Padlehåpet Amund Vold (21) har fått blodkreft

Den norske padleren Amund (21) er blitt alvorlig syk med kreftsykdommen akutt lymfoblastisk leukemi.

SYK: Amund Vold (t.v.) har fått blodkreft. Foto: Norges Padleforbund / NTB scanpix
SYK: Amund Vold (t.v.) har fått blodkreft. Foto: Norges Padleforbund / NTB scanpixVis mer

Vold tok sølv i U23-EM tidligere i sommer. Han kan ikke delta i årets VM eller neste års OL som følge av kreftsykdommen.

- Amund fikk forrige uke påvist blodkreft av typen akutt lymfoblastisk leukemi (ALL). Amund er ivaretatt på beste måte av Rikshospitalet. Våre tanker er med Amund og hans familie i denne vanskelige tiden. NPF vil gjøre det vi kan for at Amund kommer tilbake til verdenstoppen, skriver sportssjef Eirik Verås Larsen i Norges Padleforbund i en pressemelding.

Verås Larsen forteller til Dagbladet at de er optimistiske.

- Det går bra med han etter forholdene. Han blir jo dårlig av cellegiftbehandlingen. Heldigvis oppdaget man det forholdsvis tidlig. Han kjenner kroppen sin, er ung og veltrent. Derfor håper vi at han har en bedre sjanse enn det som er vanlig, sier Verås Larsen til Dagbladet.

Lite miljø

Sportssjefen sier også at padlemiljøet er tett, og at de står sammen i den tøffe tida.

- Vi er jo veldig tett på hverandre og vi har trent mye sammen inn mot VM. Hele laget er selvfølgelig preget. Samtidig vet vi hva sykdommen innebærer, og dermed har vi noe å forholde oss til. Vi ser et lys i den andre enden av tunnelen, sier Verås Larsen.

Sportssjefen opplyser om at behandlingen tar mellom to og to og et halvt år, og at ting vil ta tid.

- Jeg tror vi kommer til å se Amund tilbake på landslaget, og da er vår oppgave å gjøre laget godt rustet slik at han kan ta en medalje, sier han.

Preger troppen

Den norske padleleiren forbereder seg for øyeblikket til VM i ungarske Szeged i slutten av måneden. Det mesterskapet – og neste års sommer-OL i Tokyo – går naturlig nok uten Amund Vold.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe Amund tilbake til verdenstoppen. Jeg tror absolutt at han har muligheten til å klare det. Og det er slett ikke umulig at han kan gjøre det bra i OL i 2024 og 2028, samt alle mesterskap imellom, sier Larsen.

- Hvordan preger disse triste nyhetene laget i VM-oppkjøringen?

- Vi er jo et veldig lite lag der alle trener sammen, så det setter jo sitt preg på oss. Samtidig må vi bare gjøre det vi er vant til i vissheten om at det er dette (padling) Amund elsker. Vi ønsker å prestere så bra vi kan, og så ønsker vi å heve laget slik at det er bedre når han kommer tilbake.

Amund Vold representerer Oslo Kajakklubb.

Vold ble for et par måneder siden den første nordmannen som tok en verdenscupseier i padling siden hans nåværende sportssjef Eirik Verås Larsen i 2009. Den seieren fikk han delt med sin bror da de padlet sammen i mål.