NORGES BESTE: Andreas Stjernen er i posisjon til å komme på pallen i Hoppuka sammenlagt. Her på hotellet i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
NORGES BESTE: Andreas Stjernen er i posisjon til å komme på pallen i Hoppuka sammenlagt. Her på hotellet i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Hoppuka i Tyskland og Østerrike

Pappa Stjernen røper drama

- Han har hatt noen runder med Mike Tyson og gått i gulvet, sier tidligere topphopper Hroar Stjernen (57) til Dagbladet. Forteller at sønnen vurderte å legge opp i 2014.

INNSBRUCK (Dagbladet): Han åpnet sesongen med en 50. plass i Finland og situasjonen så helsvart ut. Nå kan Andreas Stjernen (30) ende på pallen i sammendraget i Hoppuka.

Fredag kom han på tredjeplass i Innsbruck, bak Ryoyu Kobayashi fra Japan og Stefan Kraft fra Østerrike. Han ligger også på tredjeplass i sammendraget totalt, bare 4,2 poeng bak toeren Markus Eisenbichler. Ikke minst er pappa Hroar Stjernen «positivt overrasket» over det som nå skjer.

- Veien har vært lang og kronglete. Han har hatt noen runder med Mike Tyson og vært i gulvet, illustrerer senior, og trekker fram den amerikanske monsterbokseren.

GLADE FJES: Andreas Stjernen blir gratulert av trener Alexander Stöckl etter tredjeplassen i Hoppukas tredje renn i Bergiselbakken i Innsbruck. Til høyre: Presseansvarlig Steinar Bjerkmann.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
GLADE FJES: Andreas Stjernen blir gratulert av trener Alexander Stöckl etter tredjeplassen i Hoppukas tredje renn i Bergiselbakken i Innsbruck. Til høyre: Presseansvarlig Steinar Bjerkmann. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Stjernen telte på knappene seinest i sommer. Middelmådige resultater har ikke gitt den beste økonomien. Han er blitt sett på som en midt-på-treet-hopper, men i Hoppuka svinger det virkelig av trønderen.

- Jeg hadde aldri trodd at han skulle komme så langt. Han er en forholdsvis stor og tung kar. Men han er ikke en hopper som kaster skiene i kjelleren hvis det går dårlig. Da blir veien opp trappa ganske lang, forteller faren.

Kjemper om pallen

Andreas Stjernen mener selv han har hatt en bedre hoppkarriere enn faren, som var aktiv på 80-tallet. Han kan vise til OL-gull og VM-gull fra lagkonkurransen. Til sammen har han vært på pallen sju ganger i verdenscupen, én gang som vinner.

Pappa Hroar tok VM-sølv med Norge i lagkonkurransen i 1987. Fem ganger sto han på pallen i verdenscupen, én gang som vinner. Det beste resultatet fra Hoppuka sammenlagt er fjerdeplass. Men akkurat her påberoper han seg bedre resultater enn sønnen:

- Jeg kom på førsteplass i Bischofshofen i 1985. Jeg kom også på andreplass i Innsbruck i 1986 og 1987, sier han.

TIDER: Hroar Stjernen kan skilte med seier i Bischofshofen i 1985. Her gratuleres han av Rolf Åge Berg (t.v.). Foto: NTB scanpix
TIDER: Hroar Stjernen kan skilte med seier i Bischofshofen i 1985. Her gratuleres han av Rolf Åge Berg (t.v.). Foto: NTB scanpix Vis mer

For Andreas var fredagens tredjeplass første gang han kommer på pallen i Hoppuka.

Større potensial

Andreas Stjernen er samboer med sykepleier Elisabeth Sundnes, og sammen har de datteren Ella. Som skihopper har du rundt 200 reisedager i året. Om framtidsvurderingene han gjorde i sommer sier han:

- Jeg mener at jeg fortsatt ikke har fått ut hele potensialet mitt i bakken. Derfor valgte jeg å fortsette.

Mindre kjent er det at han også vurderte å legge opp i 2014.

Hroar røper:

- Han hadde en bra sesong i 2013. Han fikk sitt gjennombrudd med andreplass i verdenscupen og var på VM-laget. 2014 var en katastrofe og han ble satt ut av landslaget. Blant annet fikk han ikke utstyret i Sapporo. Han dro hjem til Værnes med fly og trodde at det mer eller mindre var slutt.

Fikk ordnet opp

Starten på denne sesongen var også fryktelig. I to hopprenn i Finland endte han på henholdsvis 42. plass og 50. plass. Til slutt ble han tatt ut av verdenscupen. Da fikk han orden på teknikken.

- Det som nå skjer, rettferdiggjør valget han tok i sommer, sier Hroar Stjernen.

- Det er tøffe tak å ha ansvar for et lite barn hjemme. Hun (samboeren) er sykepleier. Som skihopper har du null i fastlønn. Skal du ha en grei årslønn, må du være blant de 15–20 beste i verdenscupen.

Så langt denne sesongen har Stjernen hoppet inn pengepremier for 15.100 sveitsiske franc, eller rundt 132.000 kroner.

Om framgangene sier han, ifølge NTB:

- Det så vel egentlig bekmørkt ut før jul, men jeg har gjort en god jobb selv og i tillegg hatt ekstremt flinke trenere rundt meg. Jeg har vært for langt frampå og feil stablet, og da er jeg en av de dårligste i verdenscupsirkuset. Samtidig er jeg en av de beste når jeg klarer å sitte sånn jeg gjør nå.

Hoppuka avsluttes med renn i Bischofshofen i Østerrike søndag.