Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På tide å statuere et eksempel

Men da må vi tørre å prate om andre enn Kenneth Dokken.

SPARKET NED: Kenneth Dokken er ikke fotballens eneste fair play-problem, mener Dagbladets kommentator. Foto: TV2
SPARKET NED: Kenneth Dokken er ikke fotballens eneste fair play-problem, mener Dagbladets kommentator. Foto: TV2 Vis mer

|||DET er lett å bli sjokkert over nedsparkingen til Odd-spiller Kenneth Dokken. Den var verre enn det meste jeg har sett av vold på norske fotballbaner både fordi sparket var så hardt og fordi det kom som en ren hevnaksjon.

Bare det alene er grunn nok til at Fotballforbundet bør strekke straffen lengre enn vanlig.

Men akkurat som dette ikke var blind vold på fotballbanen, må ikke straffen bli sett på som en isolert reaksjon på en enkelt hendelse. Det å straffe Kenneth Dokken spesielt hardt, er først og fremst det å sette et eksempel for hele sporten.

REAKSJONEN gjelder ikke Johan Arnengs ødelagte lår, men selve begrepet "fair play".

De viktigste fotballbegrepene kommer helst i internasjonal språdrakt og i dette tilfellet er det greit nok. Midt i alt det tvilsomme som automatisk følger med verdens største kommersielle idrett, har fotballmyndighetene mer og mer strammet til selve spillreglementet for å gjøre den lekbetonte delen av sporten mest mulig rettferdig.

den måten er beskyttelsen av utøverne blitt det viktigste i moderne fotball. Det har gjennomgående betydd et regelsett som forsvarer spillere som har ballen og som straffer alle tilløp til voldlig oppførsel ekstra hardt.

Dette har vært en innstramning som har gitt effekt også utenfor banen. Sist Fotball-EM markerte et stemningsskifte i sporten. Sjelden har den snille fotballen hatt bedre vilkår underveis i kampene, og sjelden har oppførselen rundt arenaene vært mer forsonlig.

Det er en kombinasjon det er verdt å merke seg.

SOM den mest folkelige globale idretten vil fotballen alltid dra til seg ulike sosiale strømninger. Dette spillet har en lang historisk tradisjon som markør for ulike politiske og samfunnsmessige spenninger.

En slik bruk er knapt til å unngå, men samtidig har sporten full kontroll over hvilke verdier den selv vil signalisere. Det er her nedsparkingen i semifinalen i Ålesund kan bli viktigere enn å holde en Odd-spiller ute fra leken i x antall kamper.

EN slik verdibasert debatt starter helst med å være åpne om hvilket spill vi selv ønsker. Der har mange fotballmiljøer på helt ulikt nivå mye å ta tak i.

Foreløpig skriver ikke hjemmesida til Odd om nedsparkingen, men det er vel tilfeldig? Reaksjonen både fra Odd-ledelsen og Kenneth Dokken selv etter episoden var greie nok. Der var det mye anger og få bortforklaringer.

Så er da heller ikke TV-bildene av nedsparkingen til å bortforklare. Da er det verre med alle de skjulte triksene for å vinne fotballkamper på tvers av fair play. For å være konkret med et par av Tippeligaens desidert beste spillere:

•• Hva blir diskutert i RBK-garderoben rundt Anthony Annans gjennomgående duellspill i gråsonen eller var det noen i Molde-gjengen som syntes Mama Biram Diouf kunne ha holdt seg på beina forleden da han ble dyttet av Andreas Nordvik?

For ikke å ødelegge den nødvendige debatten:

•• Det var ingen tvil om at VIF-stopperen fortjente sitt røde kort, men fortjener ikke selve fotballspillet utøvere som lar være å opptre som kalkulerende skuespillere på evig jakt etter å utløse straffereaksjoner mot andre?

BEVISSTHETEN om hva som er et rettferdig spill må være så klar at den også stopper lysten til å bruke reglene for å oppnå andres ulykke.

Slikt krever mye mer enn rettferdig harme over en helt idiotisk voldsepisode, men det gjør også følelsen av det å vinne desto bedre. Denne uka kom de to riktige lagene til NM-finalen selv om bare den ene dommeren fikk med seg volden underveis. Akkurat den tilfeldigheten vil alltid høre fotballen til, men kravene til spillernes egen sportsånd blir bestemt i garderoben hos hvert eneste lag.

Det gjør det riktig å gi Kenneth Dokken en svært hard straff for å sette et eksempel, men enda mer nødvendig å utfordre sine egne holdninger til rettferdig spill i de kampene der et tilfeldig TV2-kamera ikke skiller mellom rett og galt.

OVERFALL: Aalesunds Johan Arneng ligger og vrir seg i smerte etter å ha blitt sparket ned av Kenneth Dokken (utenfor bildet). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix .
OVERFALL: Aalesunds Johan Arneng ligger og vrir seg i smerte etter å ha blitt sparket ned av Kenneth Dokken (utenfor bildet). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling