Norge - Malta, kl. 20.45 torsdag

Pappa advarer

Erling Braut Haaland (19) er Norges nye stjerneskudd: - Han kan nå så langt han bare vil. Men han må være mer seriøs enn dem han konkurrerer mot, sier pappa Alf-Inge Håland.

TRENER MED NORGE: Erling Braut Haaland kan få debuten på A-landslaget mot Malta torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRENER MED NORGE: Erling Braut Haaland kan få debuten på A-landslaget mot Malta torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Malta, kl. 20.45 torsdag

STORO (Dagbladet): - Det er en drøm for alle fotballspillere, sier Erling Braut Haaland til Dagbladet. Torsdag kan han få debuten på A-landslaget.

Norge tar imot Malta i EM-kvalifiseringen klokka 20.45. Åtte mål i serien - og tre i cupen - har gjort Haaland glohet for Red Bull Salzburg i Østerrike.

Landslagstrener Lars Lagerbäck ser for seg at unggutten kan skinne for Norge også. Skulle han få spilletid på Ullevaal, vil det være 25 år etter at pappa Alf-Inge Håland (46) debuterte for Norge i 1994.

DRILLO-HELT: Alf-Inge Håland debuterte på landslaget i1994. Foto: NTB scanpix
DRILLO-HELT: Alf-Inge Håland debuterte på landslaget i1994. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er stolt og gleder meg til kampen, sier Haaland.

Pappa «Alfie» akter å sitte ringside torsdag.

- Som alle andre foreldre ville vært: Jeg er stolt. Erling er et større talent enn meg, sier den tidligere Manchester City-spilleren.

USA-VM

«Alfie» fikk 34 kamper for Norge. Den største opplevelsen var USA-VM i 1994, der han var blant Egil Drillo Olsens utvalgte menn.

Nå er det sønnen Erling som stjeler overskriftene. Han har potensial til å bli et monster av en spiss. Under U20-VM i Polen i sommer scoret han ni mål mot Honduras. Norge vant 12-0, og Erling var på alles lepper.

Han har også startet serien i Østerrike på strålende vis. Red Bull Salzburg topper tabellen med fem poeng på LASK Linz. Og Haaland er toppscorer.

- Jeg vet hva jeg kan. Da jeg fikk muligheten, visste jeg at jeg ville ta den, sier angrepsspilleren, som kom fra Molde.

En skøyer

Haaland er en skøyer. Med sine humørfylte replikker er han populær blant lagkameratene. Men ute på banen kan han være fryktelig å møte. Han er 194 centimeter høy og sterk som en okse.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for et bilde han la ut på sin egen Instagram etter tapet mot Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer

Som liten fulgte han faren fra tribunen. I dag - i 2019 - er det omvendt.

- Sammen med resten av familien har han betydd mye. Jeg kommer fra en idrettsfamilie, noe jeg er stolt over, forteller Erling.

- Vi har noen av de samme egenskapene, sier pappa «Alfie».

Han advarer:

- Du skal ikke tro at du kommer lett til det. Du må jobbe hundre prosent. Du må ta steg for steg og tilpasse deg omgivelsene. Du må akseptere litt motgang innimellom, uten at du begynner å sutre. Det er bare å stå på. Er du god nok, får du sjansen.

Faren mener sønnen kan utvikle seg på alle områder, og har ett klart råd:

- Han kan nå så langt han bare vil. Men han må være mer seriøs enn dem han konkurrerer mot.

Sparket ned

Noe av det «Alfie» er mest kjent for, er krangelen med Manchester United-legenden Roy Keane i 2001. Da City spilte mot United, ble han meid ned på en måte som fikk store konsekvenser for karrieren. Taklingen var en hevn for en episode 3,5 år tidligere. Da var Håland Leeds-spiller.

Etter et spark rettet mot nordmannen, skadet Keane korsbåndet og ble liggende. Håland mente at han filmet for å unngå gult kort. Da var han ikke klar over alvorligheten av skaden. Keane ble rasende. Så rasende at han slo til 3,5 år seinere. Dette gikk utover kneet til Håland og han ble aldri den samme igjen.

- Ingen kommentar, sier «Alfie» i dag, 18 år seinere.

Må vinne

Spania leder gruppa i EM-kvaliken og har 12 poeng. På de neste plassene følger Sverige og Romania, begge med sju poeng. Norge har fem, Malta tre og Færøyene null. De to beste lagene går til EM-sluttspillet i 2020.

Etter Malta-kampen venter Sverige i Stockholm søndag. Uten full pott må Norge trolig vinke farvel til sluttspillet gjennom kvaliken. Men vi kan klare det via playoff i Nations League i mars.

FÅR STOR OPPMERKSOMHET: Erling Braut Haaland stjeler overskriftene. Her Dagbladets papiravis tirsdag.
FÅR STOR OPPMERKSOMHET: Erling Braut Haaland stjeler overskriftene. Her Dagbladets papiravis tirsdag. Vis mer

- Jeg må være ærlig å si at det er seks poeng som gjelder, sier keeper Rune Almenning Jarstein.

Haaland er i alle fall klar.

- Det er bare å sette gutten i arbeid, sier Dagbladets kommentator, Morten P.

EM-KVALIK
Spania440011-212
Romania421111-57
Sverige42118-77
Norge41218-75
Malta41032-103
Færøyene40043-120