Paralympics ikke i NRKs vinteroversikt:

Paralympics-profil Birgit Skarstein ut mot NRK: - Fanken!

Kanalen presenterte vinterens idrettshøydepunkter uten å nevne egensendte Paralympics.

ETTERLYSER HØYDEPUNKTER: Birgit Skarstein stusser over at NRK ikke har med Paralympics som et av kanalens høydepunkter for vinteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERLYSER HØYDEPUNKTER: Birgit Skarstein stusser over at NRK ikke har med Paralympics som et av kanalens høydepunkter for vinteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Paralympics arrangeres fra 8. til 18. mars neste år og det er NRK som sender på tv fra Pyeongchang.

I går publiserte rettighetshaverne NRK en artikkel over vinteren idrettshøydepunkter på kanalen. Tittelen er «Dette er NRK-ekspertene mest spente på i vinter» med den påfølgende ingressen: «NRKs ekspertkommentatorer gir deg oversikten over høydepunktene i vintersesongen».

I artikkelen er ikke Paralympics nevnt.

Det får medaljehåpet Birgit Skarstein (28) til å reagere. På nettstedet Twitter skriver hun følgende:

«Fanken, Paralympics når ikke opp på listen over sesongens høydepunkt, til tross for at NRK faktisk har rettighetene. Hårda bud», skriver Skarstein med et tydelig stikk til kanalen.

Til Dagbladet utdyper Skarstein Twitter-meldingen.

- Jeg tenker at Paralympics definitivt er et idrettshøydepunkt og jeg ble litt forundret over at det ikke nådde opp hos NRK. Det kan hende NRK ikke mener det er et høydepunkt. Det er i så fall interessant. Det andre er at NRK kanskje ikke oppfatter Paralympics i samme kategori som de andre nevnte idrettene. Men Paralympics er jo tross alt vinteridrett, og det er høydepunktet i den 4-årige paralympiske syklusen, sier Skarstein til Dagbladet.

NRKs VINTER: Skarstein etterlyser at Paralympics nevnes i NRKs høydepunkter i vinter. Skjermdump fra NRK.no
NRKs VINTER: Skarstein etterlyser at Paralympics nevnes i NRKs høydepunkter i vinter. Skjermdump fra NRK.no Vis mer

Skarstein er et av Norges store medaljehåp. Den allsidige jenta fra Levanger tok sølv og bronse i Para-VM tidligere i år. Hun har også VM-gull i roing fra 2017 og 2014.

- Det forundrer meg bare at vi ikke er nevnt med ett ord. Paralympics er knalltøft. Det er høyt nivå, hard konkurranse og skikkelig spennende. Jeg er kjempeglad for at NRK sender lekene og ser fram til det. Likevel følte jeg for å si ifra at også de paralympiske skal konkurrere i vinter, og at dette er en viktig del av det store vintersportsbildet. Paralympics er et mesterskap fylt med høydepunkter og fantastiske historier, sier Skarstein.

SIKTER MOT SØR-KOREA: Birgit Skarstein har målet klart: Topplassering i Paralympics i mars. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTER MOT SØR-KOREA: Birgit Skarstein har målet klart: Topplassering i Paralympics i mars. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

NRKs svar

Skarstein har fått støtte av Paralympics-sjef Cato Zahl Pedersen på Twitter:

«Hårda bud, mener Skarstein. Som jeg skulle sagt det selv på 80-90 tallet. Relativt sett har det ikke skjedd en dritt i medie-riket», skriver Zahl Pedersen.

NRKs sportssjef Egil Sundvor forklarer artikkelen slik:

NRK-SJEF: Sportssjef i NRK Egil Sundvor. Foto: NRK
NRK-SJEF: Sportssjef i NRK Egil Sundvor. Foto: NRK Vis mer

- Jeg kan forstå at det er rart at Paralympics ikke er nevnt. Grunnen er: I artikkelen har vi snakket med eksperter som er tilknyttet oss. Foreløpig har vi ikke eksperter klare til Paralympics. Når de er på plass, skal de få muligheten til å komme med høydepunkter for Paralympics 2018, sier Sundvor.

- Forstår du at frustrasjon ved at Paralympics ikke er nevnt som et av vinterens høydepunkter?

- Ja, jeg kan forstå det i den konteksten. Ideelt sett skulle helheten vært med, sier Sundvor.

- NRK satser på Paralympics?

- Ja, det kan jeg trygt si. Vi sender masse folk til Sør-Korea, og er vel de i media som satser mest, sier Sundvor.

Mange reaksjoner

OL sendes for første gang hos Discovery og Eurosports kanaler, mens Paralympics er hos tradisjonelle NRK. Skarstein og resten av Para-troppen skal delta i Sør-Korea en drøy måned etter at OL-ilden tennes 9. februar.

Responsen har vært stor etter at skiprofilen fortalte hva hun mente.

RO I RIO: Birgit Skarstein rodde til 4. plass i Paralympics i 2016. Foto: Runa Hestmann / NTB scanpix
RO I RIO: Birgit Skarstein rodde til 4. plass i Paralympics i 2016. Foto: Runa Hestmann / NTB scanpix Vis mer

- Ja, jeg har fått en del reaksjoner etter at jeg sa ifra. Det har kommet både meldinger og reaksjoner på sosiale medier fra folk som ønsker å følge med på Paralympics. Jeg opplever at det er stor etterspørsel og det er så mange fine historier fra idretten, sier Skarstein.

Paralympics-profilen reiser straks til Trysil for å gjøre seg klar til sesongstart på Beitostølen om ei drøy uke. Fokuset er rettet mot neste års store mål og skipigging i Pyeongchang.

- Verdenscupen blir mest trening før det store målet i Paralympics. Der venter teknisk utfordrende løyper. Det er mye opp og ned, og bare flatt inne på stadion. Jeg er optimist, sier Skarstein, som satser på å gå tre øvelser: Langdistanse, mellomdistanse og sprint.

Skiprofilen har vært forkjølet i en kort periode, men rapporterer likevel om god form rett før sesongen er i gang.

For Paralympics satser Olympiatoppen på sju medaljer og at Norge ender blant de ti beste nasjonene.

PS: Vinter-OL i sørkoreanske Pyeongchang arrangeres fra 9. til 25. februar, mens Paralympics varer fra 8. til 18. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer