Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pampene ordnet OL-tur

K2-padlerne Eirik Verås Larsen og Nils Olav Fjeldheim jublet i går for beskjeden om at de likevel får kjempe om gullet i OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere idrettspresident Arne Myhrvold - mannen som denne uka ble fratatt både lønn og kontor i norsk idrett - påberoper seg æren.

- Jeg har stått på og gjort det jeg kunne. Den utløsende faktoren var nok møtet jeg og padlepresident Geir Kvillum hadde med John Leukemanns i Brüssel torsdag for to uker siden, sier tidligere idrettspresident Arne Myhrvold, som nå jobber som direktør i den europeiske olympiske komité.

Belgieren Leukemanns er mannen som utarbeidet de tåpelige OL-kvalifiseringsreglene som inntil i går nektet Fjeldheim og Larsen - sesongens klart beste K2-båt - Sydney-tur.

De norske gutta padlet ikke sammen under VM i fjor, og kunne derfor ikke kvalifisere seg ifølge reglene som i går ble fraveket.

Hard uke

- Dette er absolutt rettferdig. En seier for den olympiske bevegelsen at sånne ting skjer, sier de overlykkelige padlegutta.

Myhrvold er ikke like lykkelig. De siste to ukene har han fått kjeft av kulturminister Ellen Horn og idrettspresident Kjell O. Kran. Han har mistet statslønna og blitt kastet ut av Idrettens Hus-kontoret på Ullevaal.

- Det med lønna er greit. Men det med kontoret er ufint gjort. En overreaksjon, sier Myhrvold, som nekter å gi opp aksjeeierforholdet i et internettselskap som konkurrerer med Norsk Tipping.

I går tok han i alle fall helg med en gladmelding.

Diplomatseier

I praksis er de norske K2-padlerne OL-klare fordi fire nasjoner har sagt fra seg kvoteplassene sine. Men det er en innviklet diplomatisk prosess med mye taktikkeri som ligger bak gjennombruddet:

  • Kjell O. Kran har sendt brev til IOC-president Juan Antonio Samaranch.
  • Myhrvold har brukt sine kontakter aktivt.
  • IOC-medlem Gerhard Heiberg har snakket med samme mann.

- Han har nok tatt en telefon, ja, sier Myhrvold.

Etter det Dagbladet erfarer har Heibergs diplomatiske evner spilt den betydligste rollen.

Strategien har vært påvirkning på høyeste hold (Samaranch), men å la det internasjonale padleforbundet selv gi klarsignal for Fjeldheim og Larsen. Slik mistet ingen ansikt.

Det er slikt norsk idrett har pamper til.