På vei mot Drillos verste år noensinne

Ett tap til gir bunnotering.

PÅ VEI MOT BUNNOTERING: To seirer på de to siste kvalikkampene er avgjørende for å holde VM-håpet levende, men også viktig for å forhindre statistisk bunnivå for Drillo som landslagstrener. 1990 er utelatt fra grafikken, den høsten vant Egil Olsen sine tre første kamper som sjef. Foto: NTB Scanpix
PÅ VEI MOT BUNNOTERING: To seirer på de to siste kvalikkampene er avgjørende for å holde VM-håpet levende, men også viktig for å forhindre statistisk bunnivå for Drillo som landslagstrener. 1990 er utelatt fra grafikken, den høsten vant Egil Olsen sine tre første kamper som sjef. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Håpet om VM er syltynt etter det vonde nederlaget for Sveits i går kveld, og uansett må Norge ha to seirer på de to siste for å sikre andreplassen som i teorien kan gi playoff.

Seirer bør det også bli for å hindre landslagssjef Egil Olsens dårligste år som Norges-sjef noensinne.

Statistisk sett ble 2011 Drillos foreløpig svakeste år, med fire seirer, en uavgjort og fire tap (10-10 i målforskjell), og det var første gang siden bunnoteringen i 1991 at landslagssjefen opplevde å ikke avslutte året med positiv statistikk.

Dersom det var blitt delt ut poeng i alle kampene ville det gitt 1,44 per kamp, også det svakeste siden 1991 (1,33).

2013 er imidlertid på vei til å bli enda dårligere. Etter ni kamper i år står Drillo med tre seirer, to uavgjort og fire tap, noe som gir et poengsnitt på 1,22.

Drillo må med andre ord unngå tap på de to siste kvalikkampene mot Slovenia (borte) og Island (hjemme) for å forhindre å avslutte landslagskarrieren med en ny bunnotering.

Tynget av alvoret
NRK-ekspert Tom Nordlie så derimot lite mot Sveits i går som gjør han sikker på at det kommer til å skje.

- Jeg håper at det at Norge nå ikke har noe å tape, frigjør energi foran de to kampene som står igjen. Selv om sjansen (for playoff, journ.anm) er liten, så er den jo der. Det har skjedd større under enn at Norge vinner de to kampene, sier Nordlie til Dagbladet.

Han var blant mange som var skuffet etter tapet på Ullevaal.

- Jeg synes laget virket nervøst. Jeg trodde seieren mot Kypros skulle føre til lavere skuldre, men flere av spillerne så ut til å være tynget av alvoret. Det virket veldig knytt, det var dårlig press, og passivt. Vi hang ikke sammen defensivt. Med ballen i laget hadde vi ikke to pasninger sammenhengende som gikk til en rød spiller, sier Nordlie.

Null tro fra Eggen
To seirer gir sikker andreplass i gruppa, men det er langt mer usikkert at den andreplassen er nok til playoff.

Trenerlegende Nils Arne Eggen har i hvert fall langt på vei gitt opp håpet.

- Det er så tynt at det er ikke engang lysegrønt. Men jeg håper jo virkelig for landslagets framtid at vi vinner de to siste kampene, sier Eggen til Dagbladet.