Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- På trening er han et mareritt å spille mot

Merk deg navnet Gedion Zelalem.

HÅPET: Arsene Wenger gir Gedion Zelalem noen instruksjoner før debuten i FA-cupen forrige uke. 16-åringen regnes som et stort talent. Foto:S CANPIX/Kevin Quigley/Daily Mail/SOLO Syndication
HÅPET: Arsene Wenger gir Gedion Zelalem noen instruksjoner før debuten i FA-cupen forrige uke. 16-åringen regnes som et stort talent. Foto:S CANPIX/Kevin Quigley/Daily Mail/SOLO Syndication Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det var spilt 71 minutter av FA-cup-oppgjøret mellom Arsenal og Coventry på The Emirates fredag, stod det en tenåring på sidelinja klar til å komme innpå. Gedion Zelalem fikk debuten 16 år og 363 dager etter at han kom til verden.

På den tiden var Arsène Wenger manager i Arsenal, som han tok over i 1996. Det gjør Zelalem til den eneste Arsenal-spilleren noensinne som ikke var født da Wenger ble manager i London-klubben.

Samtidig ble han den sjette Arsenal-spilleren gjennom tidene som har debutert på førstelaget til klubben før han ble 17. Cesc Fabregas er den yngste som noen gang har spilt en kamp for «The Gunners», i en alder av 16 år og 177 dager.

Proffkontrakt Zelalem fikk bursdagsgaven sin to dager på forskudd fredag, og nå ser det ut som den store presangen blir hans første proffkontrakt med klubben. Fotballspillere kan ikke signere en slik kontrakt før de er 17 år.

Unggutten ble født i tyske Berlin, og startet å spille fotball som 5-åring. Han spilte tidlig på akademiet til Hertha Berlin, men flyttet i 2006 til USA hvor han spilte for klubber som MSC United, Bethesda Soccer og Olney Rangers. Det var da sistnevnte spilte kamp, at en av Arsenals speidere i Nord Amerika fikk opp øynene for stortalentet.

- Han dribler som Iniesta og slår pasninger som Xavi. Jeg har tenkt på det noen år nå, men jeg har vært redd for å si det høyt. Nå er jeg ikke redd for å si det lenger, har hans tidligere trener i Olney Rangers, Matt Pilkington, uttalt, skriver The Guardian.

Oppdaget i USA Daniel Karbassiyoon er mannen som oppdaget tyskeren under Dallas Cup. Speideren kontaktet trenerne, og ordnet en avtale. Zelalem fløy deretter til London for å trene med Arsenals ungdomsakademi. Etter sommeren ble han tilbudt å være på akademiet permanent.

Arsenal nølte ikke med å sikre seg ungguttens tjenester, som også hadde tilbud fra spanske Sporting Gijón. Klubbens sterke tilknytning til Barcelona gjorde at Zelalem vurderte Gijón som et springbrett til den spanske giganten, og Arsenal skjønte at de måtte handle raskt.

I løpet av sommeren 2013 var han med i A-lagstroppen til Asia Tour, hvor han spilte alle de fire treningskampene i Indonesia, Vietnam og Japan. Et av de mest minneverdige øyeblikkene var hans målgivende pasning til Theo Walcott mot Nagoya Grampus, hvor han imponerte stor med sitt blikk for spillet.

I førstelagstroppen Han leverte så bra på banen at han fikk en plass i førstelagstroppen til Arsenal før inneværende sesong. I september ble han belønnet med en plass på benken mot naborival Tottenham, før en kneskade satte ham ut av spill resten av måneden.

Arsenal-spiller Jack Wilshere er en av Arsenal-spilleren som har latt seg imponere av 17-åringen.

- Det vil ikke være lenge til han er klar. Han ser pasningsmuligheter som ikke mange spillere kan, og han er så komfortabel med ballen. Selv på trening er han et mareritt å spille mot. Han holder ballen unna deg og skjermer den. Han er ikke så stor, men han er sterk. Teknisk sett er han helt der oppe. Han kan bruke både høyre og venstre fot, og han har et veldig godt blikk for spillet, sier Jack Wilshere.

Kan velge og vrake Zelalem er så ettertraktet, at USAs landslagstrener Jürgen Klinsmann personlig ringte for å overbevise ham om at han burde velge USA som landslag. Zelalem ble født i Tyskland med etiopiske foreldre, før han flyttet til Washington som niåring. Han kan derfor representere alle de tre landene. Til og med England kan bli en mulighet for unggutten, dersom han oppfyller kriteriene ved å bli i Arsenal noen år.

Det spørs likevel om ikke USA har en fordel av at den tyske legenden og landsmannen Klinsmann styrer landslaget. Zelalem ser på seg selv som en amerikaner.

Da Zelalem kom innpå mot Coventry sang Arsenal fansen «Thats Gedion», med tonene til Marvin Gaye-hiten «Lets get it on». Ikke bli overrasket om du hører den hyllesten i Premier League allerede denne sesongen.

Hele Norges coronakart