På vei til finalen

TV2-kommentator Harald Bredeli (42) ville trekke seg fra løftet om å gå til Århus om Katja Nyberg (24) scoret på frikast fra rundt 18 meter.

FARUM (Dagbladet): Kanalens sportssjef Bjørn Taalesen grep imidlertid inn, og beordret Bredeli til å holde ord.

Det er neppe noen trøst for Bredeli, men det er på grunn av en av håndballhistoriens mest spektakulære scoringer han må spenne på seg joggesko og ta fatt på de nesten 30 milene fra Farum til Århus. Der skal de norske jentene lørdag spiller EM-semifinale mot Frankrike:

Et frikast fra 18 meter hylte over den ungarske muren, og på et klønete vis fomlet den ungarske keeperen Katalin Palinger ballen i mål.

Og Bredeli satt i klisteret:

Selv om han først prøvde å prate seg ut av løftet.

- Jeg har det bare i kjeften. Kall meg gjerne feig, men jeg kan ikke gå den distansen. Da vil jeg ikke rekke neste års VM i Kroatia engang, sa Harald Bredeli - som umiddelbart begynte å få tekstmeldinger av typen: «Hils Kjersti Tysse Plätzer».

Bredeli forsøkte også å gjemme seg bak at han mener det var sjølmål av den ungarske keeperen, og hevdet at løftet ikke gjaldt da.

Wathne-råd

Men ordren fra TV2s sportssjef, Bjørn Taalesen, var bastant:

- Dette blir en personalsak om Bredeli ikke går. Kona hans blir sikkert livredd, men du ljuger ikke til 750000 seere. TV2 har betalt ut nok penger for løgner i den siste tida, he, he, sier Bjørn Taalesen med en dose ironi til Dagbladet.

TV2-teamet begynte allerede i går kveld å organisere turen på rundt 300 kilometer. Kart, hotellovernatting og treningstøy var det folk i sving for å få på plass.

Bredeli kan slippe unna med å gå rundt 12 mil, og så ta ferje over til Århus.

- Om han skulle gått hele veien hadde han ikke nådd fram, sier Taalesen.

TV2-folk er likevel ikke ukjent med å ta munnen for full. I 1988 lovet daværende Bergens Tidende-reporter Davy Wathne at han skulle gå til Ullevaal om Brann kom til cupfinalen det året.

Det gjorde Brann - og Wathne gikk.

I går var han raskt på plass på telefonen til sin kollega etter skjermtabben. Fra hans feriepost på Gran Canaria fikk Dagbladet følgende kommentar på sms fra Davy Wathne i går kveld.

- Er på ferie, men jeg anbefaler Harald å ta ferje til Ebeltoft, og deretter gå seks mil derfra.

Jeg ønsker ham god tur.

Wathne benyttet turen i 1988 til å samle inn penger til kreftsaken. TV2 vil prøve å gjøre det samme med Bredelis spasertur. Gjøre den til veldedighet.

- At jeg aldri lærer! Det er ikke mulig å slippe inn den ballen. Uansett skal hun få høre fra min advokat, fleipet Bredeli.

Til slutt skjønte han også at det ikke var noen annen utvei enn å ta beina fatt.

- Når valget står mellom å gå til Århus eller gå fra jobben, så må jeg nok gjøre det. Sier du noe, så holder du det, sier Bredeli.

- Stakkars keeper

Håndballjentene sa seg også villige til å låne ut utstyr. Med unntak av landslagssjef Marit Breivk var de norske landslagsjentene nemlig unisont enige om at Bredeli måtte få på seg joggesko og holde løftet.

Matchvinner Katja Nyberg var intet unntak.

- Har han sagt det, så må han holde løftet.

Først skjønte hun ingen ting da ballen lå i nettet. At ballen havnet der er nesten naturstridig.

- Jeg tenkte: Er det mulig? Stakkars keeper, tenkte jeg, sier Katja om den utrolige scoringen.

Harald Bredeli har kun én kommentar til situasjonen.

- Ungarske keepere, dem skal du få billig av meg.

PÅ VEI: Bredeli er allerede på vei til København. Her med en frankfurter som niste.
<B>SLIK SCORET KATJA:</B> Katja Nyberg sendte av gårde et knallskudd fra 18 meter. Den ungarske keeperen fomlet ballen i mål.
SÅRE FØTTER: Ved midnatt startet TV2s håndballkommentator Harald Bredeli på den lange veien fra Farum til København. - Sier du noe, så holder du ord, sa Bredeli.
PRØVDE Å SLIPPE: Men Bredeli ble beordret til å gå. Her studerer han veinettet ut av Farum.