På vei opp etter krigen

Jugoslavias fineste fotballgenerasjon har mistet tre store mesterskap på grunn av sanksjonene mot landet. Et av Europas sterkeste landslag ble utestengt før EM i 1992 og slapp ikke til igjen før kvalifiseringen til årets VM. I Frankrike skal de ta igjen det tapte.

Før urolighetene i Jugoslavia startet sto den hjemlige fotballen sterkt. Så seint som i 1991 vant Røde Stjerne serievinnercupen. Mens krigen herjet Jugoslavia, rømte de beste fotballspillerne landet. De fleste havnet i Italia og Spania, andre i England, Tyskland og Frankrike.

Men spillerne kjenner hverandre godt. Ni av de VM-aktuelle har spilt i Partizan Beograd, mens ti er tidligere Røde Stjerne-spillere.

Samtidig har matching i Europas beste ligaer betydd mye for spillernes utvikling.

- Vi er klar over våre kvaliteter og har ventet i seks år på muligheten til en stor suksess, sier Real Madrid-spissen Predrag Mijatovic (29).

- Vi tror vi er blant de to eller tre beste lagene som kommer til Frankrike.

I fjor ble Mijatovic nummer to i kåringen av beste spiller i Europa, kun slått av Ronaldo.

- Til nå har han bare fått vist sitt enorme potensiale i Spania og Jugoslavia, men jeg er sikker på at han kommer til å eksplodere i VM, sier landslagsjef Slobodan Santrac.

Eksplosiv pulje

Et realt smell er også hva VMs gruppe F likner. Jugoslavia møter Tyskland, Iran og USA i en pulje som kan minne om en krigssone. USA har tatt til orde for at Jugoslavia fortsatt burde utestenges fra all internasjonal idrett, mens Sverige har foreslått i EU at landet må utestenges fra VM.

Splittelsen av Jugoslavia har gjort spillermaterialet mindre. Men forskjellig språk, nasjonalitet og religion er ikke lenger en kilde til indre uro.

- Vi har gjort spillerne til en stor familie, sier Santrac.

Lagfølelsen og lojaliteten er samlende faktorer for Jugoslavias stjernegalleri. Penger er ingen motivasjon for fotballmillionærene.

- Bonuser? ler Santrac. - I kvalifiseringen fikk ikke spillerne en eneste dinar. Fram til 1996 måtte de betale for reisene sjøl.

Eldstemann og kaptein Dragan Stojkovic (33) er naturlig leder og samlingspunkt på laget.

I 1990-VM scoret han begge målene da Jugoslavia slo Spania 2-1 i åttendedelsfinalen. Etter nedturer i Marseille og Verona har han funnet tilbake til godformen i japansk j-liga. Han er tilbake som playmaker på landslaget.

«Missalotovic»

Mijatovic har gode spissmakkere i både Milans Dejan Savisevic (31) og Savo Milosevic (24). Milosevic er på vei til Real Zaragoza fra Aston Villa, der han har opplevd formsvikt, krangel med treneren og hån fra tilhengerne. Men mannen med det lite flatterende klengenavnet «Missalotovic» scoret faktisk imponerende ni mål på ni kamper i VM-kvalifiseringen.

Milosevic lå an til å bli lagets toppscorer før Mijatovic nettet sju ganger på de to avgjørende kvalifiseringskampene mot Ungarn (7-1 og 5-0), og endte på 14 mål.

Det nyeste stjerneskuddet er midtbanespilleren Dejan Stankovic. 19-åringen hadde en god måned i april. Først signerte han en åtteårskontrakt med Lazio. Noen dager seinere debuterte han for landslaget med to mål da VM-klare Sør-Korea ble slått 3-1.

Oppgaven for Santrac blir å lede stjernene i én retning:

- Spillerne har vært nektet å delta i store turneringer siden 1992. Dette er den siste sjansen for denne generasjonen til å vise hva den er verdt.

- Alle som undervurderer oss gjør en stor tabbe.