet av de tre påfølgende dagene. Gjenta blodprøven og send over verdiene. Jeg vil kunne fortelle deg med sikkerhet, basert på dette, hvor mye du kan ta for å oppnå en OK effekt uten høy risiko for en positiv prøve!

Muligheten for en positiv test etter tre dager med inntak av 2,5 mg som foreslått, er symbolsk (<5%)!

Om du ønsker å gjøre det «når det passer», er det bedre om du kombinerer det med andriol (oral T) som er billigere og enklere... den kritiske «rense»-perioden er 10-18 dager... Det avhenger... Jeg vil informere deg om dosen om du bestemmer deg.

I begge tilfeller vil det være anbefalt å jobbe med transaminaseblokkerere (konvertering T -> østrogen...).

Noen andre kombinasjoner brukes for tida, men de er kompliserte og jeg er ikke så sikker på dem... Insulin, T, T3, GH".

Så e-mail svaret fra Petar:

" Vi har ikke hørt fra deg på en stund. Jeg håper alt er OK med deg på begge fronter. Jeg har et spørsmål i forbindelse med veksthormonet. Som jeg allerede har sagt, XX (...) har begynt å ta det.

Det har pågått i fem uker allerede og dosen er, i tråd med ditt forslag, 2x2 enheter pr dag + en dag med pause i mellom. Jeg må innrømme at jeg ikke er fascinert av effekten, fordi det foruten den opplagte økningen i energi, ikke har skjedd stort mer. Du sa at kombinasjonen av veksthormon + testosteron ville være en god kombinasjon.

Jeg kan skaffe testosteronplaster à 2,5 eller 5 mg via NN (navn utelatt, red. anm). Og nå et direkte spørsmål: hva vil være en betydelig og på samme tid mindre risikofylt dose for XX (kjønn og vekt utelatt, red. anm.)?

Hvor mange timer pr dag tar det å bruke plaster for å oppnå noen effekt? La oss ta 5 mg som basis.

Hva tenker du om det?

Jeg ville startet med det når vi drar på forberedelser.  Jeg vil tilbringe XX (sted og tid utelatt, red. anm.).

Jeg spør om dette på grunn av en mulig kontroll ved hjemkomst.

Petar "

OM DU FORTSATT tenker at dette er naturlig småprat to gode trenerkompiser imellom, kan du lese videre på følgende e-mail fra Petar Vukicevic  i underkant av tre måneder seinere etter at han blant annet hadde tatt med utøverne sine til kontroll hos familielegen i Drøbak:

" Hallo!

Nok en gang er det en stund siden jeg skrev. Jeg har en god grunn, du kan ikke forestille deg hvor mye som skulle til for å få utført testene du indikerte. Det er så vanskelig å få utført slike her til lands, nesten umulig! Én test er gjennomførbar, men to... Bare for sikkerhets skyld, jeg ønsket to ulike leger til å gjennomføre dem, så det tok ekstra tid...

Jeg klarte det til slutt og her er resultatene:

1. Den første testen (før inntak):  
T fri 14,4 pmol/L
S-LH 5 U/L
S-SHBG 180 nmol/L

2. Den andre testen (2,5mg, tre dager pr tiende time):
T fri 14,7 pmol/L
S-LH 13
S-SHBG 169

Den andre testen ble utført cirka seks timer etter at plasteret var fjernet.

Jeg vet jeg plager deg med mine problemer og jeg ber om unnskyldning. Jeg håper du finner noe tid i morgen til å besvare disse spørsmålene. Det haster, fordi jeg reiser for trening i NN (tid og sted utelatt, red.anm).

Hilsen fra Petar"

Med en slik e-mail fra en som noen år seinere begynte å jobbe for det norske friidrettslandslaget, haster det enda mer med å forstå at foreldelsesfristen i Vukicevic-saken bare dreier seg om juss.

DET HAR styret i Norges Idrettsforbund heldigvis tatt konsekvensen av. Vedtaket før nyttår om å innføre nye antidoping-kontrakter for alle ledere, trenere og utøvere tilknyttet Olympiatoppen, markerte den egentlige avslutningen både på Tysse, Kjærgaard -og Vukicevic-saken.

Etter dette har norsk idrett ingen plass for aktører som snubler i de grunnleggende ærlighetsverdiene.

Det avgjorde også trenerframtida for Petar Vukicevic.