«Panteren» fra Brasil er La Ligas mestscorende og mest forhatte

Sistemann i en lang rekke stjernespisser i Atletico.

(Dagbladet): I går senket han Real Madrid i deres egen storstue, og den eneste spilleren som har scoret like mange mål som ham i de fem store ligaene heter Lionel Messi.

Atletico Madrid har en nesten skremmende statistikk når det kommer til å dyrke frem notoriske målscorere.

Fernando Torres, Sergio Aguero, Radamel Falcao og Diego Forlan er bare noen av navnene på den imponerende listen. Sistemann ut er Diego da Silva «Panteren» Costa.

Fra gatene til Vicente Calderón 24-åringen, som så mange andre brasilianske gutter, startet sine fotballdager på gatene. Han spilte sammen med storebroren Jair, og var tilfreds med at fotballen bare var lek og moro.

Men onkelen til unggutten hadde andre planer. Han lokket 16 år gamle Costa til et prøvespill i en fjerdedivisjonsklubb i Sao Paolo, og derfra har det gått slag i slag.

DISPUTT: Real Madrid-keeper Diego Lopez hadde som så mange andre sine uenigheter med Costa under lørdagens oppgjør mellom de to Madrid-lagene. Foto: REUTERS/Juan Medina
DISPUTT: Real Madrid-keeper Diego Lopez hadde som så mange andre sine uenigheter med Costa under lørdagens oppgjør mellom de to Madrid-lagene. Foto: REUTERS/Juan Medina Vis mer

Tre år etter at han for første gang spilte organisert klubbfotball, sto han i garderoben til Atletico Madrid - ansikt til ansikt med Forlan og Aguero.

- Da slo det meg virkelig. De var to av verdens beste angrepsspillere - jeg hadde ikke engang spilt skikkelig juniorfotball. Et lite øyeblikk føltes det som om jeg var ute på det åpne havet uten at jeg hadde lært meg å svømme, sa han.

- Jeg hadde tatt livet av ham Costa gjorde seg raskt bemerket i Spania, men ikke nødvendigvis bare med et positivt fortegn. Selv har han samlet imponerende 72 gule og åtte røde kort siden han kom til Europa, og han har fremprovosert langt flere.

Geoffrey Kondogbia har anklaget ham for rasisme, mens Sergio Ramos og Antonio Amaya har spyttet på ham. Sistnevnte ble så provosert av brasilianeren etter at han hadde «takket ham for et mål», at han måtte holdes tilbake.

- Han ropte og takket meg for gaven. Hadde ikke lagkameratene mine holdt meg igjen, hadde jeg tatt livet av ham. Det viser hva slags person han er: han har ikke noe hjerte og ingen skam, sa han ifølge The Guardian.

MÅLTEFT: Med åtte mål på sju kamper er det kun Lionel Messi som kan matche brasilianerens målform denne sesongen. Foto: REUTERS/Sergio Perez
MÅLTEFT: Med åtte mål på sju kamper er det kun Lionel Messi som kan matche brasilianerens målform denne sesongen. Foto: REUTERS/Sergio Perez Vis mer

Men Costa kan også spille fotball.

Spanjol eller brasilianer? Når vi nå skriver 29. september, har Costa åtte mål på sju kamper i La Liga, og Atletico Madrid har full pott.

I vår fikk han sin debut på det brasilianske landslaget i en vennskapskamp mot Italia, og fortsetter han i sin nåværende form vil det være vanskelig for Luiz Felipe Scolari å komme utenom 24-åringen når Brasil til sommeren skal spille VM på hjemmebane.

Forutsatt at han ikke trekker på seg den spanske drakta. Ettersom han nylig mottok sitt spanske statsborgerskap og ikke har spilt en obligatorisk kamp for Brasil, har han fortsatt muligheten til å skifte.

- Dersom Del Bosque ber meg spille, hvordan skal jeg kunne si nei? Jeg kommer til å velge det landslaget jeg er mest komfortabel med. Det er ikke noe jeg tenker mye på. Dersom tilbudet kommer, vil jeg ta valget mitt da, sa han til brasilianske Lance! ifølge goal.com.

CUPTRIUMF: Diego Costa og Atletico Madrid slo erkerival Real i den spanske cupfinalen i mai. Costa scoret ett av målene. Foto: REUTERS/Juan Medina
CUPTRIUMF: Diego Costa og Atletico Madrid slo erkerival Real i den spanske cupfinalen i mai. Costa scoret ett av målene. Foto: REUTERS/Juan Medina Vis mer

Uavhengig om han blir «brasilianer» eller «spanjol», det som er sikkert er at Diego Costa kommer til å fortsette å terrorisere forsvarsspillere både i Spania og resten av verden i mange år fremover.

STOLT TRADISJON: Costa følger i fotsporene til en rekke notoriske måljegere i den røde og hvite drakten til Atletico Madrid. Sistemann var Radamel Falcao som gikk til Monaco denne sommeren. Foto: REUTERS/Javier Barbancho
STOLT TRADISJON: Costa følger i fotsporene til en rekke notoriske måljegere i den røde og hvite drakten til Atletico Madrid. Sistemann var Radamel Falcao som gikk til Monaco denne sommeren. Foto: REUTERS/Javier Barbancho Vis mer