Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- På vegne av TV-sporten, så må jeg si at vi er veldig skuffet

NRKs Arne Scheie må holde seg hjemme under Fotball-VM neste sommer.

INGEN VM-TUR: Arne Scheie må se langt etter kommentatorbua i Sør-Afrika. I dag solgte NRK sine rettigheter til Fotball-VM. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
INGEN VM-TUR: Arne Scheie må se langt etter kommentatorbua i Sør-Afrika. I dag solgte NRK sine rettigheter til Fotball-VM. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet.no): I dag solgte NRK sine tv-rettigheter til Fotball-VM i Sør-Afrika neste sommer, nå deler i stedet TV 2 mesterskapet med Viasat.

Dermed må nestor Arne Scheie gjøre om sommerplanene i 2010. Og det skjer ikke med lett hjerte.

Fotballkommentatoren vi kjenner så godt gjennom flere tiår på skjermen synes det er leit at statskanalen ikke kan formidle bildene fra et av verdens største sportsarrangementer, som i tillegg bare avholdes hvert fjerde år.

- På vegne av TV-sporten, så må jeg si at vi er veldig skuffet. VM-fotball synes vi er veldig morsomt, sier Scheie til Dagbladet.

- Hvordan reagerer du på at NRK selger VM-rettighetene?

- Det synes jo ikke TV-sporten noe om, og jeg synes ikke noe om det. Det er ganske artig å være med på Fotball-VM. Det er som OL og VM, det største som finnes.

- Ble du lei deg?

- Ja, jeg vet ikke om «lei meg» er rett ord. Jeg har levd et langt liv og ser at kampen om rettighetene spisser seg til. Dette kommer ikke som noen overraskelse, for å si det på den måten. Det var sånn i 2002 også, med ikke full dekning.

NRK-nestoren tenker mest på dem som ikke får sett VM-kampene som blir servert på betal-tv.

- Jeg er veldig lei meg på vegne av de som gjerne vil ha Fotball-VM på NRK. Det ville vært rart hvis jeg sa dette er bra.

- Har du forståelse for salget til Viasat?

- Jeg legger meg ikke oppi dette, for mange år siden fikk jeg høre at økonomi - det må jeg holde meg unna. Jeg vet jo at 2010 blir veldig dyrt for NRK. Det er OL og det er Grand Prix i Oslo. Sagt på en annen måte, jeg tror ikke Grand Prix hadde blitt så dyrt hvis Moldova hadde vunnet finalen i år.

- Hva skal du gjøre under VM?

- Jeg skal i hvert fall følge med, som jeg etter ringe forstand har gjort siden 1958. Jeg har ingen planer om å dra til Sør-Afrika, hvis ingen sponser meg.

Scheie er ikke sikker på om han skal ha Viasat Fotball-abonnement i heimen framover, han minner om at det tidligere har vært mulig å få med seg VM-kamper via svenske gratiskanaler.

- Jeg skal nok finne fram til en plass jeg får sett kampene, sier Scheie.

- Skjønner du at det, hvis det norske folk synes det er ille å måtte betale for å se all VM-fotball?

- Det synes TV-sporten også. Men det er en avgjørelse som er tatt på høyeste hold i NRK.

NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin bekrefter Scheies antakelser om at Fotball-VM røk på grunn satsingen på Vinter-OL og Eurovison-finalen på Fornebu neste år - pluss Ski-VM i Oslo i 2011.

- Vi kan ikke sende hele den regninga til lisensbetalerne. Det er dumt, vi skulle gjerne sendt Fotball-VM, sier Sandvin til Dagbladet.

Sandvin forstår godt at Scheie er skuffet.

- Det er jobben hans å være skuffet over slikt. Som fotballinteressert, over gjennomsnittet, synes jeg også det er leit. Men kostnadene våre stopper det.

NRK synes prisen Viasat betalte var god, og opplyser om at statskanalen har vært ute etter en kjøper til halve VM-kaka også før Eurovision-finalen dundret inn på 2010-budsjettet i mai.

NRK-direktøren mener det er feil å si at Alexander Rybaks seier i Moskva er årsaken til at Fotball-VM glapp.

- Det blir for enkelt, sier Sandvin.

- Til tross for at vi går glipp av et Fotball-VM er vi veldig fornøyd med dette. Vi måtte sortere kostnadene våre neste år.

NRK opplyser at VM-salget til Visat ikke er 100 prosent avklart. Det skjer først etter at FIFA godkjenner byttet av rettighetsinnehaver i Norge.

VM-VINNERE: Det italienske landslaget tok hjem VM-trofeet fra Berlin i 2006. Foto: AFP/NICOLAS ASFOURI
VM-VINNERE: Det italienske landslaget tok hjem VM-trofeet fra Berlin i 2006. Foto: AFP/NICOLAS ASFOURI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling