Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Panzer-disiplin for Hagen

Erik Hagen trenes med jernhånd i Zenit St. Petersburg. Sammenliknet med det han var vant til, blir Vålerenga som en barnehage å regne.

MDINA (Dagbladet): -  Hvis Kjetil Rekdal tror han har styring i Vålerenga ... glem det, sier Erik Hagen til Dagbladet.

-  På treningene med Zenit er det så strengt at ingen spillere rører seg etter at Vlastimil Petrzela (treneren) har blåst i fløyta.

Og hvis de gjør det:

-  Automatiske push-ups, smiler Panzer. -  Og kjeft. Og derfor ser du sjelden en spiller som leker seg og skyter bort en ball eller to når treneren har noe han skal si.

-  I forhold til det jeg var vant til, er det en helt ny verden.

Savner Vålerenga

Utenfor fotballbanen er verdenen også ny. Og fortsatt litt skremmende. Og derfor forteller jungelordene fra VIF-hula i Vallhall at Erik Hagen ikke står tida ut i St. Petersburg. Fordi han, som han uttrykker det sjøl, «mildt sagt er jævlig hjemmekjær».

-  Jeg er fortsatt lei meg for at jeg ikke spiller i Vålerenga, sier Erik Hagen. -  De første dagene i St. Petersburg lurte jeg konstant på hva jeg hadde begitt meg ut på - om jeg rett og slett hadde gjort det rette. Men det går mye bedre nå sjøl om jeg selvfølgelig savner det jeg hadde.

HARDERE ENN PANZER: Landslagsstopper Erik Hagen forteller om kadaverdisiplin i sin russiske klubb. Foto: SCANPIX
HARDERE ENN PANZER: Landslagsstopper Erik Hagen forteller om kadaverdisiplin i sin russiske klubb. Foto: SCANPIX Vis mer

-  Jeg er jo en ganske spesiell person.

Men Erik Hagen har forandret seg. Massivt. Tro meg, folkens - den tidligere så innadvendte VIF-bautaen er blitt, enten han vil det eller ei, en langt mer utadvendt person. For den Erik Hagen jeg snakket med i kjelleren på Hampden Park etter kanondebuten for Norge sist høst - han som bare sto og så på skoene sine og knapt var i stand til å si noe annet enn at han hadde vært så nervøs at han måtte kaste opp før kampen - han er ikke her på Malta.

Den Erik Hagen som spiller for Norge i kveld, er en helt annen person.

Følte seg som nobody

-  Jeg tror at jeg har lettere for å prate nå, sier Zenit-proffen til Dagbladet. -  I Skottland, og jeg husker den samtalen du refererer til, følte jeg meg som en nobody. For jeg har aldri vært vant til det, å være i sentrum, mener jeg, og plutselig skulle alle snakke med meg.

-  Du kan godt si at jeg har lært litt på veien.

Men Erik Hagen er fortsatt forundret. Over sin egen framgang og hvor fort det gikk. Og hvordan tilfeldighetene først gjorde ham til landslagsvikar, deretter til et klart Hareide-valg og så plutselig til godt betalt proff i Russland.

Uten at han følte at han hadde gjort noe annerledes.

-  Jeg føler meg ikke som noen bedre fotballspiller nå enn da jeg bare var klubbspiller i Vålerenga, sier han. -  Sånn sett kan du si at jeg har hatt veldig mye flaks. For jeg hadde ikke spilt mot Skottland om Vidar Riseth hadde vært OK, og jeg hadde ikke spilt mot Slovenia heller. Og hadde jeg ikke fått de to landskampene, så hadde jeg helt sikkert ikke fått muligheten i St. Petersburg.

-  Der ser du hvor mye en landskamp kan gjøre.

Erik Hagen tjener fem millioner kroner i året og har treårskontrakt med Zenit. Det lengste han kan se er til slutten av det andre året. For Bosman-regelen har gjort det slik at klubbene ønsker å reforhandle eller selge når en spiller har ett år igjen av kontrakten. Og hva da?

15 mill. er nok

-  Vålerenga, sier han. -  Jeg vil tilbake dit. Og blir det etter to år, må de kjøpe meg hvis de ønsker det, og står jeg kontrakten ut - og jeg forholder meg selvfølgelig til de tre åra jeg har signert for Zenit - går jeg gratis. Jeg ser ikke for meg enda en periode i utlandet, sier Panzer.

Fordi:

-  For det første er 10-15 millioner kroner mer enn nok for meg. Jeg bor på Veme (stedet Gud var i ferd med å glemme inntil han reserverte det for Erik Hagen), og skal tilbake dit, husk det. For det andre trodde jeg aldri at dette skulle skje meg. Jeg hadde riktignok en drøm - en drøm som gikk på at jeg etter en lang karriere i Norge skulle få en avslutning i utlandet som lønn for strevet.

-  Men helt ærlig - jeg har fortsatt problemer med å se meg sjøl som proff.

Takk, takk

Og sånn sett er Erik Hagen ydmyk.

-  Og derfor takker jeg Vålerenga som ga meg sjansen til å bli den jeg er, Åge Hareide som tok meg ut i Skottland-troppen og Vidar Riseth som ble skadet, sier Erik Hagen til Dagbladet. -  Resten handler om at jeg utvikler meg. Og det skal jeg gjøre i Zenit - det er viktig å ha noe å gå etter.

-  Står du stille, skjer det ingenting.