GJENFORENT: Det er lenge siden Bjørn Einar Romøren (t.h.) har fått hoppe for Alexander Stöckls landslag. Under VM i skiflygning i Harrachov denne uka får han sjansen. Foto: Bjørn Langsem
GJENFORENT: Det er lenge siden Bjørn Einar Romøren (t.h.) har fått hoppe for Alexander Stöckls landslag. Under VM i skiflygning i Harrachov denne uka får han sjansen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

På to måneder har Romøren gått fra sisteplass i Norgescupen til VM-plass

- Jeg var fly forbanna.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Mange satte kaffen i halsen da Bjørn Einar Romøren søndag ble tatt ut på det norske laget til VM i skiflyging i tsjekkiske Harrachov denne uka.

Ikke fordi han ikke fortjener det, men fordi Hosle-hopperen ikke har konkurrert med de beste i verden på to år.

- Det er kjempegøy, men også overraskende. Jeg har hele tida hatt trua på at det skal gå, men jeg trodde ikke så mye på det siden også Tom (Hilde) har hoppet godt på ski i det siste, sier Romøren til Dagbladet.

Langt nede 32-åringen har hatt en lang vei tilbake siden han ble operert for en skiveprolaps i ryggen i oktober 2012. Store smerter og mer ryggtrøbbel ødela forrige sesong.

Denne sesongen var OL det store målet, men Romøren var lenge ikke i nærheten av å finne tilbake til god, gammel form.

Det absolutte lavpunktet kom da han endte aller sist av 23 hoppere i Norgescuprennet på Lillehammer 4. januar.

Han var imidlertid aldri i nærheten av å gi opp - til tross for at han lenge har planlagt å legge opp etter denne sesongen.

- Jeg vurderte aldri å gi opp. Jeg har alltid vært veldig motivert, men jeg har ingen grunn til å finne ut hvorfor. Jeg får heller smile når folk spør om hvordan jeg klarer å motivere meg når ting går dårlig, sier han og legger til:

- Jeg safer aldri noe som helst, og da er det ofte gull eller gråstein. Det har vært mye gråstein i det siste, men i helga ble det gull.

Skuffa og forbanna Etter å ha forbedret seg sakte, men sikkert de siste månedene, vant nemlig Romøren kontinentalcuprennet i polske Zakopane søndag, og sikret seg samtidig en av seks plasser til VM i skiflyging.

Landslagssjef Alexander Stöckl forklarer det noe overraskende uttaket slik:

239: Her jubler Bjørn Einar Romøren etter å ha satt verdensrekord med 239 meter i Slovenia i mars 2005. Ni år seinere er han klar for VM i skiflyging. Foto: REUTERS / Nikola Solic / NTB Scanpix
239: Her jubler Bjørn Einar Romøren etter å ha satt verdensrekord med 239 meter i Slovenia i mars 2005. Ni år seinere er han klar for VM i skiflyging. Foto: REUTERS / Nikola Solic / NTB Scanpix Vis mer

- Vi vet at når utøvere vinner konkurranser i kontinentalcupen, så kommer de gjerne inn i verdenscupen og havner blant de 15 beste etterpå. Vi vet samtidig at Bjørn Einar er en god skiflyger, og det er derfor han er med, sier han til Dagbladet.

Romøren forteller at han til tross for den vanskelige tida aldri har vært i kjelleren. Grunnen er ganske enkelt at han hele veien har hatt klokkertro på å slå tilbake.

- Selv da jeg kom sist i Norgescupen hadde jeg trua på det jeg gjorde. Det var de gangene jeg bomma, og ikke fikk til det jeg prøvde på, at det var tungt. Da ble jeg skuffa og fly forbanna, sier han.

Usikker framtid De fem andre på det norske VM-laget er Anders Bardal, Anders Fannemel, Tom Hilde, Rune Velta, og Andreas Stjernen.

Norge kan stille med fire hoppere i den individuelle konkurransen fredag og lørdag, og like mange i laghoppingen søndag.
Det vil si at Romøren må overbevise i torsdagens to treningshopp for å bli tatt ut.

- Det blir et ganske åpent laguttak. Bardal, Velta og Fannemel stiller sterkt, men det er fullt mulig å hoppe seg inn på laget, sier Stöckl.

Romøren har tidligere sagt at han skal legge opp etter denne sesongen, men han røper at ingenting er 100 prosent avklart.

- Ingenting er bankers. Jeg tenker ikke noe på framtida. Jeg har sagt mye tidligere, men jeg tror ikke mye har forandret seg. Jeg legger opp når karrieren er over, flirer han.