OL: Gabiol og Neymar feirer en scoring mot Danmark . Foto: AP Photo / Leo Correa
OL: Gabiol og Neymar feirer en scoring mot Danmark . Foto: AP Photo / Leo CorreaVis mer

På vei til Inter - Kan bli bedre enn Neymar

19-åringen Gabriel Barbosa spås å bli den neste brasilianske superstjerna. Ifølge ryktene offentliggjøres han snart som Interspiller.

Som en av Brasils største klubber har Santos en historie full av egenproduserte verdensstjerner som står i stil til den glitrende samlingen i trofeeskapet. Pele, Carlos Alberto og Dunga har alle spilt for Peixe (Fisken) i lange perioder på 1900-tallet. De seneste årene har Robinho og Neymar kommet opp gjennom klubben fra ungdomsnivå før de dro til utlandet.

Nå er det et nytt navn alle bør lære seg. Europeere er kanskje ikke så kjent med ham enda, men Gabriel Barbosa er spådd til å bli den neste store spilleren fra Santos. Mange tror til og med han blir bedre enn Neymar, en spiller han ofte sammenlignes med.

SANTOS: Gabigol scoret i debuten for Santos! Foto:AP Photo / Nelson Antoine
SANTOS: Gabigol scoret i debuten for Santos! Foto:AP Photo / Nelson Antoine Vis mer

Santos har vært klar over hans potensiale i flere år. Gabigol har vært i klubben siden han var åtte år og hadde en utkjøpsklausul på 40 millioner pund allerede i hans første proffkontrakt – og det var før han hadde spilt på førstelaget. Siden den gang har han forbedret seg sakte men sikkert. Barbosa har blitt lagets mest dyrebare spiller og tiltrekker seg oppmerksomhet fra speidere rundt hele verden. Slik som det er nå om dagen vil det ikke ta lang tid før han flytter til Europa og flere av de store klubbene har vist interesse for et av verdens største unge fotballtalenter. De nyeste ryktene kobler ham til Inter, og en avtale vil offentliggjøres i løpet at de kommende dagene.

Drømmen om Barça

Gabigol har uttalt at det ville vært en drøm å spille ved siden av Neymar i Barcelona. På mange måter ville det vært et logisk steg for spilleren som har flere likhetstrekk med Barças nummer 11: Begge er raske, teknisk begavet og har et øye for målsjanser. Men katalanerne må kjempe med flere klubber om talentet. Arsenal, Leicester, Chelsea, Manchester United, Juventus og Inter har også meldt sin interesse for Barbosa.

ETTERTRAKTET: United, Chelsea og Juventus er blant klubbene som kniver om unggutten. Foto: AFP PHOTO / EVARISTO SA
ETTERTRAKTET: United, Chelsea og Juventus er blant klubbene som kniver om unggutten. Foto: AFP PHOTO / EVARISTO SA Vis mer

I sommer er spissen med det brasilianske landslaget til OL og på fire kamper har han scoret to mål (i skrivende stund). Han fikk sin debut for førstelaget i mars, den andre kampen kom i mai. På U23-landslaget spilte han bare ni kamper og scoret åtte mål. For Santos fikk han sin debut på førstelaget i 2013, siden den gang har han spilt 152 kamper og scoret 56 mål i alle konkurranser. Det er ingen tvil om at spissen er målfarlig, derav kallenavnet Gabigol.

Hans første profesjonelle mål kom mot Gremio i august 2013. Spissen var ikke tatt ut i troppen, men siden han har vært Santosfan siden barndommen møtte Barbosa opp for å se kampen. Minutter før kampstart ble det klart at Victor Andrade ikke kunne spille kampen og Gabigol ble tatt med i troppen selv om han ikke hadde med seg fotballsko. Lagets materialforvaltere fant fort sko til ham, og 15 minutter etter at han hadde kommet på banen fra benken scoret debutanten sitt første mål.

Som en del av avtalen da Barça hentet Neymar til Camp Nou passet katalanerne på å få førstevalg på Gabigol, så det ville ikke være noen stor overraskelse om vi ser ham ved siden av MSN i nærmeste fremtid.

Styrker og svakheter

Barbosa har et talent for å dra seg forbi motstanderne med sitt dyktige fotarbeid og med kontrollen han innehar ser det lett ut. Foran mål er han rolig og distingvert. Spissen var en viktig brikke da Santos vant Campeonato Paulista i 2015 og 2016.

Supporterne elsker ham, og det er de som har gitt ham kallenavnet. 19-åringen er hardtarbeidene og har en god pasningsfot, og har bevist ovenfor fansen at han ikke bare er god innenfor boksen.

I OL: Gabigol fikk sin debut for det brasilianske landslaget i år. Foto: Thomas Santos / AGIF / REX / Shutterstock
I OL: Gabigol fikk sin debut for det brasilianske landslaget i år. Foto: Thomas Santos / AGIF / REX / Shutterstock Vis mer

Barbosa er ikke den høyeste spilleren, og må utvikle fysikken for å kunne konkurrere mot robuste europeiske forsvarspillere. Han må også prestere mer stabilt. Etter en god sesong i 2014 fulgte en tøff periode med få mål i midten av 2015.

Ungguttens tidligere manager i Santos, Ederson Moreira vet at spissen må bygge muskler for å bli med i verdenseliten:

- Gabriel holder ekstremt høy kvalitet, har en god skuddfot og pasningsfot. Han vet hvor mål er, men som en ung spiller har han kvaliteter han må utvikle for å få mest mulig ut av en profesjonell karriere.

Den brasilianske speideren Betinho er mer entusiastisk når han snakker om spissen.

- Mange sier at han ikke har noe styrke og motstand til å bli en proffspiller, men jeg tror han kan bli sin generasjons idol. Han er en sunn, dedikert og fokusert gutt – født med en gave for mål, sier speideren som anbefalte Neymar og Robinho til Santos.

*Deler av artikkelen ble publisert 15.oktober 2015