BLE SAKSØKT OG STEMPLET SOM PROSTITUERT: Emma O'Reilly ønsker å møte Lance Armstrong ansikt til ansikt, for å få svar på hvordan han kunne jage og sverte henne så intenst fordi hun fortalte sannheten. Foto: (AP Photo/Michel Spingler, file)
BLE SAKSØKT OG STEMPLET SOM PROSTITUERT: Emma O'Reilly ønsker å møte Lance Armstrong ansikt til ansikt, for å få svar på hvordan han kunne jage og sverte henne så intenst fordi hun fortalte sannheten. Foto: (AP Photo/Michel Spingler, file)Vis mer

- På vegne av alle kvinner bør jeg vurdere å saksøke Lance

«Tysteren» Emma O'Reilly nektet å svare da Armstrong tok kontakt før Oprah-intervjuet.

(Dagbladet): Lance Armstrong har mange å si unnskyld til etter at han omsider innrømmet hvordan dopingen gjennomsyret karrieren hans.

Én av dem han nevnte i intervjuet med Oprah Winfrey var Emma O'Reilly - kvinnen som jobbet som fysioterapeut for US Postal-laget da Armstrong jukset seg til den første av til sammen sju sammenlagttriumfer i Tour de France.

Hun var en sentral kilde i boka «L.A. Confidential - The secrets of Lance Armstrong», der hun i detalj fortalte forfatterne om dopingmisbruket hun ble vitne til.

Det gjorde henne til en av Armstrongs største fiender, og hun fikk kjenne på kroppen hvor brutalt det kunne være. O'Reilly ble saksøkt, truet og stemplet som prostituert og alkoholiker. Armstrongs norske lagkamerat, Steffen Kjærgaard, bidro også til å sverte den irske fysioterapeuten i offentligheten.

Svarte ikke på Armstrongs anrop
Før Armstrong la kortene på bordet hos Oprah ringte han rundt til noen av sine gamle fiender, deriblant O'Reilly. Men hun tok ikke telefonen, og hun svarte heller ikke da han sendte følgende tekstmelding:

- Hei Emma - dette er Lance. Vær så snill å ringe meg når du har anledning. Takk.

Men hun fulgte med da Armstrong erkjente sine synder foran et hundretalls millioner av seere verden over. Den delen av intervjuet som handlet om O'Reilly forløp slik:

Oprah: Hva vil du si om Emma O'Reilly?  

Lance: Hun er en av menneskene jeg må si unnskyld til. Hun er en av dem som ble kjørt over.   

O: Hun er en av dem du saksøkte?  

FORTALTE LITT: Lance Armstrong innrømmet noe i intervjuet med Oprah, men unnlot å nevne andre medskyldige. Han hevdet også at han var dopingfri da han konkurrerte i 2009 og 2010.  Foto: AP Photo/Courtesy of Harpo Studios
FORTALTE LITT: Lance Armstrong innrømmet noe i intervjuet med Oprah, men unnlot å nevne andre medskyldige. Han hevdet også at han var dopingfri da han konkurrerte i 2009 og 2010. Foto: AP Photo/Courtesy of Harpo Studios Vis mer

L: For å være ærlig, vi saksøkte så mange. Jeg er sikker på at vi saksøkte henne også. Jeg har forsøkt å nå fram til henne, men ...

O: Du saksøkte folk du visste fortalte sannheten?  

L: Det er en stor svakhet. Jeg var en fyr som forventet å få alt jeg ville ha, og kontrollere alt, det er utilgivelig. Det er folk som hører på dette som aldri vil tilgi meg, og det forstår jeg. Jeg har startet en prosess, og ett av stegene er å snakke med disse folkene. Å si unnskyld.

O'Reilly valgte å følge sendingen alene på et hotellrom i Westminster, og hun satt med ambivalente følelser etterpå.

Starten på intervjuet hadde hun sansen for.

- På en måte var det jo gammelt nytt for meg, men det var veldig overraskende at han faktisk innrømmet doping. Wow, det var faktisk ærlige svar. Innledningen fra Oprah med ja/nei-spørsmål var veldig bra, sa hun under en frokostsending på ITV i går.

Tilbakedaterte resept
Én av påstandene O'Reilly kom med i boka var at US Postal-laget fikk tilbakedatert en resept på kortison i 1999, etter at Armstrong hadde testet positivt på det forbudte stoffet underveis i rittet.

