Jakob Ingebrigtsen og trening av norske barn

Pappas glansbilde sprekker

Nei, denne altfor smittsomme pappa-syken er ikke Gjert Ingebrigtsen sin skyld.

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen er blitt senior og sliter med overbelastning. Det er til å fikse. Da er det visst verre med barneidrett med for store ambisjoner. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
SLITEN: Jakob Ingebrigtsen er blitt senior og sliter med overbelastning. Det er til å fikse. Da er det visst verre med barneidrett med for store ambisjoner. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VIDUNDERBARNET Jakob Ingebrigtsen er akkurat ferdig med juniorklassen i friidrett. Han er blitt voksen også på papiret, men den nye tilværelsen som seniorløper starter med en belastningsskade. Jakob dropper en planlagt treningsleir i Sør-Afrika og kutter den slitsomme innendørssesongen for å hente inn nødvendig overskudd før sommerens OL i Tokyo.

Dette er ingen dramatisk nyhet, men den kommer samtidig som nasjonalsporten langrenn med god hjelp av solid journalistikk i NRK gransker sin egen sviktende oppslutning i barnekullene:

Der er det flere forklaringer i påvente av at miljøet selv får bearbeidet det rene tallmaterialet som indikerer en svikt blant de yngste utover landet på over tjue prosent:

- Hos oss opplever jeg hovedproblemet som enkelte overambisiøse foreldre. De har sett for mye Team Ingebrigtsen og driver sine barn som voksne utøvere fra åtte- til tiårsalderen, sier en av barnetrenerne i NRK-reportasjene om svikten.

AKKURAT denne treneren har sannsynligvis ikke helt rett når det gjelder trøbbelet i langrenn. I skiklubbenes egne undersøkelser utgjør «for mye prestasjonsfokus» bare 15 prosent av flere svaralternativ. Men plusser vi på «for kostbart utstyr» (22 prosent), er overdrevne foreldreambisjoner utvilsomt en viktig faktor etter de klimaendringene som gjør at langrenn spesielt i distriktene mister unger til kunstgressflater og innendørshaller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer