Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Monique Murphy

Paralympics-utøver forteller: - Jeg våknet opp og så at foten min var borte

- For fire år siden var jeg akkurat som alle andre studenter. Så skjedde det som endret alt.

SØLV: Monique Murphy tok sølv i Paralympics i Rio 2016. Foto: Privat
SØLV: Monique Murphy tok sølv i Paralympics i Rio 2016. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monique Murphy er en 24 år gammel svømmer fra Australia, som tok sølv under Paralympics i Rio i 2016. To år før mesterskapet, var Murphy involvert i en forferdelig hendelse som er årsaken til at hun i dag mangler en fot.

- For fire år siden var jeg akkurat som alle andre studenter. Så skjedde det som endret alt, forteller Monique.

I koma

Det er News.com som publiserer historien til Monique Murphy. Jenta dro på en studentfest på universitetet, før hun ei uke seinere våknet opp uten store deler av høyre fot.

På festen falt Murphy fra en balkong i femte etasje og landet på et glasstak.

- Jeg vet jeg er heldig som fortsatt er i live. Etter at jeg krasjet på det taket havnet jeg i koma i ei uke.

Hun mener selv at drinken hun drakk ble klusset med.

- Jeg husker ingenting. Jeg må ha blitt dopet ned, og det var årsaken til at jeg falt, forteller hun.

Fallet gjorde til at Murphy endte i koma. Da hun våknet på sykehuset ei uke seinere, skjønte hun ingenting.

- Da jeg våknet hadde jeg ingen anelse om hvor jeg var eller hva som hadde skjedd. Jeg så at foten min var bandasjert, men jeg hadde ingen anelse om at jeg ikke lenger hadde en høyre fot.

- Det var ikke før morgenen etter at jeg fikk høre ordene «fot» og «amputasjon». Jeg spurte sykepleieren som var hos meg, om foten min var amputert, og hennes ansiktsuttrykk sa alt.

- Så fortalte min mor at foten min reddet ryggraden min og at kjeven min reddet hjernen.

Murphy hadde pådratt seg to brudd i kjeven, brukket det venstre kragebeinet, tre ribbein og i tillegg til amputasjon, måtte foreta en operasjon i det venstre kneet.

- Jeg er ekstremt heldig. Det at jeg fortsatt kan gå og har fullt fungerende hjernefunksjon er helt utrolig, har Murphy uttalt til ABC News tidligere.

Svømming

Murphy forteller videre om hvordan svømming har hjulpet henne å finne tilbake til seg selv.

- Da jeg var ung var jeg en ivrig svømmer som svømte for Tuggeranong Vikings Swim Club i Canberra, men jeg sluttet da jeg var ferdig på skolen i 2012.

Når rehabiliteringsprosessen startet, ble Murphy introdusert til vannet. Det var da hun forsto at svømming igjen kunne bli en del av framtida.

- Det var så befriende å gå ut i vannet. For første gang kunne jeg bevege mer av kroppen på lenge og fra den dagen var jeg der hver dag.

- Etter hvert forbedret jeg svømmeferdighetene mine som handikappet, og det var svømmingen som motiverte meg til å stå opp hver dag.

- Svømming reduserte smertene jeg følte i beinet, og jeg ble etter hvert godt trent. Så blei jeg introdusert til Pará-svømming, og bare ett år seinere ble jeg en del av det australske svømmelandslaget, en drøm jeg har hatt siden jeg var liten, forteller Murphy.

Savn

To år etter hendelsen representerte Murphy Australia under Paralympics i Rio. Der tok hun sølv på distansen 400 meter fristil.

- Å være en del av det paralympiske landslaget har gitt meg så mange fine opplevelser jeg aldri har hatt. Jeg har møtt så mange inspirerende mennesker og fått vennskap for livet, forteller Murphy.

Likevel legger hun ikke skjul på at høyrefoten er et savn.

- Jeg har det bra, men jeg har også forstått at det å være amputert ikke er lett. Derfor har jeg godtatt at det er greit å ha dårlige dager og jeg priser meg lykkelig over at jeg har et fantastisk støtteapparat og familie som backer meg opp, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!