VAKKERT: Therese Johaug gikk pent på ski i come backet. Det var et løp i verdensklasse klart sterkere enn Charlotte Kallas svenske åpningsrenn. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
VAKKERT: Therese Johaug gikk pent på ski i come backet. Det var et løp i verdensklasse klart sterkere enn Charlotte Kallas svenske åpningsrenn. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Therese Johaug comeback

Pangstarten: Mye bedre enn Charlotte Kalla

Therese Johaug ekstremt sterk.

OM det skulle være nødvendig:

  • Therese Johaug er tilbake, og resten av den lille skiverdenen er advart om hva det betyr for vinterens resultatlister.

For det var jo ikke slik som den nye sindige kvinnetreneren Ole Morten Iversen beroligende sa til Therese rett etter at hun kom i mål:

- Det er ikke sa farlig dette, fastslo han, men så enkelt blir det ikke for Charlotte Kalla og resten av de utenlandske konkurrentene framover.

Internasjonalt kvinnelangrenn er definitivt ikke det samme med Therese Johaug tilbake i sporet.

DETTE var løpet som Therese Johaug egentlig hadde tenkt at hun kunne tåle å tape. Uansett hvor nervøs hun følte seg før start, har hun på merkbart vis fått kontroll over karrieren sin:

- Jeg vet at det blir spesielt i det første rennet. At jeg kommer til å stresse litt ekstra. Men det kommer uansett flere sjanser, sa hun da vi pratet om sesongstarten for noen uker siden.

Da snakket alle andre om Therese sitt svært høye nivå. Helt siden hun kom tilbake i treningsgruppa i våres har det vært ganske opplagt:

  • Denne vinteren kommer Therese Johaug til å gå ekstremt fort på ski.

Spørsmålet var bare når det kom til å skje.

Og nå har vi fått svar på det.

I LØPET AV sin ufrivillige to års konkurransepause har Therese Johaug utviklet seg ytterligere som langrennsløper.

Selv i en løype på Beitostølen som på grunn av spesielle værforhold utfordret både trygghet og teknikk, gikk det unna på mer enn vanlig Johaug-vis. Hun er blitt enda sterkere, har fått en mer stabil teknikk og lar seg ikke stresse så lett som tidligere.

HVA alt dette vil bety over tid, får vinteren vise. Dette løpet bekreftet rapportene fra treningene om strålende form, men fortalte ikke at Therese blir suveren under alle type forhold. Det er det ingen grunn til å forvente, og det hadde ikke engang vært moro.

For det er jo ingen overraskelse at Therese Johaug slår venninnen Ingvild Flugstad Østberg med et snaut halvminutt på en 10 km med individuell start i svært kupert terreng. Selv om Ingvild utvilsomt er en bedre skiløper enn noen gang, er dette en normal forskjell i en slik type konkurranse. Hvor dominerende Therese blir i alle slags løyper, ser vi først når fellesstartene kommer og hun blir utfordret i høy fart i flatere terreng.

I BESTE FALL er det akkurat i dette terrenget at Therese Johaug har utviklet seg mest i løpet av de to siste årene. Ifølge rapportene har hun klart å få en roligere, mer kraftfull gåing som gir enda høyere fart. Det får vi eventuelt se allerede neste helg i verdenscupstarten i finske Ruka der mildværet tvinger arrangørene til å avholde rennene i en litt kortere og litt lettere trase.

DER får vi også den første testen mot Charlotte Kalla. Den duellen er ventet å bli vinterens største. Den svenske veteranen har fått et helt landslag rigget opp etter eget ønske og har visstnok aldri vært bedre forberedt.

Likevel tapte Charlotte det første rennet. Hun ble sakte, men sikkert forbigått av unge Ebba Andersson, svenskenes nye storløper. Differansen bakover til resten av feltet forteller at ingen av dem leverte løp av verdensklasse.

Det gjorde definitivt Therese Johaug selv om svenske medier var mer opptatt av det gule kortet for regelbruddet i stakefrisone enn selve tida.

- Johaug brøt reglene på direkten, lød overskiften i Expressen.

- Beviset: regelbrudd direkte i seiersløpet, var tittelen i Aftonbladet.

Dette kommer til å bli en lang, lang svensk/norsk langrennsvinter