Sjusjøen 20170503: Landslagsammling i langrenn på Sjusjøen. her Pål Golberg   Foto: Thomas Rasmus Skaug /
Sjusjøen 20170503: Landslagsammling i langrenn på Sjusjøen. her Pål Golberg Foto: Thomas Rasmus Skaug /Vis mer

­

Pål Golberg er tilbake på landslaget og strutter av selvtillit: - Jeg trenger én hardøkt på ski, så er jeg i toppform

Var vraket i fjor.

SJUSJØEN (Dagbladet): Det er et knapt år siden Pål Golberg overnattet på en hytte lenger nede i lia fra der langrennslandslaget holdt til.

Han var akkurat vraket fra landslaget og satset sparepengene sine på å komme seg tilbake på laget igjen denne sesongen.

- Jeg har ikke noe mindre ambisjoner selv om jeg nå står utenfor landslaget, sa Golberg da vi snakket med ham på treningsleiren han hadde for seg selv da.

Og nå, altså ikke en gang et år etter, sitter han nok en gang med landslagsdrakta på seg i solskinnet på Sjusjøen.

Mobiliserte mye

Allerede i verdenscupåpningen i Finland gikk Golberg til topps, og sånn sett satte han to streker under svaret på at Golberg fortsatt kan.

- Ja, det var nå i hvert fall bra. Det overordnede målet med sesongen var å komme inn igjen på lag, så noe gjorde jeg riktig. Jeg mobiliserte veldig mye for starten av sesongen, og traff veldig bra med det. Etter nyttår var det litt sykdom inne i bildet, men det dalte litt mer enn det burde, kanskje?, nærmest spør han Dagbladet.

Bortsett fra fjerdeplassen på sprinten i Drammen uka etter VM, var Golberg aldri i nærheten av toppnivået sitt etter nyttår.

I verdenscupavslutningen i Canada nærmest sjanglet han ut av løypa og var skuffa over at ting ikke fungerte.

Landslagsplassen var derimot sikret da han vant sesongåpningen i Kuusamo.

- Jeg var veldig på hugget fra starten 1. mai, og tipper jeg var i vel så god form i august som i november og desember, forteller Golberg om sesongevalueringa etter fjorårssesongen.

Endrer oppskrift

Men julestjerner skinner sjelden når det gjelder i OL-år, så når landslagsplassen nå er sikret skal Golberg eksperimentere litt mer.

- Nå har jeg prøvd den samme oppskriften de siste åra, og da er kanskje tidspunktet kommet for å prøve noe annet, sier han.

- Jeg har aldri prøvd å gå fort på starten av sesongen, bortsett fra i fjor, men jeg har gjort det samme hvert år for det. Jeg trenger én hardøkt på ski, så er jeg i toppform. Da må jeg tørre å være litt mer forsiktig på de tøffeste øktene utover høsten.

- For ikke å utløse form?

- Ja. Jeg er ganske sikker på at de andre ikke går fortere utover i sesongen, så det nivået som er på starten av sesongen, det er godt nok.

Planen er altså å trene så rolig at han er i stand til å utsette formtoppen til litt senere på året. Nærmere bestemt februar, når den klassiske sprinten starter i Pyeongchang.

- I år er det ett renn som henger høyere enn alt annet. Jeg føler meg så trygg på det at hvis jeg får ett eller to skirenn der jeg kan kvalifisere meg til det rennet, så holder det, sier Golberg.

Drømmer om gull

Men nåløyet er trangt. Norge har fire plasser til OL-rennet, og det er mange sprintere om beinet. Normalt må de norske gutta vise form fra sesongåpningen på Beitostølen i november til OL-finalen i februar.

Golberg gambler på at han skal gjøre det annerledes i år.

- Økter der du henger på stavene må til for å bli bedre, men jeg skal ha færre av dem i år. At man har en liten mental greie der man hele tida er på riktig side i stedet for å jage, som jeg kanskje litt ubevisst har gjort, er kanskje den lille tingen som skal til for å utgjøre en forskjell. Det tror jeg, sier han.

- Tenker du at dette er den siste OL-sjansen din?

- Jeg tenker lite på det, egentlig. Jeg tenker mer på at hvis jeg gjør mine forberedelser optimalt, så har jeg vist at i de klassiskløpene som er på den lengden, så er jeg oppi der. Da handler det om at normalen er godt nok til å komme seg til OL.

- Men er normalen godt nok til å bli olympisk mester?

- Det er små detaljer som utgjør forskjellen på å bli nummer sju og det å vinne, men jeg føler i hvert fall ikke jeg må gjøre noe ekstraordinært for å komme meg til OL.

- Du drømmer om å bli mester?

- Jeg prøver jo å dytte vekk de tankene når de kommer, men framfor alt er det en motivasjon. Jeg har vunnet verdenscuprenn, men jeg ser jo at det er noe som henger mye høyere, og da vil jeg heller ofre noe for å prøve å oppnå det.