OL VIKTIGST: Petter Northug har aldri lagt skjul på at VM og OL går foran NM. Pappa John foreslår å flytte NM hvis det er viktig å ha de beste på startstreken. Foto: Thomas Rasmus Skaug
OL VIKTIGST: Petter Northug har aldri lagt skjul på at VM og OL går foran NM. Pappa John foreslår å flytte NM hvis det er viktig å ha de beste på startstreken. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Pappa Northug vil flytte NM

- Krasjer med oppkjøring til VM og OL.

(Dagbladet): Det var i mandagens episode av «Sirkus Northug» Petter Northug innrømmet å ha løyet om sin helsetilstand for å slippe å delta i NM på Steinkjer noen uker før VM i Holmenkollen. Så sent som under NM på Gåsbu for halvanne uke siden ble det bråk da Northug sammen med Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen og Therese Johaug meldte avbud til den offisielle premieutdelinga.

Landslagsløperne er kontraktsforpliktet til å stille i NM, men å få de beste til start, har i mange år vært en utfordring.

John Northug mener å ha en løsning på problemet:

- Jeg synes Norges Skiforbund seriøst skal vurdere å flytte NM. I de sesongene det er VM og OL, bør kanskje NM være etter det internasjonale mesterskapet, sier pappa Northug til Dagbladet.

- Passer dårlig Hans hovedpoeng er at NM nå alltid kommer midt i en viktig oppkjøringsperiode for VM og OL. Neste år blir det ekstra problematisk. Da arrangeres NM i Molde fra 16.-19. januar, mens første øvelse i Sotsji-OL arrangeres 8. februar.

- Når det er OL i høyden, som nest år, blir det ekstremt viktig med riktig oppladning i høyden i forkant. Da passer det rett og slett dårlig med et NM i forkant, fastslår John Northug.

- Tror du det er aktuelt for Petter i det hele tatt å delta i Molde?

- Det vil ikke jeg spekulere i. Men det er nå engang sånn at de beste måles på prestasjonene internasjonalt. Og hvis NM står i veien for det som er hovedmålet, blir det nedprioritert, sier Northug.

NM-uke - Hva med NM som kvalifiseringsmulighet til internasjonale mesterskap?

- Det e uansett for sent å ta ut løpere da. Løpere som skal prestere i VM og OL, kan ikke bygge opp en formtopp til NM. De må være i gang med oppkjøringa da.

John Northug understreker at NM på ski er viktig for hele langrennsfamilien. Han mener likevel at statusen ikke vil svekkes selv om tidspunktet flyttes. Snarere tvert imot.

- Hvis man slår sammen NM del 1 og 2 til ei NM-uke som avslutning på sesongen, kall det gjerne en norgescupfinale, vil de beste kunne delta med lave skuldrer. Jeg tror det ville vært positivt både for de beste og for alle på nivået under som har NM som hovedmål, sier John Northug.

Åpen for diskusjon - Når det gjelder NM i Molde neste år, blir det nok ingen endringer. Men for framtida kan det bli aktuelt å diskutere hvor mange renn som skal ligge under de ulike delene av NM. Kanskje skal det for eksempel være to renn i NM del 1 og fire i NM del 2, sier langrennsjef Åge Skinstad når han hører Northugs forslag.

Han er uansett tydelig på at VM og OL uansett skal ha høyest prioritet for de beste.

- Alle skal i utgangspunktet gå i NM. Men det er ulikt hvor mange distanser løperne går, og det finnes gyldig forfall. Hvis en løper er så sliten at det er uforsvarlig å stille i NM med tanke på OL, så går OL først, fastslår Skinstad.

Skipresident Erik Røste er opptatt av NMs betydning for Ski-Norge og er negativ til å flytte mesterskapet til tampen av sesongen.

- Den eksponeringa sporten får på TV, er uvurderlig. Jeg er redd TV vil prioritere fotball når vi kommer til påsketider, og i så fall mister NM status, poengterer han.