BLE OPPRINGT AV UROLIG SØNN: David Kumaritashvil mener det er tull at sønnen var for uerfaren for OL-banen. Foto: AP/Shakh Aivazov
BLE OPPRINGT AV UROLIG SØNN: David Kumaritashvil mener det er tull at sønnen var for uerfaren for OL-banen. Foto: AP/Shakh AivazovVis mer

- Pappa, jeg frykter den svingen

Faren forteller at Nodar Kumaritashvili ringte hjem fra OL før dødsulykken.

||| (Dagbladet): Fredag mistet georgiske Nodar Kumaritashvili livet etter en stygg ulykke på trening i OL-banen for aking.

Kumaritashvili far fortalte i går at hele familien er knust og at vintersportstedet Bukuriani er i sjokk.

I dag forteller akerens far at 21-åringen før ulykken hadde uttrykt sterk bekymring for svingen, der han mistet kontrollen over kjelken og traff en usikret stolpe i 144 km/t.

I et intervju med nyhetsbyrået AP gjengir David Kumaritashvili en av de siste samtalene han hadde med sønnen, på telefon.

- Han sa til meg «pappa, jeg frykter virkelig den svingen, sier David Kumaritashvili.

Ville vinne
Pappa Kumaritashvili er selv tidligere aker, for Sovjetunionen, og han sa til sønnen at han bare skulle ta det med ro.

- Men han svarte «pappa, hva er det du prøver å lære meg? Jeg har dratt til OL for å prøve å vinne».

45-åringen sier at sønnen avsluttet samtalen med at han skulle enten vinne eller dø i OL-konkurransen i Vancouver, uten at han tror det var bokstavelig ment.

- Han kunne ikke ha snakket om døden på alvor, sier den sørgende georgieren.

Han og familien mener arrangørene må ta ansvaret for dødsulykken på lekenes åpningsdag.

SORG: Blomster og lys ble lagt ned for Nodar Kumaritashvili i Whistler Village i helgen. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP
SORG: Blomster og lys ble lagt ned for Nodar Kumaritashvili i Whistler Village i helgen. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

- De testet bakken på sønnen min, sier Kumaritashvili som forteller at 21-åringen aldri hadde skadet seg under verdenscup-konkurranser i verken hjemlandet, Østerrike, Frankrike eller Canada tidligere.

- Han var med i verdenscupkonkurranser og kvalifiserte seg til OL. Det hadde han ikke klart hvis han var uerfaren. Alle kan gjøre en feil, brekke et bein eller pådra seg en annen skade. Men å dø?

Fikk skylda
Akekonkurransene fortsatte som planlagt i helgen, og det internasjonale akeforbundet slo allerede lørdag fast at løypa ikke hadde skyld i dødsulykken.

- Det virker som om utøveren kom sent ut av sving 15 og ikke kompenserte godt nok for dette så han kunne få en korrekt inngang på sving 16, het det i en melding fra forbundet.

Mannen som designet løypa uttalte at ingen tidligere er blitt skadd i de seks løypene som er utviklet for OL.

- Farten inn i målområdet er under 120 km/t, så alle kjelkene bør være under kontroll. Han må ha kommet inn i svingen som en kule, sa Udo Gurgel som mener Kumaritashvili ikke kan ha fulgt den gyldne regelen for akere.

- Faller du av, så fortsett å strekke ut kroppen så tyngdepunktet fortsatt holder deg nede, sa banedesigneren.

Etter ulykken er kantene i svingene blitt forhøyet. Stolpene i området er også blitt polstret.

BLIR POLSTRET: Først etter ulykken fikk stolpene ved akeløypa polstring. Foto: Richard Heathcote/Getty Images/AFP
BLIR POLSTRET: Først etter ulykken fikk stolpene ved akeløypa polstring. Foto: Richard Heathcote/Getty Images/AFP Vis mer

Under OL-åpningen, noen timer etter dødsulykken, reiste 60 000 seg for å hedre Kumaritashvili og den sørgende georgiske OL-troppen.