Den versjonen bekreftet hovedpersonen selv i intervjuet med Oprah - til O'Reillys store lettelse.

- Han sa at jeg var en av dem han hadde overkjørt, og at han skyldte meg en unnskyldning, men det viktigste var at han bekreftet min historie om den tilbakedaterte resepten. Følelsen av noe som verker i brystet forsvant der og da. Jeg tror ikke jeg skjønte at det var der, i alle årene som har gått, jeg skjønte det først da følelsen ble borte, sier hun i Daily Mail.

Hun gråt ikke under intervjuet, men hun fikk flere fysiske reaksjoner.

- Jeg begynte å svette, jeg kunne føle hvordan presset jeg har kjent på innsida slapp taket. Den ene personen som kunne bekrefte historien min, som kunne overbevise verden om at jeg hadde fortalt sannheten, hadde endelig gjort det.

O'Reilly valgte altså ikke å besvare anropet fra Lance Armstrong, men hun er åpen for å snakke med ham igjen. Men da skal det skje ansikt til ansikt.

Hun ønsker å forklare ham hvorfor hun valgte å stå fram med det hun visste, og at det ikke var fordi hun hadde noe ønske om å ta akkurat ham.

- Det handlet om unge gutter som ble presset til å dope seg. Det var måten de forandret personlighet etter at de hadde gått over til den mørke siden, som hos Tyler Hamilton. Det handlet om ryttere som døde, sier hun.

O'Reilly sier andre ryttere sleit tungt med sin egen samvittighet på grunn av dopingen, i motsetning til Armstrong. Han så på det som å ha «luft i dekkene» og «vann i drikkeflaskene».

- Det var gutter i sin beste alder og på toppen av sin karriere, som ble nødt til å ta en forferdelig avgjørelse. De måtte leve drømmen sin som et mareritt, og det var grunnen til at jeg sto fram. Det handlet ikke om Lance, det handlet om doping i sykkelsporten.

I den forbindelse er hun skuffet over at Armstrong ikke nevnte andre medskyldige og bare fokuserte på overtrampene han selv gjorde. Johan Bruyneel, sportsdirektøren til Lance gjennom hele Tour de France-perioden, ble for eksempel ikke nevnt en eneste gang.

- Hvorfor ville han ikke snakke om den påståtte tilståelsen til doktorene ved et sykehus i Indiana da han var kreftsyk? Hvorfor var han så forsiktig i uttalelsene om UCI, når jeg føler at de kunne stoppet dette allerede i 1999 da han testet positivt på kortison? Og hvorfor var han så beskyttende overfor Michele Ferrari, den vanærede italienske dopinglegen som han samarbeidet med i en årrekke? spør O'Reilly.

- Jeg kunne hygget meg
Armstrong har allerede mistet alle sine største sponsorer, i løpet av én dag anslår han at han tapte 75 millioner dollar. Men i intervjuet med Oprah fikk han aldri spørsmålet om hva han tenker om alle millionene han svindlet seg til, eller om søksmålene som garantert kommer i tiden framover.

Ett av dem kan fort komme fra Emma O'Reilly.

- Jeg vet ikke om jeg føler meg som en vinner nå, og jeg er ikke sikker på hva jeg skal gjøre. Skal jeg ta rettslige skritt mot Lance, for smerten og lidelsen han har forårsaket? Jeg forlot sykkelsporten i 2000, men det er tøft å være kvinne i et så mannsdominert miljø. Én av måtene å få respekt på er ikke å gå over streken når det gjelder sex. Derfor bør jeg nok se på mulighetene mine (for et søksmål, journ.anm.). Det føles nødvendig, på vegne av alle kvinner, sier hun.

For O'Reilly legger ikke skjul på at det var sårende å bli hengt ut som prostituert, særlig fordi hun hadde snakket med Armstrong om hvor viktig det for for henne å ikke «ligge rundt».

- Det var ikke mange kvinner i sykkelsporten, så tilbud og etterspørsel gjorde at jeg kunne hygget meg, hvis du skjønner hva jeg mener. Men det gjorde jeg ikke. Jeg oppførte meg, og Lance og jeg hadde samtaler om det, så han visste godt at det ikke var min stil. At han likevel gikk ut og brukte det for å underminere meg var så usofistikert, sier hun.