Parademarsj til OL-gull

HAKUBA (NTB): 15 kilometer alene gjennom skogene i Hakuba måtte Bjarte Engen Vik gå før han ble utropt til Norges 10. olympiske mester i kombinert. Selv om han stivnet voldsomt de siste fem kilometrene, var det aldri noen som kunne true hans OL-triumf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette er det største jeg har opplevd som idrettsutøver. Endelig var det min tur til å vinne en tittel, sa den glade gullvinneren til NTB umiddelbart etter målgang.

For fire år siden i Lillehammer var han noen knappe tideler unna OL-sølv, etter å ha tapt innspurten mot japaneren Takanori Kono. Da var Fred Børre Lundberg i en klasse for seg og vant gull. I dag hadde 26-åringen sin gyldne sjanse til å bli mester, etter seieren i hopprennet.

- De første ti kilometrene fløt bra, men sisterunden ble tung. Likevel hadde jeg brukbar kontroll hele veien, sa Bardufoss-løperen.

La grunnlaget

Engen Vik, som leder verdenscupen sammenlagt, la grunnlaget for seieren i hoppbakken i går. En solid seier i hopprennet førte til at han kunne gå ut 36 sekunder foran russeren Valerij Stoljarov. Men den som ble fryktet mest var finnen Samppa Lajunen, som gikk ut 1.03 minutt etter lederen.

Lajunen hentet inn russeren etter drøyt ti kilometer, men nærmet seg ikke Bjarte Engen Vik nevneverdig før helt på slutten. Heller ingen andre greide å skremme nordmannen.

- Jeg visste at et normalt langrenn ville holde konkurrentene bak meg. En fornuftig åpning førte til at utviklingen ble slik jeg ønsket.

Durabelig spurt

Samppa Lajunen knep sølvet etter et durabelig spurtoppgjør mot Stoljarov, som overraskende vant bronse. De to kom til mål 27 og 28 sekunder etter Engen Vik. Firer ble hjemmefavoritten Kenji Ogiwara, 1.21 minutt bak.

- Seieren gir meg en ubeskrivelig deilig følelse. Så mye arbeid har jeg lagt ned i dette at jeg synes gullet er høyst fortjent, sa Bjarte Engen Vik.

Under VM i Falun i 1993 gikk han inn til sin første internasjonale topplassering med en fjerdeplass. Året etter i Lillehammer ble det bronse, mens han avanserte til sølvplass i fjorårets VM i Trondheim.

26-åringen er Norges 10. OL-vinner i kombinert av 18 mulige.

(NTB)

ENSOM: Etter gårsdagens flotte hopp kunne Bjarte Engen Vik gå alene fra start til slutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer