Påbud for trenerne skrotet

Christian Berge og hans trenerkolleger fikk gjennomslag for å lede VM-kampene i håndball i Egypt uten ansiktsmaske eller munnbind.

SLIPPER MASKE: Landslagssjef Christian Berge. Foto: Vidar Ruud / NTB
SLIPPER MASKE: Landslagssjef Christian Berge. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

I september kunngjorde arrangøren at alle i VM-hallene, med unntak av spillerne, skulle dekke til munnen som et tiltak for å hindre koronasmitte. For trenere som kommuniserer nesten kontinuerlig i kamp, ble dette påbudet tatt negativt opp.

- Det blir annerledes enn noe vi har opplevd tidligere. En ny erfaring. Helt klart, sa Berge til VG da påbudet ble kunngjort tidligere i år.

Nå er deres protest tatt til følge og har ført til en endring. Berge kan dermed rope ut sine instruksjoner fritt i Egypt.

I den svært omfattende smittevern-protokollen som VM-arrangøren offentliggjorde onsdag, kommer det fram at trenere, spillere og annet støtteapparat rundt reservebenkene er unntatt munnbindpåbudet.

Protokollen er på 25 tettskrevne A4-sider og legger meget klare føringer for hvordan smitte skal stoppes. Der er ikke mye overlatt til tilfeldighetene.

VM er høyst sannsynlig det siste mesterskapet presidenten i Det internasjonale håndballforbundet (IHF), egypteren Hassan Moustafa, får oppleve i sitt hjemland. Moustafa fylte 76 år i sommer.

Han har da heller ikke spart på ressursbruken for at VM skal bli en suksess. Nye haller ble bygget. Og etter at pandemien slo til, er det lagt ned enorme beløp på å sikre et så virustrygt mesterskap som mulig.

Blant annet vil det være to eller tre ambulanser fast stasjonert ved hver hall. Det er også pålagt at det er et moderne sykehus innenfor 20 minutters bilkjøring fra arenaene.

I tillegg vil alle de 32 deltakerlagene bli utstyrt med en egen covid-19-ekspert som følger troppen fra den ankommer Egypt til den forlater landet.

VM spilles i perioden 13.-31. januar. Norge har tapt de to siste VM-finalene mot Frankrike og Danmark.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer