HERJET: Sarah Louise Rung innfridde målet sitt i sommerens Paralympics i Rio, der hun tok fem medaljer. Her etter 200-meteren. Foto: AFP
HERJET: Sarah Louise Rung innfridde målet sitt i sommerens Paralympics i Rio, der hun tok fem medaljer. Her etter 200-meteren. Foto: AFPVis mer

Paralympics-dronninga tar pause fra bassenget, men har allerede satt seg nye mål

Sarah Louise Rung (27) nådde målet sitt om fem medaljer i Paralympics. Nå lader hun batteriene i Barcelona, og ser frem til et nytt mesterskap i 2017.

(Dagbladet): - Jeg har ferien min etter Rio i Barcelona. Her får jeg virkelig kjenne på hvor mye jeg savner svømmingen, sier Rung til Dagbladet.

September måned var en gigantisk opptur for Rung. Målet hennes var å ta flere medaljer enn hun tok da Paralympics ble arrangert i London for fire år siden, og det klarte hun. Rung tok fem medaljer i Rio: to gullmedaljer, én sølvmedalje og to bronsemedaljer.

Dermed sto Rung for mer enn halvparten av den norske Paralympics-troppen sin medaljefangst i Rio. I tillegg til Rungs medaljer, tok Norge tre medaljer til. Hun vant også flere medaljer enn det Norge klarte i sommer-OL i samme brasilianske by. Der ble det fire medaljer, alle bronser.

- Det har vært en veldig bra sesong. Jeg har vanvittig mange gode øyeblikk som jeg vil gjenoppleve, sier Rung.

Spansk skole

For å få det hele litt på avstand er hun nå altså i Barcelona, der hun kobler helt av fra alt som heter svømming, vann og basseng.

- Jeg tror det er veldig bra for å samle motivasjon for å komme tilbake. Her prøver jeg å lære meg spansk, og går på spansk skole. Egentlig kunne jeg hoppet tilbake i bassenget etter en uke, men nå er det viktig å få det litt på avstand og savne svømmingen.

- Jeg var ikke lei av svømming etter Rio, men etter flere lange sesonger er det viktig å lade batteriene, før jeg setter meg nye mål. Det er en helt annen hverdag her, men jeg tror det er viktig for meg å litt avstand fra mine vanlige rutiner hjemme, sier Rung.

Likevel ligger ikke Rung på latsiden selv om hun tar pause fra bassenget.

- Her driver jeg med «vanlig trening», kan du si. Jeg er på treningsstudio, gjør styrkeøvelser og trener basis, sier hun.

Rung skal bli i Barcelona frem til desember. Deretter bærer det tilbake til Stavanger og Madla svømmeklubb. Hun startet i en mindre lokal klubb som heter Frisinn, før hun begynte i Madla da hun ble eldre.

- Jeg hadde ikke kommet hit jeg er nå uten å ha vært en del av den klubben. Madla er en klubb som vil nå langt. De tilbyr babysvømming, voksenopplæring og elitesatsing. Jeg er glad for å være en del av Madla, sier Rung.

HYLLEST: Sarah Louise Rung ble hyllet av unge medlemmer fra Madla Svømmeklubb da hun kom hjem fra Paralympics i Rio. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HYLLEST: Sarah Louise Rung ble hyllet av unge medlemmer fra Madla Svømmeklubb da hun kom hjem fra Paralympics i Rio. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Også trener Morten Eklund får sin del av æren for Rungs suksess.

- Morten har vært den viktigste brikken i min karriere. Selv om jeg er borte fra treningsarenaen hjemme, har jeg god kontakt med han, fortsetter Rung.

Neste mål: VM

Når Rung kommer hjem til Norge skal hun begynne å jobbe med nye mål. I 2017 har hun ett spesifikt mesterskap hun ser frem til.

- Oktober neste år er det VM i New Mexico (delstat i USA). Det er neste mål. Og hvis motivasjonen er der, håper jeg dere ser meg i Tokyo i 2020 også. Men nå tar jeg ett år av gangen, forsikrer Rung.