OL i Tokyo:

Panikken sprer seg

155 utøvere og personer knyttet til OL er bekreftet smittet. Mens gullmedaljer deles ut, sprer coronaviruset seg i Tokyo. Det siste døgnet er det satt rekord i antall smittetilfeller.

RINGENES BY: Tokyo-OL arrangeres i perioden 23. juli til 8. august. Foto: NTB
RINGENES BY: Tokyo-OL arrangeres i perioden 23. juli til 8. august. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Uroen og panikken sprer seg på ulike nivåer i Tokyo etter hvert som nye coronatall blir kjent.

De første øvelsene startet sist onsdag. Organisasjonskomiteen i Tokyo opplyser nå at 155 utøvere og personer med en funksjon i OL har testet positivt siden starten av juli.

Bare i går ble 16 nye tilfeller bekreftet. Blant disse var tre utøvere. Ti av de 16 var ikke-japanere, men tilreisende til OL-byen.

Smitten sprer seg på arenaene, men også utenfor. De siste 24 timene er det satt døgnrekord i Tokyo med 2848 nye smittetilfeller.

PÅBUDT MED MUNNBIND: Tokyo forsøker å få til et dagligliv samtidig som OL arrangeres. Personer fra over 200 nasjoner er samlet i byen, noe som øker faren for virusspredning. Foto: NTB
PÅBUDT MED MUNNBIND: Tokyo forsøker å få til et dagligliv samtidig som OL arrangeres. Personer fra over 200 nasjoner er samlet i byen, noe som øker faren for virusspredning. Foto: NTB Vis mer

Og ingen er skjermet - heller ikke utøverne - selv om de befinner seg i såkalte bobler.

Fredag testet den nederlandske roeren Finn Florijn positivt etter at han rodde heat i singlesculler. Også en nederlandsk tennisspiller har avlagt positiv test, opplyser arrangøren.

- Covid-19 sprer seg stille i skyggen av OL, skriver avisa Japan Times.

- Coronavirus-pasienter og gullmedaljører dukker opp hver dag i Japan. Men én av disse gruppene får mer oppmerksomhet enn den andre. Bekymringen rundt viruset blir satt til side av spenningen knyttet til Tokyo-lekene, rapporterer avisa.

OL: Vi tar en liten titt på noen av snakkisene så langt i OL. Video: Discovery+. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Flere tusen utøvere, personer fra støtteapparatene og folk som jobber med OL er nå på plass i Tokyo. Over 200 nasjoner er representert. Og de virkelige smittetallene vil vi få se i løpet av de neste ukene.

Smittetallet de siste 24 timene - 2848 - er døgnrekord siden pandemien startet. Den tidligere rekorden var på 2520 tilfeller, satt 7. januar.

Søndag var tallet 1763, noe som er det meste noen gang i løpet av en søndag. For åttende dag på rad er det meldt om over 1000 tilfeller av covid-19. Dette har ikke skjedd i Tokyo siden januar.

- En oppblomstring av nye tilfeller fører ofte til at antall pasienter med alvorlige symptomer stiger og legger et tungt ansvar på landets helsevesen. Med antall nye tilfeller som vokser i større byer, ser det ut til at utbruddet i Japan vil bli verre før det blir bedre, skriver Japan Times.

De lokale helsemyndighetene ber nå om at sykehusene gjør klar flere senger for covid-19-pasienter.

Koji Wada, som er professor i folkehelse og medlem av rådet som håndterer virus i Japan, slår alarm:

- Folk går ut og shopper som om byen ikke er i unntakstilstand. Offentlige tjenestemenn i Tokyo og andre byer må snakke tydeligere. Men budskapet kommer ikke ut på grunn av OL.

Japan har rundt 130 millioner innbyggere. Totalt har 870 000 personer vært rammet av viruset. Over 15 000 personer er døde som følge av viruset.

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Toppidrettssjef Tore Øvrebø opplyser at det ikke har vært noen smittetilfeller i den norske troppen. På et pressetreff i Tokyo benyttet han anledningen til å takke Japan som arrangerer lekene.

Øvrebø tror ikke det er siste gang OL arrangeres med strenge smitteverntiltak. Han mener smittevern vil stå sentralt under konkurranser i lang tid framover.

- Jeg er redd for at de tiltakene vi møter i dag, er noe vi også vil måtte møte i framtida. Vi har fått klare tegn på at det kan bli «tight» i Beijing-OL også, som bare er noen måneder unna, forteller han.

- Håpet er at vi slipper å løpe med munnbind i fitnessenteret når vi kommer til OL i Paris i 2024. Jeg håper at vi er kommet over den akutte perioden som har vart så lenge da.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer