- Pappa la is og mamma stekte lapper

Det er langt fra Hol til Heerenveen. Men det er ikke tilfeldig at det er tre løpere fra Hol IL på skøytelandslaget. Håvard og Hege Bøkko takker hjemklubben.

FAMILIEN I RYGGEN: Håvard og Hege Bøkko takker Hol IL for at de har kommet så langt i skøytesporten som de har gjort. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FAMILIEN I RYGGEN: Håvard og Hege Bøkko takker Hol IL for at de har kommet så langt i skøytesporten som de har gjort. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

HAMAR/OSLO (Dagbladet): Håvard Bøkko vant alt som var å vinne da NM på skøyter ble avholdt i Vikingskipet på Hamar for en uke siden.

Til helga er det verdenscupåpning i Heerenveen, uten hjemmefavoritt Sven Kramer, som holder seg unna konkurransene fram til desember.

Med andre ord er mulighetene gode for en Håvard Bøkko som føler seg bedre forberedt til en sesong enn på lenge.

Det kan virke lenge siden 23-åringen tok sine første skøytesteg for Hol IL. Bøkko mener likevel arbeidet som ble lagt ned av ildsjelene i klubben skal ha mye av æren for at han er på det nivået han er på i dag.

- Når du er ung betyr det utrolig mye å ha en klubb som står på for deg. Men det er først nå i ettertid man ser resultatene av det arbeidet de frivillige ildsjelene la ned. De er det mange av i Hol IL, sier Bøkko til Dagbladet.

Sammen med søster Hege og Kristoffer Fagerli Rukke er han en nå en av tre Hol-løpere på skøytelandslaget.

Miljøet i Hol går langt tilbake i tid, minst til 1945, og har tidligere fostret fram løpere som Ådne Søndrål. Bøkko-søsknene takker familien for at de fikk starten som ga den riktige motivasjonen.

Stilte alltid opp
- Hege kom inn senere enn meg, men det har betydd utrolig mye at foreldrene våre har vært aktive i klubben. De stilte alltid opp. Blant annet så la pappa is og mamma stekte lapper, husker Håvard Bøkko.

Hege, som tok to andreplasser og to tredjeplasser i NM, mener det har betydd mye å ha en storebror å se opp til i moderklubben.

- Håvard er en av grunnene til at jeg går på skøyter. Det var han som fikk meg inn i sporten, og han har hele tiden vært en stor inspirasjon for meg, sier 19-åringen til Dagbladet.

- Hol IL har betydd utrolig mye. Vi hadde is å gå på om vinteren og flinke folk rundt oss helt fra starten av. Det er ikke tilfeldig at vi når er tre landslagsløpere fra idrettslaget, sier hun.

Isen klar i Hol
Håvard Bøkko gleder til verdenscupåpningen, som starter med 500 meter og 1000 meter i dag, og fortsetter med 1500 meter i morgen.

Tryggheten er tilbake, han har kvittet seg med frykten for svingene, som satt i etter fallet i EM. Trener Jarle Pedersen mener han er bedre forberedt enn noensinne.

- Etter å ha ligget i lavlandet har han aldri tidligere vært så sterk som nå, sa Pedersen til Dagbladet før NM.

Denne helga er også isen på skøytebanen i Hol endelig klar til bruk, bare noen dager etter naboene i Gol.