<strong>SEIERSKLEM:</strong> Justin Gatlin gikk raskt bort til tribunen for å feire gullet med foreldrene Willie og Jeanette Gatlin. Foto: Matthew Childs / Reuters / NTB Scanpix
SEIERSKLEM: Justin Gatlin gikk raskt bort til tribunen for å feire gullet med foreldrene Willie og Jeanette Gatlin. Foto: Matthew Childs / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Justin Gatlin tok gull på 100 meter:

Pappa Gatlin mener barn kan lære av hans dopingdømte sønn: - Han er en rollemodell

Willie Gatlin sier samtidig at buingen av sønnen Justin er respektløst overfor idretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg tror ikke han angrer på noe, det er en leksjon lært. Alt skjer av en grunn, og det gir deg muligheten til å lære. Vi har vært igjennom alt og vi bærer alt med oss videre, sier pappa Willie Gatlin til The Times.

Justin Gatlin ble tatt for doping i 2001 og 2006.

I 2010 vendte amerikaneren tilbake til den internasjonale idrettsarenaen etter at hans siste dom ble redusert fra åtte til fire år på grunn av hans samarbeid med det amerikanske antidopingbyrået.

Lørdag vant Gatlin gull på 100 meter med tida 9,92, etter at han ble dømt foran stortalentet Chris Coleman og verdensrekordholder Usain Bolt på målfoto.

Da amerikaneren ble annonsert som vinner, høstet han massiv buing fra tilskuerne i London.

- Buingen sårer meg ikke. Jeg vet hva slags sønn jeg oppfostret og hvilken karakter han har, sier pappa Willie Gatlin til BBC.

- Respektløst

Faren, som Gatlin omfavnet etter seieren, sier at det kun er den britiske fansen som fortsatt buer på sønnen - sju år etter han sonet sin siste dom ferdig.

- Fansens buing er respektløst overfor idretten. Idretten har alltid vært der og vil alltid være der etter Justin forlater den. Han har skapt et minne, som kommer til å være i folks hoder i lang tid, sier faren.

<strong>KNELTE:</strong> Justin Gatlin viste sin respekt overfor Usain Bolt, etter at han han vant VM-gull på 100 meter. Foto: Sandra Mailer / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
KNELTE: Justin Gatlin viste sin respekt overfor Usain Bolt, etter at han han vant VM-gull på 100 meter. Foto: Sandra Mailer / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Da Dagbladet spurte Gatlin om han ble påvirket av buingen, svarte VM-vinneren følgende:

- Jeg tenker ikke på det, egentlig. Det påvirket meg ikke i noen av de innledende rundene, og det påvirket meg ikke da jeg krysset mållinja. Jeg er så inne i sonen min, og tenker bare på dem som støtter meg, så dette gjorde jeg for dem, sa Gatlin til Dagbladet etter løpet.

- Du fortjener det ikke

Etter at Gatlin ble den første, og eneste, som har slått Bolt i en internasjonal finale på 100 meter, knelte amerikaneren for tidenes raskeste. Tilbake fikk han noen trøstende ord mot buingen.

- Usain gratulerte meg etter løpet og sa at jeg har jobbet hardt for dette. Du har beholdt klassen din gjennom all denne buinga, du fortjener det ikke. Og så sa han at jeg bare må fortsette å trene og beholde fokus. Vær glad, sa Gatlin til Dagbladet i pressesonen under stadion, og fortsatte:

- Jeg takket ham for det, og du så det selv også. Jeg bøyde meg ned og viste ham respekt for jeg respekterer ham.

- En rollemodell

I et lengre intervju med The Guardian fra 2011, forteller Gatlin om depressive tanker under utestengelsen og støtten han fikk av venner og familie.

- Jeg hadde vondt i hjertet. Satt jeg alene hjemme med en kniv mot håndleddet? Nei. Hadde jeg en håndfull med piller i hånda? Nei. Men jeg følte jeg ikke var verdt mye - det var nesten så jeg meldte meg inn i militæret. Hadde jeg blitt skutt, og drept i kamp, hadde jeg i hvert fall død for noe, fortalte Gatlin til The Guardian.

- Familien og vennene mine har sterk tro på meg. Selv om foreldrene mine gikk igjennom mye vondt da jeg var utestengt, kunne ikke det sammenliknes med hvordan det hadde vært å miste en sønn.

Nå er tida en helt annen for Gatlin, og ifølge faren blir sønnen ofte spurt av skoler om å holde foredrag om sine livserfaringer i USA, skriver BBC.

- Han forsøker å gi ungdommen veiledning slik at de blir gode og rene atleter, sier Willie Gatlin, og legger til:

- Han ønsker å lære dem å være gode karakterer og om god sportsånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer