- På tide å legge bort disse patetiske egoene

Det ulmer i Nederland-leiren. - Trenger ikke være venner, sier Sneijder.

ENORME EGOER: Rafael van der Vaart har klaget på lite spilletid. Ryktene sier Klaas-Jan Huntelaar (liggende) ikke snakker med treneren. Bert van Marwijk håper kritikken snus til noe positivt mot Tyskland i kveld. Foto: SCANPIX/EPA/KOEN VAN WEEL
ENORME EGOER: Rafael van der Vaart har klaget på lite spilletid. Ryktene sier Klaas-Jan Huntelaar (liggende) ikke snakker med treneren. Bert van Marwijk håper kritikken snus til noe positivt mot Tyskland i kveld. Foto: SCANPIX/EPA/KOEN VAN WEELVis mer

• EM PÅ DAGBLADET.NO: For 179 kroner kan du kjøpe tilgang til 10 av EM-kampene, som vises iFotballstudio. Kjøp abonnement her!

(Dagbladet): «Legoland slo Egoland» var en av overskriftene i nederlandsk presse etter Oranjes skuffende tap for Danmark i EM-åpningen.

Før skjebnekampen mot Tyskland i kveld ulmer det i den nederlandske EM-troppen.

Rafael van der Vaart har gått langt i å kreve en plass i startoppstillingen, Klaas-Jan Huntelaar kjemper for det samme.

Wesley Sneijder ber nå lagkameratene om å legge egoene til side.

- Det er flere spillere med enorme egoer i dette laget. Det er ikke rart. Huntelaar er toppscorer i Bundesliga, Van Persie i England. De Jong vant Premier League med Manchester City, sier Sneijder, ifølge AFP.

Men:

- Vi trenger ikke være venner for å spille sammen og vinne kamper. Og jeg har heller ikke inntrykk av at det er klaner eller klikker som står mot hverandre, i så fall ville jeg ha reagert, for jeg er her for å bli europamester, sier Inter-stjernen.

FANTASTISK FORM: Van der Vaart fikk bare noen minutter mot Danmark. Det er han ikke fornøyd med. Foto: SCANPIX/AFP/ SERGEI SUPINSKY
FANTASTISK FORM: Van der Vaart fikk bare noen minutter mot Danmark. Det er han ikke fornøyd med. Foto: SCANPIX/AFP/ SERGEI SUPINSKY Vis mer

- Det er på tide vi lar disse patetiske egoene fare. Hvis noen lager bråk, vil jeg si fra. Vi trenger ingen psykologer her, vi er voksne menn. Nå må vi slutte å leve på hver vår øy og kjempe for det samme målet, sier Sneijder.

Skuffet van der Vaart
Nederland har hatt en stygg vane med å ødelegge for seg selv i mesterskap, med interne stridigheter, politikk og uvennskap som ingredienser.

Rafael van der Vaart er likevel blant dem som har gjort det klart at han ikke vil holde tyst for å holde freden.

- Jeg er veldig skuffet. Treneren har sine foretrukne, jeg er ikke en av dem, og jeg tror ikke det vil forandre seg. Vi har sett i løpet av de siste årene at treneren ikke er kjapp med å gjøre endringer i førsteelleveren, sier Tottenham-angriperen, som fikk noen minutter som innbytter mot Danmark.

- Det er flott å ha en kjerne med førstevalg, men ikke for de som må sitte på benken. Samtidig mener jeg at jeg er i fantastisk form. Jeg vil fortsette å gi 100 prosent, men jeg har også rett til å uttrykke skuffelsen, sier van der Vaart.

Kultur
Nederland-manager Bert van Marwijk har blitt beskyldt for å gi fordeler til svigersønnen Mark van Bommel, og debatten om hvem som skal spille spiss av Robin van Persie og Klaas-Jan Huntelaar raser.

TREKK I SAMME RETNING: Wesley Sneijder ber lagkameratene legge sine egoer til side og tenke mer på å bli europamestre sammen. Foto: SCANPIX/EPA/RUNGROJ YONGRIT
TREKK I SAMME RETNING: Wesley Sneijder ber lagkameratene legge sine egoer til side og tenke mer på å bli europamestre sammen. Foto: SCANPIX/EPA/RUNGROJ YONGRIT Vis mer

Mangeårig Nederland-proff og NRK-kommentator Hallvar Thoresen mener det ikke er overraskende at de oransje mediene igjen kaster seg over konfliktstoffet.

- Det er jo ikke noe unaturlig at det ulmer litt etter et dårlig resultat. Men dette er en kultur som har dannet seg over lang tid. Det er veldig store forventninger til dette laget i Nederland, og presset er stort, sier Thoresen til Dagbladet.

- Nå avviser jo Sneijder at det er uro i troppen, og jeg er usikker på hvor mye av dette som stemmer. Men her har man mange individualister på et veldig høyt nivå, og da følger det diskusjoner om spillervalg, sier Twente- og PSV-eksproffen.

Det erkjenner også manager Bert van Marwijk.

FORSTÅELIG: Det er veldig store forventninger til dette laget, sier tidligere Nederland-proff og NRK-kommentator Hallvar Thoresen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORSTÅELIG: Det er veldig store forventninger til dette laget, sier tidligere Nederland-proff og NRK-kommentator Hallvar Thoresen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Jeg må le noen ganger. Før en kamp som dette, og i hvert fall etter et tap, blir presset stort. For oss, og sikkert hjemme, og blant fansen. Noen lar seg irritere. Det er greit. Det skjer med meg også. Men du må sørge for å gjøre det til motivasjon, sier Nederland-sjefen.

Vanskelig å velge spiss
Noen spekulerer på at van Marwijk gir Huntelaar sjansen mot Tyskland i kveld, og at van Persie flyttes ut på en av kantene for å gjøre plass.

Hallvar Thoresen synes det er vanskelig å si hvem som bør foretrekkes på topp.

- Huntelaar og van Persie er jo to jævlig bra spillere. Det er nesten umulig for oss å vite hvem som passer best inn. Det handler også om hvordan de agerer på trening, hvordan de opererer i dagene før kamp, det er så marginale forskjeller. Det må vi nesten overlate til Van Marwijk og de som styrer laget, sier han.

Samtidig advarer han mot å krisemaksimere etter 0-1 for Danmark, i en kamp der Nederland vant sjansestatistikken 28 - 8.

- Det var dårlige avslutninger, og hvorvidt det var tilfeldig, er vanskelig å si. Danskene gjorde det vanskelig for dem også, de fikk en del sjanser, men ikke de helt store. Så gled van Persie ved den ene anledningen, det var litt utur her og der. Det blir spennende å se i kveld, sier Hallvar Thoresen, som skal kommentere Danmarks møte med Portugal for NRK i kveld.

- Det er nå det skal avgjøres om det som skjedde i første runde er et signal på noe eller ikke, og det blir morsomt. Portugal har alt press på seg, de bør levere, og jeg holder dem som favoritter. Men Danmark var veldig solide i den første kampen, så det er veldig uvisst, sier Thoresen til Dagbladet.