DØMT: Tidligere kaptein for det pakistanske cricketlandslaget Salman ButtFoto: SCANPIX/AFP/FACUNDO ARRIZABALAGA
DØMT: Tidligere kaptein for det pakistanske cricketlandslaget Salman ButtFoto: SCANPIX/AFP/FACUNDO ARRIZABALAGAVis mer

Pakistanske cricketstjerner skyldige i korrupsjon

Kan få strenge fengselsstraffer.

De pakistanske cricketstjernene Salman Butt (27) og Mohammad Asif (28) ble tirsdag funnet skyldige i korrupsjon. Onsdag kan de få strenge fengselsstraffer.

Butt, som er tidligere landslagskaptein, Asif og 19-årige Mohammad Amir må stå til ansvar for at de tok imot penger for å påvirke en landskamp mot England på Lord's i London i fjor.

Det handlet ikke om å prøve å tape med vilje, men om å kaste ugyldige kast på avtalte tidspunkter. Dette kunne oppdragsgiverne plassere veddemål på og dermed tjene penger på.

Alle tre spillere er fra før utelukket fra sporten i fem år.

Amir, som har vært spådd en stor karriere, erklærte seg skyldig allerede i september, men det kunne ikke offentliggjøres så lenge rettssaken mot Butt og Asif pågikk. De ble funnet skyldige tirsdag.

Avslørt av journalist Kampfiksingen ble ifølge aktoratet regissert av Butt og agenten Mazhar Majeed (36). Saken startet med en avsløring i den nå nedlagte tabloidavisen News of the World. Den omstridte gravende reporteren Mazher Mahmood, i England også kjent som «den falske sjeiken», fikk Majeed til å legge ut om kampfiksingen.

Majeed skrøt av at han kunne få pakistanske landslagsspillere til å fikse kamper, sa at han hadde drevet med det i to og et halvt år og hadde sju landslagsspillere i «stallen» sin. Han hevdet å ha tjent masse penger på dette.

Uten å vite at Mahmood tok opp samtalen, sa Majeed at spesifikke hendelser i en kamp kunne fikses for så lite som en halv million kroner, men at det ville koste nær ti millioner kroner å fikse resultatet i en femdagers landskamp.

Skyhøy odds Majeed ble filmet mens han tok imot halvannen million kroner fra journalisten for kampfiksing. Majeed lovet for dette at Asif og Amir skulle kaste tre ugyldige kast på avtalte tidspunkt i kampen på Lord's. Dette ble også gjort.

Oddsen for at det skulle skje tilfeldig er regnet ut til 1,5 millioner.

Butt og Asif bedyret sin uskyld, men de ble ikke trodd. Begge risikerer inntil sju års fengsel og store bøter når straffeutmålingen skjer.

Butt ble dømt samme dag som hans kone fødte parets annen sønn i Lahore.

- Dette er en både trist og lykkelig dag for oss. Vi er sjokkert over dommen og vil kjempe videre, men samtidig er vi velsignet med et nytt liv, sa Butts far Zulfiqar Butt.

(NTB)