OVERLEGEN: Pål Golberg fra Gol IL knuste all motstand på NM-sprinten i ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
OVERLEGEN: Pål Golberg fra Gol IL knuste all motstand på NM-sprinten i ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Pål Golberg knusende overlegen i NM-sprinten

Gedigen overraskelse på sølvplass.

HAMAR/OSLO (Dagbladet): Golberg var best i hele dag under NM-sprinten, og i finalen var han helt suveren. 22-åringen gikk i mål et halvt oppløp foran nestemann.

Sølvet gikk til overraskelsen Ånund Lid Byggland (22), som slo meritterte karer som Ola Vigen Hattestad, som gikk på trynet, og Øystein Pettersen.

Eirik Brandsdal gikk for å forsvare NM-gullet på sprint fra i fjor og 2011, men måtte ta til takke med tredjeplass i den 1,7 kilometer lange sløyfa, som ble gått i klassisk stil.

Ville slå Brandsdal
Det satte Golberg ekstra pris på:

- Dette er stort. Det var en bra dag, og da er det moro at det blir gull til slutt. Det viktigste er likevel ikke å vinne, men å slå Eirik. Når jeg i tillegg vinner, er det en dobbelseier, sier han til NRK.

Brandsdal lover å slå tilbake:

- Pål var overlegen i dag, men neste gang skal jeg gi ham juling. I dag var det bare å bøye seg i støvet. Han var rå i dag, sier han til NRK.

Rå også i semifinalen
Golberg overbeviste i hele dag, og i den første av guttas semifinaler hadde Gol-løperen ekstremt god kontroll. Han gikk billig hele veien, og gikk rolig i mål i ensom majestet. Bak han fulgte overraskelsen Ånund Lid Byggland.

PALLEN: Pål Golberg fra Gol IL vant finalen i sprinten foran Ånund Lid Byggland og Eirik Brandsdal under ski-NM i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PALLEN: Pål Golberg fra Gol IL vant finalen i sprinten foran Ånund Lid Byggland og Eirik Brandsdal under ski-NM i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Både Eldar Rønning og Simen Østensen ble slått ut.

I den andre semifinalen ble det et skikkelig bikkjeslagsmål om finaleplassene.

Landslagsløperne Eirik Brandsdal, Øystein Pettersen og Ola Vigen Hattestad banket til alle sammen, og den høye farta førte til at de gikk videre alle tre.

Brandsdal var først i mål, foran Vigen Hattestad, mens Pettersen sneik seg til finalen på tid.

Favorittene kontrollerte
I den første kvartfinalen gjorde Pål Golberg som han gjorde i prologen: Vant. Gol-løperen hadde god kontroll, og fikk med seg Kent Ove Clausen videre.

Tomas Northug, som ankom NM rett fra U23-VM, sikret seier i den andre kvartfinalen. Han fikk følge til semifinalen av Simen Østensen.

I kvartfinale nummer tre ble det nok en favorittseier. Der vant Eirik Brandsdal foran Eldar Rønning, som lurte seg i mål foran Ånund Lid Byggland fra Høydalsmo IL.

Også Øystein Pettersen hadde svært god kontroll. Oslo-gutten gikk lenge kontrollert, men klinte til i siste bakke før oppløpet. Han vant sin kvartfinale greit foran Pål Trøan Aune.

I den siste kvartfinalen var Sondre Turvold Fossli best, foran Ola Vigen Hattestad. Anders Gløersen måtte ta til takke med tredjeplass.

Golberg best i prologen
Pål Golberg fra Gol IL var best av gutta i prologen. 22-åringen gikk inn til tida 3.37,12 på den 1,7 kilometer lange sløyfa.

Bak Golberg fulgte andre meritterte løpere, som Pettersen, Vigen Hattestad, Tomas Northug, Rønning, Brandsdal og Østensen.