FÅR IKKE VÆRE MED I PARALYMPICS: Russland blir utestengt fra Paralympics, skriver The Guardian.<br>Foto: AP /Matt York/ NTB Scanpix
FÅR IKKE VÆRE MED I PARALYMPICS: Russland blir utestengt fra Paralympics, skriver The Guardian.
Foto: AP /Matt York/ NTB ScanpixVis mer

Paralympics nekter Russland å konkurrere i Rio

Gjør det IOC ikke gjorde. 

(Dagbladet): Gerhard Heiberg var blant medlemmene i den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) som snudde i spørsmålet om russiske utøvere burde få være med i Rio-OL akkurat nå.

Men som nesten alle andre i IOC, snudde også Heiberg da de skulle til å stenge døra for Russland.

Det endte som kjent med at minst 271 russiske utøvere får konkurrere om olympisk heder og ære. Det til tross for at Richard McLaren slo fast i en sjokkrapport like før OL at dopingprogrammet i Russland har vært statsstyrt og statsfinansiert.

- Ja, jeg endret standpunkt. Jeg kom til det samme som de fleste av mine kolleger, at IOCs viktigste oppgave er å beskytte rene utøvere. Dette handler om menneskerettigheter og enkeltindivider. Jeg kom til at det var feil å straffe kollektivt, sa Heiberg til Dagbladet i Rio i går.

I morgen kommer han ifølge den anerkjente engelske avisa The Guardian til å våkne opp til en pressekonferanse der hans kolleger i den Internasjonale Paralympiske Komite (IPC) har landet på det motsatte standpunktet.

Ifølge The Guardian blir Russland utestengt fra de paralympiske lekene i Rio, som går av stabelen første halvdelen av september, til tross for at IPC skal ha vært under et ekstremt press for å følge IOC's avgjørelse.

IPC skal ha hatt tett kontakt med professor McLaren selv de siste ukene for å få mest mulig informasjon om blant annet 35 forsvunne positive dopingprøver i paralympisk idrett.

- De har forhørt seg veldig nøye med meg, sier McLaren til The Guardian.

IPC har åpenbart vært mer bekymret enn IOC, spesielt etter at McLaren slo fast at det WADA-akkrediterte laboratoriet i Moskva byttet ut prøver under lekene i Sotsji i 2014.

Russland vant tre ganger så mange medaljer som nest beste nasjon under Paralympics på hjemmebane.

- McLarens funn er en seriøs bekymring for alle som er opptatt av en ren og ærlig idrett. Tilleggsinformasjonen vi har fått av Richard McLaren inkluderer navnene til de paralympiske utøverne som er assosiert med de 35 forsvunne positive prøvene fra Moskva, som også er omtalt i rapporten, sier IPC-president Philip Craven til The Guardian.