I STJERNEHUMØR:  Alt har gått Jordan Spieths vei i år. Smilet er på plass under en prøverunde på St. Andrews.  Foto: NTB Scanpix
I STJERNEHUMØR: Alt har gått Jordan Spieths vei i år. Smilet er på plass under en prøverunde på St. Andrews. Foto: NTB ScanpixVis mer

På vei mot en historisk bragd bærer golf-fenomenet på en spesiell familiehistorie: - Jeg blir ydmyk av å kjenne henne

Jordan Spieth kan kopiere Tiger Woods i The Open.

(Dagbladet): Jordan Spieth.

Navnet er på alle golfinteressertes lepper om dagen. 21-åringen fra Texas i USA har vært helt ustoppelig i år - og tatt ned årets to første Master-turneringer. (The Master og US Open) i tillegg til fire PGA-turneringer.

Vinner han også ukas master - The Open på legendariske St. Andrews - vil han bli den første som vinner tre majorturneringer på samme år siden Tiger Woods i 2000.

Kan ta Tiger-rekord Golfekspertene har allerede begynt å snakke om alle fire (The Masters, US Open,  The Open, PGA-mesterskapet) i samme år.

En ekte «Grand Slam». Ingen har greid det før verdenstoeren - selv om golflegender som Tiger Woods og Gary Player er blant dem som har vunnet fire på rad i forskjellige år.

- Han er halvveis da. Hvis han greier det, vil han få legendestatus. Og det som 22-åring. Jordan Spieth har også fått opp igjen interessen for golf. Etter hvert vil han møte veggen som alle golfere gjør en gang, men det virker ikke som det blir i år, sier Viasats golfekspert Per Haugsrud til Dagbladet.

Selv om han er ung i golfsammennheng, henger det en aura av ro og kontroll over Spieth. Greenspillet er det få, om noen, som kan matche.

Sad to be missing Ellie's annual Babe's Chicken birthday dinner tonight. Happy 14th Ellie! #chickendance A photo posted by Jordan Spieth (@jordanspieth) on Mar 24, 2015 at 3:10pm PDT

- Han spiller så jevnt for tida. Og puttingen hans er, om mulig, bedre enn Tigers var da han var på topp. Jeg pleier å si at der de andre putter i et vanlig hull - putter Spieth i en vaskebøtte. Det er helt unikt det han gjør på greenen, og det er det samme hva slags gress det er. Han takler alt like bra, sier Haugsrud til.

Den tidligere golfproffen har virkelig latt seg imponere av steamen Spieth er inne i:

- Det er helt vilt det han holder på med. Han er i sitt ess, og St. Andrews passer han bra. Han kan ta sin tredje, han spiller så bra for tida. Livet leker, alt er på stell. Jeg tror det er duket for ham.

Ladet opp med simulator Spieth har valgt en annen oppladning enn mange andre. I stedet for å dra over til Skottland tidlig og øve på banen - har han spilt PGA-turneringen John Deere Classic i hjemlandet.

Banen i Skottland har han pugget på forhånd ved hjelp av en simulator.

- Det blir ikke det samme som å spille selv. Man får et innblikk, men det blir ikke det samme som å spille der selv. Samtidig er det stort medietrøkk på St. Andrews, så han slipper det og kommer mer oppladet til turneringa, sier Haugsrud.

Familiemann Jordan Spieth selv virker usaklig behersket og rolig. Mange unge ville tatt av med suksessen, men Spieth er ikke en av dem.

Han trives best uten rampelyset, er fortsatt sammen med barndomskjæresten Annie Verret (han har også sagt nei til en date med Kendall Jenner, halvsøsteren til Kim Kardashian)

Men det som gjør Spieth så spesiell - er lillesøstera Ellie.

Jordan har tidligere uttalt at hun er den største inspirasjonen i den unge men innholdsrike golfkarrieren.

Hun er født med autisme, og golfens nye vidunderbarn er full av beundring over søsteren kamp.

Da han ble spurt av CNN hvordan søstera har vært med å forme karrieren, svarte Spieth:

- Hun er den mest spesielle vi har i familien. Og den morsomste. Jeg elsker å ha henne rundt meg. Hun er en fantastisk søster og min største supporter. Hun gjør at jeg greier å se livet i et større bildet enn golf. Alle de frustrerende dagene, alle dårlige runder er ikke så viktig.

Til Telegraph utdyper han:

- Jeg blir ydmyk av å kjenne henne. Det vi tar for gitt, sliter hun og vennene med hver eneste dag. Det er ikke alltid lett å være tålmodig eller forstå for dem. Det som er lett for oss er ikke lett for dem. Men samtidig er de de blideste personene i verden. Hun skal ha mye av æren for at jeg er den jeg er, roser Spieth.

Søstera forstår ikke at de fire master-turneringene er sesongens viktigste. Hun forstår heller ikke hva profesjonell golf. Men hun forstår at Jordan spiller for å vinne, og gjør han det, blir både han og familien glad. I tillegg får hun gaver.

Egen veldedighetsorganisasjon Søsteren ringer alltid under store turneringer, og Jordan tok alltid med en nøkkelring hjem til henne fra steder han besøkte. Til hun ble lei.

- At han vokste opp med henne har lært ham å ikke være selvsentrert. Og det er en egenskap som er veldig viktig i sportsverden - hvor alt egentlig handler om deg. Det er veldig lett å ta alt for gitt når du er god til noe, men søstera har gjort at han virkelig setter pris på alt han har. For å være ærlig tror jeg at søstera har en stor del av æren hvorfor han er så spesiell, sier familievennen Lanny Wadkins til Golf Digest.

Han har tjent seg søkkrik på golf, bare i fjor fikk han 89 millioner i sponsorpenger. Oppå der igjen kommer inntjente premiepenger. Det og søsterens tilstand har gjort at han har åpnet Jordan Spieth Charitable Fund - som hjelper vanskeligstilte barn med utdannelsen