VISTE MUSKLER: Petter Northug startet VM i Val di Fiemme akkurat som i Oslo-VM for to år siden: Med sølv på sprinten. Men etterpå var servicemannen hans, Eirik Myhr Nossum, minst like sliten som 27-åringen selv.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VISTE MUSKLER: Petter Northug startet VM i Val di Fiemme akkurat som i Oslo-VM for to år siden: Med sølv på sprinten. Men etterpå var servicemannen hans, Eirik Myhr Nossum, minst like sliten som 27-åringen selv. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Pappa Northug røper sekunddrama før sprintfinalen

Åtte timer senere var Petters servicemann fortsatt andpusten.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): John Northug mener sønnen Petter leverte karrierens kanskje største idrettsprestasjon da han tok sølvet på gårsdagens VM-sprint.

Men en siste skitest like før finalen - som servicemann Eirik Myhr Nossum rakk med et nødskrik - kan ha utgjort forskjellen mellom medalje og fjerdeplass.

Det mener i hvert fall pappa Northug, som rapporterer om «ekstremt stress» i minuttene før startskuddet. Snøvær og plussgrader gjorde forholdene vanskelige, og balansegangen mellom feste og glid var en stor utfordring for smørerne.

- Eirik (Myhr Nossum) kom litt for seint ut før finalen og måtte springe forbi løypepatruljen. Han fikk gått bakken og kjente at festet var greit. Hadde han ikke rukket å gjennomføre den testen, ville de lagt på litt mer feste. Det ville tatt bort så mye glid at Petter sannsynligvis ville havnet utenfor pallen, sier John Northug til Dagbladet.

I går kveld snakket han både med Nossum og med Petters faste smøremann, Perry Olsson, og gratulerte dem med sølvmedaljen.

VIKTIG MANN FOR NORTHUG: Servicemann Eirik Myhr Nossum gjennomførte en avgjørende skitest rett før finalen - en test han rakk med et nødskrik.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIKTIG MANN FOR NORTHUG: Servicemann Eirik Myhr Nossum gjennomførte en avgjørende skitest rett før finalen - en test han rakk med et nødskrik. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Eirik var fortsatt andpusten klokka 22, sier han.

- Det var stor idrett
Petter Northug har ni gullmedaljer i VM og OL, men pappa John rangerer likevel gårsdagens sølvmedalje som noe av det aller største - om ikke det største.

- Jeg satt og reflekterte over det med Eirik, og det er kanskje det største Petter har gjort på idrettsbanen. Det var så stor fart fra start, det var ingen luring, men rett og slett råtøft. De gjør det samme som en 1500-meterløper, bare at de gjentar det fire ganger, og med aller størst fart i finalen. Tempoet i diagonalgang opp bakken var utrolig. Det er stor idrett, altså. Petter tapte mot en stor utøver, men han gjorde en av sine aller største idrettsprestasjoner noensinne.

- Det er store ord?

- Jeg mener det oppriktig. Noen ganger er det bare noen som er bedre.

- Hva var størst fram til i går?

- KANSKJE DET STØRSTE: John Northug mener sønnen leverte sin kanskje største idrettsprestasjon da han tok sølvet på klassisk sprint bak Nikita Kriukov.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
- KANSKJE DET STØRSTE: John Northug mener sønnen leverte sin kanskje største idrettsprestasjon da han tok sølvet på klassisk sprint bak Nikita Kriukov. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Tremila i Kollen-VM. Der hadde han så stort trykk på seg, og innfridde. Det var det viktigste han gjorde, da han fikk den første seieren. Men jeg vurderer sprinten hans på samme nivå, om ikke over, sier John Northug.

Forsvarer sønnen
Etter løpet var 27-åringen tøff mot Emil Jönsson, og mente svensken var taktisk dum og manglet den nødvendige mesterskapspsyken. I Expressen i dag hevder Northug at Jönsson ville hatt et fyldigere medaljeskap om han var sterkere mentalt.

- Om Emil hadde min psyke, ville han hatt tre gull nå, sier han.

Svensk media tok i bruk hån-overskriftene i går, og Aftonbladets Petra Thoren skriver i en kommentar at hun gjerne skulle gitt Northug en ørefik.

- I går tenkte jeg at jeg skulle gått fram, gitt Petter Northug en ørefik og sagt: «Men Petter, sånn oppfører man seg ikke». Selv om Emil Jönsson er med på leken, må det finnes en grense for verdighet, skriver hun.

John Northug forsvarer sønnen, samtidig som han mener begge kunne dempet seg i uttalelsene om hverandre.

- Både Petter og Emil kan kanskje dempe noe av den personlige kritikken. Men jeg tror fortsatt det er på et nivå hvor de kan ta hverandre i hånda etterpå. Det vil alltid være sterke følelser, og man må sette dette ut fra en konkurransesituasjon. Emil uttalte seg om Petters personlighet i oppkjøringen, men det er en del av spillet, sier han.

Søndag ankommer han VM-byen for å følge sønnen i lagsprinten. Dagen før er det 30 kilometer med skibytte, der han tror Dario Cologna, Alexander Legkov og Aleksej Vylegsjanin blir Northugs tøffeste utfordrere.

- Jeg håper det blir en bra kamp, hvor mange nasjoner er med. På en god dag er Petter med og preger løpet, men alt må stemme for at det skal bli gull. Både han og Perry Olsson må ha en bra dag, sier John Northug. 

STOLT AV SØNNEN: John og May Northug sammen med Petter etter femmilsgullet i Holmenkollen.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STOLT AV SØNNEN: John og May Northug sammen med Petter etter femmilsgullet i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer