Kjetil Rekdal ny Rosenborg-trener

Panikken herjer i RBK

Kjetil Rekdals gamle venn Mini håper og tror alt går bra. Men dette trenervalget bryter med trøndersk tro.

KNEKKER SAMMEN: Kjetil Rekdal vant veddemål mot Vålerengas keepertrener Gjermund Østby. Keepertreneren måtte dermed under saksa, til stor fornøyelse for Rekdal. Lerkendal får en glad gambler som sjef, men innsatsen for RBK er høy. Video: Youtube/Vålerenga Fotball Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ET par generasjoner trøndere har fått livene sine preget av Rosenborg Ballklubb. Tiår med RBK har løftet den lokale identiteten; det har vært stas å være trønder.

For når det gjelder den fotballen som RBK er blitt klistret til, er det ikke som med trønderrocken. Der kan også trøndere dra igang debatt om at det høres surt ut:

- En lungesykdom fra Namsos, skrev en nyansatt lokal redaktør forleden om fenomenet trønderrock.

Det utløste en heftig lokal krangel, men der og da kunne ikke en eneste trønder ane at sykdom hadde spredd seg til Lerkendal.

For det har aldri vært noen seriøs diskusjon om at det har vært noe feil med den feiende, friske angrepsfotballen som i tiår har stått som idealet på Lerkendal. Altså minnet om alt det flotte Nils Arne Eggen fikk til med de første store RBK-stjernene på 90-tallet.

Alt som har gjort Kjetil Rekdal totalt uaktuell som trener på Lerkendal inntil han nå plutselig er den RBK-ledelsen vil ha.

Og samtidig avslører panikken på Lerkendal i det klubben er i ferd med å bli distansert av Bodø/Glimt, Molde og kanskje også et Viking i herlig framgang.

DET er derfor RBK-miljøet er så splittet før Kjetil Rekdal presenteres på Lerkendal i morgen:

- Utfordringene er at han ikke har det største navnet og supporterne er delt. Det er nok ikke overtall ene eller andre veien, rapporterer Ivar Mini Jakobsen til lokalavisa Nidaros.no, og forstår kritikerne:

- Jeg skjønner de som ikke vil ha ham, med tanke på alle uttalelsene hans om Rosenborg og at han har vokst opp i en plass der man har kompleks mot RBKs suksess.

Som toppspiller har Mini vokst opp på Lerkendal. Hans suksess er et direkte produkt av Eggens avtalte angrepsspill. Nå håper og tror Mini at hans gamle kompis fra landslaget er blitt en mer lyttende trener.

For det er et spent Trøndelag som deres tidligere motstander må overbevise gjennom det som skjer ute på Lerkendal-matta.

DA er det all grunn til å presisere:

  • Kjetil Rekdal er en flink fotballtrener som er i stand til å oppnå gode resultater med ulike treningsgrupper.

Han har dessuten en direkte stil som gjør ham godt likt av mange, og lett å prate med for oss alle. Dette er en nyttig egenskaper når du skal lede en så bred kulturbærende bedrift som en regional fotballstorhet.

Rekdals tid som Vålerenga-trener i Oslo, er et eksempel på det. Der var det liv og glede rundt mannen helt til resultatene forsvant etter seriegullet i 2005 og han ikke lenger orket «å reise rundt og bli pisset på»

Suksess kommer og går for enhver fotballtrener. Poenget i denne sammenhengen er bare at Rosenborg ikke er enhver fotballklubb.

I det minste før de nå tilbyr Kjetil Rekdal trenerjobben på Lerkendal.

FOR Rekdal kommer med den stikk motsatte tilnærmingen til sporten enn det lokale drømmebildet av hvordan RBK skal spille sin fotball:

- Det blir som å ansette en argentiner som er god til å danse tango, med en assistent fra Brekken, for å lære rørosingene å danse rørospols. Hvis assistenten fra Brekken får bestemme det meste, kan det bli bra. Kanskje får han det. Men hvorfor da engasjere argentineren?, spør sportskommentator Otto Ulseth i lokale Nidaros.no.

Få kjenner trønderfotballen og beslutningstakerne i RBK bedre enn ham, men den totale forbløffelsen over trenervalget preger de fleste som bruker store deler av hverdagen sin på trønderske fotballbaner.

Inntil bare for noen dager siden var Kjetil Rekdal helt uaktuell som trener her, og det ikke uten grunn. For er ikke dette den samme Rekdal som opp gjennom fotballhistorien titt og ofte har kritisert Rosenborg og det klubben har stått for?

JODA; men akkurat det skal RBK-tilhengerne se stort på. Trenere og fotballkommentatorer på TV spiller ulike roller gjennom et langt yrkesliv i og rundt sporten. Utfordringen her er ikke det Rekdal har sagt, men det han åpenbart vil gjøre som ny trener:

  • Altså det å dra maksimalt resultat ut av hver eneste kamp helt uavhengig av hvilke fotballmetoder han må bruke.

Kjetil Rekdal er ikke treneren for de lange linjer, og det hverdagslige strevet på treningsfeltet. Det gjør at han godt kan lykkes i enkelte kamper og i hele sesonger med sin brede erfaring, direkte stil og kyniske tilnærming.

Men ennå ikke i sesong etter sesong slik det kreves for å utvikle Rosenborg til ny suksess i Europa.

DERFOR er det rart at så mange folk med toppidrettserfaring i RBK-styret ikke skjønner at drømmen om å få tilbake Eggens angrepsfotball er noe langt mer enn naiv mimring.

Bak den drømmen skjuler det seg jo en grunnleggende forståelse av at du ha en gjennomarbeidet offensiv tenkning for å oppnå bærekraftige resultater:

  • Det var Nils Arne Eggens langsiktige tilnærmingen til angrepsspillet som ga stabil suksess på 1990-tallet.

Kanskje har motgangen de siste åra vært så tung at trønderne nå aksepterer at det holder å vinne uansett stil, men over tid er det lite ekstra i Rekdals kyniske tilnærming til sporten som kommer til å dra et synkende hjemmepublikum tilbake til Lerkendal.

Den historiske positivt smittende RBK-fotballen spilles jo i en forbedret utgave 70 mil lenger nord på Aspmyra i Bodø.

OGSÅ for norsk fotball er kynisk RBK-fotball litt trist. Under tiår med suksess har Rosenborg blitt klubben med desidert størst ressurser. Trøndernes offensive spillestil og tenkning har hatt påvirkning på fotballen over hele landet.

Når RBK nå går over til en annen enklere plan, mister også resten av fotballen sjansen til å få utviklet den aller største klubben.

Men det er tristest at Rosenborg Ballklub mister noe av seg selv. Den herlige tanken om at ingen angriper så modig og smart som trønderne.

LA GÅ at det også ofte etter Eggen er blitt med tanken. Det har vært kyniske trenere på RBK-benken før ledelsen henter inn Kjetil Rekdal. Den ene; Åge Hareide, ble til og med hentet tilbake. Selvsagt fordi han også etter årets skuffende sesong er en veldig flink fotballtrener.

Men særlig trøndersk har ingen av dem vært.

Og nå i motgangen hadde det vært fint om nettopp det trønderske fotballfolket hadde våget å være seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer