Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På to år har Drillo vraket 9 av 11 spillere

Og varsler at det vil komme flere nye fjes om et halvt år.

TO ÅR ER LANG TID: Denne gjengen var verdens 14. beste landslag for to år siden, ifølge Fifas egen ranking. Bildet ble tatt før de slo Kypros 2-1. Nå er de fleste ute. Bak fra venstre Morten Gamst Pedersen, Jon Knudsen, Erik Huseklepp, John Carew, Kjetil Wæhler og Brede Hangeland (starter i morgen). Foran fra venstre: John Arne Riise (starter i morgen), Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Christian Grindheim og Tom Høgli. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TO ÅR ER LANG TID: Denne gjengen var verdens 14. beste landslag for to år siden, ifølge Fifas egen ranking. Bildet ble tatt før de slo Kypros 2-1. Nå er de fleste ute. Bak fra venstre Morten Gamst Pedersen, Jon Knudsen, Erik Huseklepp, John Carew, Kjetil Wæhler og Brede Hangeland (starter i morgen). Foran fra venstre: John Arne Riise (starter i morgen), Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Christian Grindheim og Tom Høgli. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

NIKOSIA (Dagbladet):
På to år er 9 av 11 spillere i Drillos førsteellever blitt skiftet ut.

- Ja, det får vi kalle en stor endring, sier Brede Hangeland.

Han snakker om forskjellen på førsteelleveren sist Norge møtte Kypros borte, 8. oktober 2010, sammenliknet med den som blir sendt ut av Egil Drillo Olsen samme sted i morgen kveld.

Slik det ser ut nå, er John Arne Riise og Brede Hangeland de eneste som er med fra start i begge de to kvalifiseringskampene. Ni utskiftninger på to år er mye.

Vil ha inn flere unge
- Ja, det har jo stadig rent inn med U21-spillere på A-laget. Nå er vi oppe i fem. Jeg har en mistanke om at det ikke stopper der heller, sier Drillo til Dagbladet.

- Jeg tror det etter hvert blir enda flere, i hvert fall hvis vi snakker om det U21-laget som spiller kvalifisering nå, og de spillerne som er inne i sitt siste år på det nivået. Fra den gjengen tror jeg det kan komme flere opp hit.

- Allerede når kvaliken starter igjen i mars 2013?

- Ja, absolutt.

- Generasjonsskifte
- Hvem er nærmest?

- Jeg vil ikke gå inn på navn her nå. Det er dere så jævla flinke til å misbruke.

- Hadde du etteruttatt en U21-spiller i stedet for Ardian Gashi nå, hvis de ikke hadde spilt playoff?

- Det er godt mulig, svarer Drillo.

- Det er et generasjonsskifte på gang. En sånn prosess er det for så vidt alltid på et landslag, men det er en del spillere som ikke har vært med så lenge. Men mot Sveits på fredag var det tydelig at den mangelen på rutine ble kompensert med ungdommelig pågangsmot, og det er bra, sier kaptein Hangeland.

- Kan prege kampene nå
Et annet element ved det norske laget som møtte Kypros i 2010, er hvem som satt på sidelinja. For blant de som var med til Larnaka den kvelden uten å starte, fantes hele fem spillere som siden har utviklet seg til å bli fast inventar i Drillos startoppstilling:

70-ÅRING FORNYER SEG:  Egil Drillo Olsen på vei ned til treningsbanen i Nikosia. Etter Kypros-kampen i morgen er det et halvår til Albania kommer til Ullevaal. Da har han trolig fornyet landslaget enda mer. Foto: Bjørn Langsem
70-ÅRING FORNYER SEG: Egil Drillo Olsen på vei ned til treningsbanen i Nikosia. Etter Kypros-kampen i morgen er det et halvår til Albania kommer til Ullevaal. Da har han trolig fornyet landslaget enda mer. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Rune Almenning Jarstein, Espen Ruud, Daniel Braaten, Ruben Yttergård Jenssen og Markus Henriksen.

Henriksen fikk sin landslagsdebut
mot Kroatia i privatlandskamp fire dager seinere.

- Jeg føler jeg har utviklet meg mye siden da. Jeg er mye mer moden og tøffere i det meste jeg foretar meg. Det har hjulpet meg, sier Henriksen.

- Hva er du konkret blitt bedre på?

- Spesielt duellspillet. Nå har jeg noe på dette nivået å gjøre, føler jeg. Jeg kan være med på å prege kampene. I 2010 var jeg med fordi jeg var talentfull, jeg hadde gjort det bra i Tippeligaen, og jeg skulle få kjenne på nivået og se hvor langt unna jeg var de spillerne som var over meg i nivå. Nå føler jeg at jeg selv er der jeg skal være for å bidra, og jeg føler meg varmere i trøya, mer hjemme i gruppa, sier Henriksen.

Ruben har lært
Ruben Yttergård Jenssen var også med til Kypros i 2010 uten å få spilletid. Men han lærte da, og han har lært siden. Nå er han inne blant Drillos foretrukne.

- Det har vært utrolig spennende å få være med hele veien. Den Kypros-samlinga sist var min andre, og jeg har fått lære masse av alle spillerne jeg har vært sammen med på landslaget. Jeg har fått erfaring, fått kjenne på nivået gjennom kamper og treninger, og utviklinga har gått rette veien, sier Tromsø-profilen.