Panzer er blitt kjendis

Det er duket for panzerslag i tett snødriv når Zenit og Dynamo Moskva barker sammen i serieåpningen i dag. Erik Hagen er glad for å ha fått samboer Birgitte Sørberg på plass i storbyen.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Panzer-Hagen er til sin store overraskelse blitt kjendis i St. Petersburg. Mens han har vært på treningeleir i Europa og Midt-Østen i flere måneder, har det stått mye om Erik Hagen i byens aviser. Han har egentlig ikke vært i byen før den siste uka, etter at treningsleieren ble avsluttet i Nederland.

-  Du skulle sett. Vi var på Ikea og handlet, og plutselig var det mange mennesker som stimlet seg sammen rundt oss. De ville hilse, snakke, ha autograf og ta bilder, sier samboer Birgitte Sørberg til Dagbladet.

-  Det var gøy, men jeg er jo egentlig litt sjenert, sier Erik.

-  Å, du ble jo nokså eplekjekk med det samme, skyter Birgitte inn.

Gale etter fotball

Joda, det kan nok stemme det. For Panzer blir ikke bare gjenkjent på Ikea.

-  Overalt hvor vi har vært har folk kommet bort til oss. Det skjedde også på McDonalds. Det virker som om folk er helt gale etter fotball, sier Birgitte.

Det er ingen hemmelighet at Erik Hagen har syntes det har vært tungt å begynne i ny klubb, der alt foregår på russisk, og han ikke har det norske nettverket sitt. Mange praktiske ting har også vært vanskelig. Men med Birgitte på plass faller også det andre lettere på plass.

 FOTBALLGALE: Erik Hagen og Birgitte Sørberg utenfor rekkehuset sitt. Samboerparet er klare til dagens serieåpning i St. Petersburg. -  Overalt hvor vi har vært har folk kommet bort til oss. Det virker som om folk er helt gale etter fotball, sier Birgitte. Foto: Sergey Grachev
FOTBALLGALE: Erik Hagen og Birgitte Sørberg utenfor rekkehuset sitt. Samboerparet er klare til dagens serieåpning i St. Petersburg. - Overalt hvor vi har vært har folk kommet bort til oss. Det virker som om folk er helt gale etter fotball, sier Birgitte. Foto: Sergey Grachev Vis mer

-  Jeg følte at det løsnet både sportslig og sosialt da vi var i Nederland, sier Erik. Det var siste stopp på treningsreisen før han kom til St. Petersburg sist helg.

Og Birgitte stiller villig opp på en flørt.

-  Ja, skriv det. Det er ikke sant at Erik bare er Panzer, sier Birgitte, som ser fortrøstningsfullt fram til et liv som fotballkjæreste i St. Petersburg.

Erik til bryllup

-  Jeg var i Kazan-katedralen og så et bryllup. Det var fantastisk vakkert, jeg ble rørt. Jeg skal ta med Erik i bryllup. Kanskje mitt eget, sier Birgitte.

Erik humrer i sofaen. Til sommeren kommer hennes datter Marte, som skal begynne på skolen til høsten.

-  Mye er annerledes her. Hvordan skal jeg forklare for eksempel fattigdommen du ser på gata. Du ser jo ikke sånt i Oslo og Dramman, sier Birgitte.

Med lagets ambisjoner er dagens åpningskamp en kamp Zenit ikke har råd til å tape. Kampen er en klassiker i russisk fotball, selv om Dynamo hadde en dårlig sesong i fjor, og havnet på nedre del av tabellen.

Bare gull teller

-  Vi har fått beskjed om at det bare er gull som teller i år. Denne kampen har vi rett og slett fått beskjed om å vinne. Hvis vi ikke er blant de tre beste er sesongen en fiasko, sier Erik Hagen.

Han tar i mot i sitt nye hjem, i et rekkehuskompleks med sikkerhetsvakter 24 timer i døgnet, ikke langt fra byens sentrum.

-  Det er mange gode spillere på laget. Teknisk ligger de godt over gjennomsnittet i toppserien hjemme, men taktisk kan det være mye å hente. Treninga er gammeldags og lite taktisk, sier Erik Hagen.

Erik har spilt alle treningskampene i serieoppkjøringen, og er ikke tvil om hva som er hans oppgave.

Stort press

-  Nullen er hellig for oss, sier Erik Hagen til Dagbladet. -  Jeg vet det er et stort press på meg, at jeg ble kjøpt inn for å forsterke forsvaret, og at det stilles store forventninger.

I dag skal Panzer ut og vise vise hjemmepublikummet hvor han skal. Til topps i den russiske serien.