SKAL OPERERES: Pål Anders Ullevålseter skal opereres etter at han i dag krasjet i Qatar. Nordmannen har ikke gitt opp deltakelse i neste Dakar-rally. Foto: Vladimir Kusnier/Team Ullevålseter
SKAL OPERERES: Pål Anders Ullevålseter skal opereres etter at han i dag krasjet i Qatar. Nordmannen har ikke gitt opp deltakelse i neste Dakar-rally. Foto: Vladimir Kusnier/Team UllevålseterVis mer

- Pål Anders så at låret var delt i to, bare hud og sener holdt det sammen

Nordmannen opereres etter stygt fall i Qatar-rally.

(Dagbladet): Ørkenrally på motorsykkel er farlig idrett, og i formiddag krasjet Pål Anders Ullevålseter under 3. etappe av Sealine Cross Country Rally 2013 i Qatar.

Pressetalsmann Håkon A. Bjercke snakket med 43-åringen litt før kl. 12, og da lå nordmannen på sykehus i Doha. Omlag to timer før, kl. 10, gikk det galt på sykkelsetet.

Ullevålseter krasjet og pådro seg flere brudd. Trolig opereres han for lårbrudd seinere i dag.

- Jeg snakket med Pål Anders nå, han er ganske dopet på morfin. Han fortalte girkassa røyk og at han bare kunne kjøre i fjerde- og femtegir, sier Bjercke til Dagbladet.

Traff en stein Han sier Ullevålseter på grunn av girtrøbbelet måtte holde stor fart for å fortsette, mer enn 90 km/t, og det førte til høyere risiko ute på etappen.

- Så traff han en stein og fløy rett til værs. Han brakk tuppen av tommelen og låret tvert av. Han håper lårbruddet er reint, men foreløpig har han ikke fått noe svar. Han så at låret var delt i to, det var bare bare hud og sener som holdt det sammen, sier pressetalsmannen.

- Hvordan er humøret?

- Han er jo deppa, han er jo så pliktoppfyllende. Han er lei seg for sponsorene, han var jo med i disse rallyene for å komme i form til Dakar-rallyet. Det viktigste delen av dette var oppkjøringen til vinteren. Pål Anders var lei seg, men også bedugget. Det er ikke noe kult når sånn skjer.

- Er neste års Dakar utelukket nå?

MINST 90 KM/T: Ullevålseter skal ha krasjet i minst 90 km/t, han var nødt til å holde høy fart etter at girkassen konket ute i ørkenen. foto: Marian Chytka/Team Ullevålseter / NTB scanpix
MINST 90 KM/T: Ullevålseter skal ha krasjet i minst 90 km/t, han var nødt til å holde høy fart etter at girkassen konket ute i ørkenen. foto: Marian Chytka/Team Ullevålseter / NTB scanpix Vis mer

- Det vet vi ikke, er det et rent brudd kan det være seks til 12 uker til det har grodd. Men det spørs om de får gipset det ordentlig.  Han har ikke gitt opp Dakar, det er fortsatt målet. Det er åtte måneder til. Problemet er oppkjøringen, hvor mye trening han får. Det var han i gang med nå.

Sommerferie Trøsten for Ullevålseter er at han opprinnelig skulle ta seg sommerferie etter Qatar-rallyet som avsluttes i morgen.

- Han er ekstremt god fysisk form nå, som ødelegges når han er sengeliggende. Da forsvinner musklene, men det hjelper at han er i god form. Han er 43 år gammel og bedre trent enn de fleste toppidrettsutøverne på 30.

- Var det en dramatisk redningsaksjon?

- Pål Anders ble hentet i en Toyota Landcruiser, og de kjørte så langt de kunne før helikopteret kom. Fra en camp ved målområdet ble han hentet til sykehuset med helikopteret. Jeg vil tippe at ulykken skjedde kl. 10 i dag.

Vel framme på sykehuset er rallyveteranen trygg på at han får god pleie.

- Han sier sykehuset ser kjempefint ut, han er ikke stresset. Han føler seg trygg, men foreløpig har han ikke fått selskap av teamet. De må ta seg av sykler og utstyr. Pål Anders var også opptatt av at de tar med seg pass, småting og sånt, sier Bjercke.

TO RALLYER I GULFEN: Pål Anders Ullevålseter endte på 4. plass i Abu Dhabi Desert Challenge tidligere i april. Foto: Marian Chytka/Team Ullevålseter / NTB scanpix
TO RALLYER I GULFEN: Pål Anders Ullevålseter endte på 4. plass i Abu Dhabi Desert Challenge tidligere i april. Foto: Marian Chytka/Team Ullevålseter / NTB scanpix Vis mer