Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stormen rundt Erling Braut Haaland

Pappa med klar beskjed

- Erling må få være seg selv. Jeg vil ikke at han skal være en robot, verken i kampene eller i svarene sine.

OPPSTUSS: Erling Braut Haaland har havnet i overskriftene etter intervjuet han gjorde lørdag. Foto: NTB scanpix
OPPSTUSS: Erling Braut Haaland har havnet i overskriftene etter intervjuet han gjorde lørdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det har stormet rundt Erling Braut Haaland (19) etter et intervju han gjorde i Tyskland lørdag. Nå svarer pappa Alf-Inge Håland (47):

- Jeg kjenner Erling ganske godt. Av og til kan han virke arrogant i svarene sine. Men denne gangen synes jeg han gjorde det bra, sier «Alfie».

Det er i podkasten «Pode save the ball» at han snakker om det som har skapt storm de siste dagene. Bak podkasten står Viasports Jan Åge Fjørtoft og sønnen Markus - som har fått «Alfie» eksklusivt i tale.

FAR OG SØNN: Alf-Inge Håland er sønnen Erling Braut Haalands fremste støttespiller og rådgiver. Foto: NTB scanpix
FAR OG SØNN: Alf-Inge Håland er sønnen Erling Braut Haalands fremste støttespiller og rådgiver. Foto: NTB scanpix Vis mer

Borussia Dortmund-stjerna Haaland gjorde intervjuet etter 4-0-seieren over Schalke 04. Det var den første kampen etter coronapausen. Og det er spesielt de siste 23 sekundene av intervjuet som har spredt seg på sosiale medier.

Haaland blir beskyldt for å være «frekk» og «ordknapp» i svarene sine. Dette fikk Sky Sports-programleder Jacqui Oatley til å rykke ut på Twitter:

- Haaland er ung, og engelsk er ikke morsmålet hans. Men jeg håper at han innser at reporterne ikke er ute etter å ta ham. Han mister en reell mulighet til å snakke til fansen som har ham som idol, skrev hun.

Den engelske TV-profilen Piers Morgan fulgte opp:

- Hmmm, jeg vil si at han ikke er programmert for høflige manerer. Du er en god spiller, unge mann. Men arrogansen din overfor media er ikke med på å gjøre deg en tjeneste.

(Du kan se hele intervjuet under)

I Fjørtofts podkast sier pappa Haaland:

- Det var et langt intervju han gjorde. Da jeg leste kritikken etterpå, kunne jeg ikke forstå den. Men så forsto jeg at det dreide seg om et klipp på slutten. Hvis dette hadde vært det eneste han sa i intervjuet, kunne jeg forstått det. Men det var det ikke.

Klippet han snakker om - som ble gjort på engelsk av en tysk TV-reporter - forløp slik:

Reporteren: - Etter sluttsignalet gikk du og lagkameratene bort til den berømte «gule veggen» (tribunen til Dortmund-fansen). Den var tom i dag, selvfølgelig, hvorfor gjorde dere dette?

Haaland: - Hvorfor ikke?

Reporteren: - Er det en beskjed dere ønsker å sende ut?

Haaland: - Ja.

Reporteren: - Kan du fortelle oss hva denne beskjeden var?

Haaland: - Til fansen min. De betyr alt.

Reporteren: - De er alt for deg og Borussia Dortmund?

Haaland: - Det er de.

INTERVJUET ALF-INGE HÅLAND: Jan Åge Fjørtoft. Foto: NTB scanpix
INTERVJUET ALF-INGE HÅLAND: Jan Åge Fjørtoft. Foto: NTB scanpix Vis mer

Pappa Alf-Inge Håland påpeker:

- Jeg ønsker at han skal være perfekt i alle deler. Mediene kan være snille noen ganger der de ikke trenger å være snille. Noen ganger føler du at de kritiserer for mye. Det er en del av gamet.

- Erling må få være seg selv. Jeg vil ikke at han skal være en robot, verken i kampene eller i svarene sine. Han svarer direkte, vi vet det. Og normalt er han veldig ærlig i svarene sine.

Alf-Inge Håland ser at man kan få feil inntrykk av sønnen hvis man ikke har sett og hørt ham i tidligere intervjuer.

Han kommer inn på spillere som svarer kjedelig i intervjuer, rett og slett fordi de ikke vil havne i trøbbel. En setning fra et langt intervju kan bli tatt ut av sin sammenheng.

- Noen kommentatorer og intervjuere kan kanskje tro det ene eller det andre. Men vi bryr oss ikke så mye, det er en del av gamet. Folk har lov til å ha forskjellige meninger om ham. Og det må vi leve med, sier «Alfie», som har ei fortid i blant annet Bryne, Leeds og Manchester City.

«Alfie» påpeker at sønnen må være forsiktig, men understreker likevel viktigheten av å være ærlig i svarene.

Haaland får støtte av fotballandslagets mediesjef, Svein Graff. Til Dagbladet sier han:

- Jeg mener kritikken er fullstendig skivebom. Erling er svært profesjonell på og utenfor banen, og for Jacqui Oatley og alle andre er første bud å høre på hele intervjuet.

Han fortsetter:

- Det må være lov å svare kort og konkret uten å bli stemplet som nedlatende. Etter min mening inneholder intervjuene etter kamper altfor ofte svake og lite gjennomtenkte spørsmål. Reporteren i Dortmund hadde en dårlig dag på jobb. Stiller du mange ja- og nei-spørsmål, eller legger opp til bekreftelser, blir svarene deretter.

FORVANDLING: Erling Braut Haaland vokste svært mye på kort tid i Molde. Da var det greit å ha «tante» Torbjørg i nærheten. Video: Rødt Kort Vis mer

Borussia Dortmund møter Wolfsburg borte lørdag. Haaland og co. ligger fire poeng bak Bayern München i toppkampen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!