GODT NEDI, OG VERRE SKULLE DET BLI: Jakob Ingebrigtsen fikk problemer med de siste hindrene under VM-debuten i London, og endte til slutt på bakken etter et fall i det aller siste. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GODT NEDI, OG VERRE SKULLE DET BLI: Jakob Ingebrigtsen fikk problemer med de siste hindrene under VM-debuten i London, og endte til slutt på bakken etter et fall i det aller siste. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Pappa Gjert om sønnens fall: - Trodde ikke han skulle reise seg

Bråstopp for Jakob (16) i VM.

LONDON (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen stivnet totalt i sin VM-debut på 3000 meter hinder og gikk rett i bakken da han skulle over den siste hekken.

Det var et varslet fall, ifølge Jakob selv.

- Før det siste hindret, og før den siste vanngrava visste jeg at jeg kom til å tryne på ett av de to hindrene. Du merker det på kroppen om du klarer det når du skal over en meter hinder i høy fart. Når du er sliten så merker du at det er ekstremt tungt. Sånn var det nå, sier han.

Men det var egentlig ikke hinderet han falt på som var det store problemet for unggutten. Da han passerte hinderet før, den klassiske vanngrava, fryktet han at han skulle drukne, fortalte han storebror Henrik på stadion etter løpet.

- Vi snakket med Jakob i den medisinske stua her inne, og da sa han at med en runde igjen var han sikker på at han skulle drukne i vanngrava. Han begynte å kjenne det da, ler storebror Henrik.

- Han safet hele tida. Løp på en trygg plass, så det er klart han bruker mye mer energi på det enn de andre, ofr han har gjort det så få ganger, men jeg syns han gjør en kjempeinnsats, jeg syns det, legger pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til.

Et løp som forventa

Før løpet var han spent på hvordan han taklet det å konkurrere på det øverste nivået. Attpåtil i en øvelse Jakob verken har løpt mye, eller har trent noe som helst på.

- Det gikk som forventa, vil jeg si. Det ble en reality check og så fikk han kjenne litt på dette nivået. Han hang veldig bra med, men så hadde han en veldig dårlig vanngrav, den nest siste, og da... Ja, da sto piggskoene godt planta ned i vanngrava, og så skal du i gang igjen, liksom, sier Gjert til Dagbladet.

Jakob kom seg i gang igjen etter den passeringen, men på det tredje siste hinderet var det bare såvidt han klarte å komme seg over uten å falle. Derfor visste han også at han kom til å falle i ett av de to siste hindrene.

- Jeg var ekstremt sliten. Jeg husker ikke så mye av de siste hundre meterne, men sånn er det, det er tungt å løpe 3000 meter hinder, sier Jakob.

Ujevn hjerterytme og legetilsyn

Etter løpet kom det litt oppkast, og unggutten var såpass i ulage at han ble tatt inn til legestua under stadion etter løpet. Der fikk han tilsyn av landalgslegen Ove Talsnes.

- Han får litt ujevn hjerterytme. Han går til det svartner, det er litt Jakob. Han går til det ikke er mer igjen og litt til. Så får han litt ujevn hjerterytme og dårlig oksygenmetning i blodet, og litt sånn vas, forklarer Gjert.

- Det kalles pinne stiv, sier Henrik.

- Så er det bieffekter av å bli pinne stiv, ler han.

- Han pusher det lenger enn hva sunt er, og da... Ja, jeg trodde ikke han skulle reise seg opp etter det siste hinderet. Da var nesa godt nede i tartanen der, ler Gjert godt.

Jakob selv sto i pressesonen etter løpet med en solid plasterlapp på skuldra, men med humøret i behold.

- Skulle jeg ha kommet til finalen måtte jeg ha overprestert, og jeg jeg hadde ikke nødvendigvis hatt noe å gjøre der. Så det er egentlig bare veldig gøy å bli med her, spesielt siden det ikke var et mål for sesongen. Jeg er kjempefornøyd med det, sier han, og forteller at han nå gjerne vil løpe en rask 1500 meter.

Kan stille på hinder i NM

Hindersatsing blir det i hvert fall ikke framover.

- Dette blir det siste hinderløpet hans på en god stund, ja, sier Gjert.

- Jeg har overtalt ham til å ta NM-gullet på Sandnes stadion, sier derimot storebror Henrik.

- Du kan ikke si det, avbryter Gjert.

- Jeg tror jeg klarte å overtale ham der inne, smiler Henrik, og peker mot legestua.

- Han kan godt stille på hinder, men ikke å ta NM-gull. Det går ikke an å si det, kontrer Gjert.

- Han er den eneste nordmannen i VM. Da tenker jeg at da er du bedre enn de andre nordmennene.

- Filip da?, spør Gjert.

- Han kan vel stille på 3000?

- Ja. Han tar ikke Jakob, ler storebror Henrik.

Selv er det unge supertalentet i tenkeboksen om NM-start på hinder.

- Jeg har ikke helt bestemt meg, så vi får se. Jeg kan kanskje bli med der og se om jeg får medalje eller kanskje gull. Vi får se, sier Jakob Ingebrigtsen.