<strong>STERK OL-DEBUT:</strong> Erlend Bjøntegaard ble beste norske på dagens OL-sprint i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang, og har sikret seg et god utgangspunkt på morgendagens jaktstart. Tyske Arnd Peiffer ble olympisk mester på sprinten.
STERK OL-DEBUT: Erlend Bjøntegaard ble beste norske på dagens OL-sprint i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang, og har sikret seg et god utgangspunkt på morgendagens jaktstart. Tyske Arnd Peiffer ble olympisk mester på sprinten. Vis mer

Pappa Bjøntegaard tror vrakingen av Bjørndalen har gitt sønnen et løft

- Det var da han skjønte at resultater er det eneste som teller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PYEONGCHANG (Dagbladet): På en dag da de forventede sterkeste norske kortene Johannes Thingnes Bø, storebror Tarjei og Emil Hegle Svendsen ikke klarte å blande seg inn i medaljekampen i OL-sprinten, så klinte Erlend Bjøntegaard (27) til med sitt livs nest beste løp - og en mer enn godkjent femteplass i sin OL-debut.

27-åringen skjøt prikkfritt på liggende, men to bom på stående viste seg å være akkurat en for mye til noe som ville blitt en sensasjonelt OL-gull.

<strong>GLAD:</strong> Pappa Sigvart Bjøntegaard er glad for at sønnen fikk sjansen i OL.
GLAD: Pappa Sigvart Bjøntegaard er glad for at sønnen fikk sjansen i OL. Vis mer

- Fulgt reglene til punkt og prikke

Det er bare noen få uker siden pappa Sigvart Bjøntegaard trodde at sønnen ville bli utelatt fra den norske OL-troppen til tross for at han innfridd OL-kravet med to 10. plasser i franske Annecy-Le Grand Bornand i midten av desember.

Bjøntegaard senior fryktet at landslagsledelsen i skiskyting ville gå for det sikre og ukontroversielle og la superveteranen Ole Einar Bjørndalen (44) få delta i det som ville blitt hans sjuende vinterleker.

- Det som gledet meg mest med OL-uttaket, er at de fulgte reglene til punkt og prikke. Erlend klarte kravet, mens Ole Einar ikke klarte det. Dette har også litt med rekrutteringen til toppidretten å gjøre. Det handler om utøvere som ofrer mye, og som også tar opp lån for å satse på det her.

- Du fryktet at de ikke skulle forholde seg til uttakskriteriene, men ta med Bjørndalen til OL til fordel for Erlend uansett?

- Ja. Og at de ikke gjorde det tror jeg har forløst mye energi hos Erlend. Det viser at resultatene er det eneste som teller, uansett hva du heter, og for Erlend har det vært veldig viktig.

- Ole Einar i form er livsfarlig, men han har egentlig ikke vært i nærheten noe som skulle tilsi at han skulle kopiere noe av det han har gjort tidligere. Da var det riktig at de valgte som de gjorde, mener Sigvart Bjøntegaard.

- Nå tror jeg vi setter et endelig punktum for den diskusjonen, sa Erlend Bjøntegaard selv etter sprinten.

Pappa Sigvart var ikke overrasket over sønnens sterke løp, og erkjenner at han har «tenkt tanken» på at Erlend kunne levere godt her i Sør-Korea.

- Etter verdenscuprunden i Anterselva i januar har jeg sett at han har hatt en stigende form.

Tredjeplass før OL

Men selv om han ble beste nordmann med femteplass på OL-sprinten, så er ikke resultatet sååå overraskende: 27-åringen kom tross alt på tredjeplass på fellesstarten i Anterselva 21. januar - det aller siste verdenscupløpet før OL-starten.

Veteranene Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen bommet også to ganger på OL-sprinten, men er begge akterutseilt av Bjøntegaard i sporet.

- Det er rart og gøy å se at jeg klarer å hente så mye ut i en viktig konkurranse. Det er jeg veldig fornøyd med, sier Erlend Bjøntegaard.

27-åringen mente femteplass i sin OL-debut er så bra at det «egentlig er vanskelig å sette ord på det», men legger ikke skjul på at den ene bommen som skilte ham fra gullet også vil plage han.

- Det er snedig å gjøre det så bra, men samtidig se at jeg er en bom unna gullet. Jeg er glad, og litt skuffa og forbanna på en gang. Men bare jeg får litt tid, så kommer jeg til å være glad for dette, sier han til Dagbladet.

Gode jaktstart-muligheter

Han starter bare 17,4 sekunder bak sprintvinner Arnd Peiffer på morgendagens jaktstart, og mener det er gode muligheter. På sprinten hadde Bjøntegaard nest raskeste langrennstid, bare slått med 11 sekunder av storfavoritten Martin Fourcade - som tapte gullsjansen allerede på første skyting, med tre bom.

Om Bjøntegaard viser samme langrennsform i dag - så går han for medalje.

- Målet var å gi meg et godt utgangspunkt, og det har jeg klart. Da har jeg iallfall lykkes med en ting. Men det er mange konkurranser igjen. Jeg er helt sikker på at både Fourcade, Bø og mange av de vi er vant til å se på pallen kommer til å bite bedre fra seg utover i OL.

<strong>RASK:</strong> Erlend Bjøntegaard hadde nest raskeste langrennstid på stafetten, og gikk inn til en sterk femteplass til tross for to bom.
RASK: Erlend Bjøntegaard hadde nest raskeste langrennstid på stafetten, og gikk inn til en sterk femteplass til tross for to bom. Vis mer

Pappa Bjøntegaard ser bare muligheter når han ser på resultatlista:

- De som er foran Erlend på resultatlista, men også flere av de som ligger rett bak, skyter ikke noe bedre. Om Erlend ikke gjør noen feil selv, så kan en medalje være innen rekkevidde.

- Men Martin Fourade starter bare fem sekunder bak Erlend. Du må regne med at han kommer til å ta en medalje, men utenom han så er det en liten åpning der, sier Sigvart Bjøntegaard.

Erlend OL-debuterer som 27-åring, og har hatt en lang vei opp og fram.

- Det har vært vanskelig nok bare å få muligheten til å konkurrere for Norge, for det har vært et veldig sterkt lag. Min største kamp har vært i det hele tatt å få muligheten.

Han fikk sjansen på VM-sprinten i Holmenkollen for to år siden. Da endte han på 69. plass.

- Hva har holdt deg i gang i alle årene?

- Det folk kanskje ikke ser, er at jeg har hatt framgang hvert eneste år, og det har motivert meg at jeg har sett at jeg har blitt bedre og har hatt ting å forbedre.

Dessuten har pappa Sigvart en tredjeplass på sprint i verdenscupen i Tsjekkoslovakia i 1979 å slå i bordet med. Så det blir fortsatt masse skiskytterprat rundt middagsbordet hjemme hos The Bjøntegaards.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer